OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

National Geographic Sverige

torsdag den 20 januari

National Geographic är till 100 procent en renodlad dokumentärkanal, och utbudet omfattar allt från naturvetenskap och teknik, historia och kultur, natur och djurliv till äventyr och utforskning. Här visar vi dagens tv-tablå för kanalen.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

Katastof på startbanan. På väg från Bogotá till den lilla karibiska ön San Andres skakas Aires Flight 8250 av en tropisk storm. Även om besättningen förväntar sig att ta sig igenom det intensiva vädret skakas planet av kraftiga vindar och kraftigt regn under inflygningen och kraschar precis vid landningsbanan. Piloten skyller på vädret. ,.

Lawless Island

Dark Days. När vintern drar in över sydöstra Alaska måste invånarna i den avlägsna byn Port Protection slåss mot dödliga förhållanden för att överleva. ,.

Bild från filmen Food factory
Food factory

Guacamole and Cheese. Food Factory går bakom kulisserna för att avslöja hur våra favoritlivsmedel framställs – från råmaterial till färdiga produkter. Det krävs en giljotin, topphemligt vakuum och flera lastbilar äpplen från Okanagan Valley för att skapa enorma band sega, roliga fruktremmar. Varje år tillverkar ett företag i Quebec tillräckligt med seg ostmassa för att fylla fyra olympiska simbassänger. ,.

Bild från filmen Food factory
Food factory

Truffles and Dumplings. Food Factory går bakom kulisserna för att avslöja hur våra favoritlivsmedel framställs – från råmaterial till färdiga produkter. Besök den fantastiska chokladfabriken där råa kakaobönor blandas med ingefära, lime och kokos för att skapa en exotisk tryffel. En maskin som bekvämt blandar rättvist koffein framställer mer än 10 000 miljövänliga gourmetkaffekapslar i timmen. ,.

Wicked tuna: Nord vs syd

Hårda vindar. Samtidigt som en storm drar in över Outer Banks gör Pinwheels kapten Tyler McLaughlin ett ryck tillsammans med sin syster och förste styrman Marissa för att fånga en rejäl blåfenad tonfisk och avancera på ledartavlan. Hot Tuna tar en ovanlig risk för att bibehålla sin topplacering. Besättningen på Reel E Bugging vägrar att ge upp och ger allt de har trots stormen. ,.

Fången på främmande mark: Brott och straff

Unga smugglare. När den brittiska polisen hör talas om Pieter Trittons drogimperium tvingas han ta till flykten men kan inte motstå frestelsen att hämta en sista kokaintransport. När Steve Petersons plan att smuggla in marijuana från Mexiko till USA går i stöpet riskerar han ett långvarigt fängelsestraff. ,.

Bild från filmen Car S.O.S.
Car S.O.S.

Triumferande Triumph. Tim och Fuzz åker till Portsmouth för att rädda en gammal flottdykares Triumph Stag och förhoppningsvis ge honom ett leende på läpparna. ,.

Närbild Dubais flygplats

Strandad. Tjänstgörande chefen Khalil hjälper en strandsatt familj och ekonomichefen Nargis tar itu med en försändelse kött som fastnat i ökenvärmen. ,.

Den fantastiske dr Pol

Lille gris. Dr Pol kallas att rädda en 440 kg tung gris och dess spruckna klöv. Dr Nicole vaccinerar sju nyfödda valpar. ,.

Det bästa av haverikommissionen

Brand ombord. I Manchester hotas ett charterflyg av ett inferno på landningsbanan. I skyn över Saudiarabien förtärs ett plan fullt av pilgrimer av lågorna. ,.

Det bästa av haverikommissionen

Senaste nytt. Tre förödande krascher dominerar media världen över och sätter stark press på utredarna att finna orsaken. Den 11 september 2011 försvinner American Airlines Fight 77 från radarn och kraschar in i Pentagon. Och när ett Concorde-plan från Air France kraschar i Paris sekunder efter starten signalerar detta slutet på överljudstidsepoken. ,.

Bild från filmen Sekunder från katastrof
Sekunder från katastrof

I dödszonen. Nio bergsklättrare miste livet på Mount Everest 1996 under den dödligaste tvådagarsperioden i bergets historia. ,.

Gordon Ramsay: På ny mark: En portion till

Indiens kryddmecka. I det här avsnittet av En portion till, steker Gordon Ramsay ägg i ett stånd längs en landsväg i södra Indien, världens kryddmecka. ,.

Bild från filmen Food Factory USA
Food Factory USA

French Fries and Frozen Pizza. I detta avsnitt av Food Factory USA: Följ McDonald’s pommes fantastiska resa mot toppen; ta reda på vad det krävs för att framställa Cracker Jack-godis i mängder; och så besöker vi en pizzafabrik som förbrukar 2,7 miljoner ton ost varje år. ,.

Bild från filmen Food Factory USA
Food Factory USA

Turducken and Mustard. I detta avsnitt av Food Factory USA: Lär dig hemligheterna bakom USA:s bästsäljande gula senap; träffa personerna som syr ihop den otroliga Turducken, vilket är lika knasigt som det låter; och så krävs det 20 ton krämig kola om dagen för att tillverka Affy Tapples-kolaäpplen. ,.

Bild från filmen Ice road rescue
Ice road rescue

Bergsvägshysteri. Efter att ha expanderat sitt territorium ställs chefen Thord inför nya utmaningar. Uppe i norr måste Ole Henrik och Roger rädda en lastbil ur ett dike. ,.

Gordon Ramsay: På ny mark: En portion till

Sumatra's Stunning Highlands. Kocken Gordon Ramsay tar djärva risker i sin jakt på att bemästra ett unikt och komplext kök, från västra Sumatras kust till inlandets högländer. ,.

Otroliga maskiner

Svävare. Ingenjören Chad Zdenek hjälper ett bärgningsteam att demontera världens största svävare och visar de tekniska innovationer som gjorde den legendarisk. I San Diego sätter han sig bakom spakarna i en av amerikanska marinens svävare som används under konflikter och räddar liv över hela världen. ,.

Bild från filmen Ice road rescue
Ice road rescue

Stormvarning. Thord och Bjoern öppnar ett nytt garage på berget Hardangervidda. Bjoern ger sig ut för att undsätta en lastbil som förorsakar kaos, men föraren får Bjoern att tappa humöret – och närapå fingrarna. När Ole Henrik försöker undsätta en lastbil med släp som drabbats av allvarlig fällknivseffekt försätter en oförsiktig manöver honom i trubbel. Nu måste den unge bogseraren rädda sig själv!. ,.

Alaska: The Next Generation

Extremt liv. Alaskas invånare måste utstå hårda förhållanden när vintern slår till för att få leva det oberoende liv de vill. ,.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

Isig nedstigning. På väg mot Comodora vid Patagoniens kust störtdyker SOL Airlines flight 5428 plötsligt ner i en avlägsen öken. Samtliga ombord dör omedelbart. De argentinska utredarna genomsöker de brända, utspridda resterna men finner ingenting ovanligt. Åtminstone inte tills ett mikroskopiskt fiber ger en första konkret ledtråd. ,.

Bild från filmen Ice road rescue
Ice road rescue

Bergsvägshysteri. Efter att ha expanderat sitt territorium ställs chefen Thord inför nya utmaningar. Uppe i norr måste Ole Henrik och Roger rädda en lastbil ur ett dike. ,.

Bild från filmen Narco wars
Narco wars

Escobar går ut i krig. Kokainkungen Pablo Escobar utkämpar ett krig på två fronter – mot myndigheterna och mot sina rivaler i Cali-kartellen. Under hans terrorkampanj sprängs flygplan och politiker mördas, men hans fiender förenas mot honom Detta avsnitt innehåller intervjuer med Pablo Escobars fru och son och Colombias före detta president och följer Escobars kamp mot att bli utlämnad till USA. ,.

Bild från filmen Fången på främmande mark
Fången på främmande mark

Mardröm i Karibien. David och Jayne Bladen drömde om ett nytt liv utomlands men en mardrömslik tillvaro av våld och knarksmugglande ledde till 20 månaders fängelse. ,.

Hitlers sista fäste

Fällan i Falaise. I augusti 1944 närmar sig de allierade återstoden av den tyska armén i Normandie. Med cirka hundratusen soldater, vapen och stridsvagnar skapar de den sk. Falaisefickan. Men en liten lucka i de allierades linjer ger fienden en chans att fly. En liten kanadensisk skvadron måste hålla linjen under ständigt ökad press från tyskarna. ,.

Bild från filmen Sekunder från katastrof
Sekunder från katastrof

Kurskkatastrofen. Den ryska ubåten Kursk är på militärövning när två explosioner får henne att sjunka mot botten. Vad hände?. Teorierna är allt ifrån sabotage, en förlupen rysk torped och en kollision med en amerikansk ubåt. ,.