OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

National Geographic Sverige

torsdag den 26 maj

National Geographic är till 100 procent en renodlad dokumentärkanal, och utbudet omfattar allt från naturvetenskap och teknik, historia och kultur, natur och djurliv till äventyr och utforskning. Här visar vi dagens tv-tablå för kanalen.

Bild från filmen Alaska state troopers
Alaska state troopers

På liten yta. I detta sensationella avsnitt av Alaska State Troopers följer vi polisen ut i den livsfarligt kalla vinternatten på jakt efter en man som hotar att döda sin egen mor. På annat håll i Alaska kallas polisen till en avlägsen urinvånarby för att hjälpa dem bli av med en oinbjuden gäst, och senare tvingas man skydda en kvinna mot hennes exmake. ,.

Alaska: The Next Generation

Trail Breakers. Djupt in I den skoningslösa vintern måste nästa generation Alaskabor bryta ny mark för att få tag i de värdefulla resurser de behöver för att överleva. ,.

Bild från filmen Food factory
Food factory

Maple Sugar Candies and S’Mores Ice Cream. I Food Factorys Kanadaspecialare väntar några verkliga delikatesser: traditionella Butter Tarts, kärlekshistorien bakom Rheo Thompson-godiset, Muskoka S’mores-glass, handtillverkad på landet med färsk mjölk från Jersey, samt Well Juicerys intensiva, kallpressade virgin Canadian Caesar. ,.

Bild från filmen Food factory
Food factory

Chili Caramels and Love Beets. Food Factory hyllar kärleken: Safie’s Sexy Hot Pickled-sparris höjer temperaturen, medan Bissinger’s Apple Ghost Chili Salt-karameller ger välbehövlig sötma. ”Kärleksbetor” betraktades som ett afrodisiakum redan på romartiden, och makadamianötter med choklad finns bland de 130 smaker som Torani-sirapen erbjuder – ett företag grundat av två bröder av kärlek till hemlandet Italien. ,.

Wicked tuna: Nord vs syd

Vill man vara fin får man lida pin. Tonfisksäsongen leds av en kapten från norr, men när den södra flottan ökar takten ännu mer väntar överraskningar. ,.

Bild från filmen Fången på främmande mark
Fången på främmande mark

Bangkoks undre värld. Tim Schrader lämnade Australien för att jobba som lärare i Bangkok. När pengarna tog slut gick han med på att smuggla heroin och åkte fast. ,.

Bild från filmen Car S.O.S.
Car S.O.S.

Zodiacs återkomst. Killarna är i Norfolk för att fixa upp en gammal Ford Zodiac. Men stämningen blir spänd när Fuzz ändrar sig och går tillbaka till originalfärgen. ,.

Superbilar från tippen

Bentley Bentayga. Kan Ralph och hans två team bygga bilar som besegrar Shanes Bentley i ett lopp efter bara fyra dagar på ett skrotupplag?. ,.

Den fantastiske dr Pol

Håll i katten!. I veckans avsnitt: dr Pol hjälper en ung märr som behöver förlösas akut. Dr Lisa behandlar en grand danois med svullet huvud. Getter med parasiter kämpar för sina liv samtidigt som en vildkatt kämpar för att rymma. En annan katt har gaser och en gris har blivit bekymmersamt mager. Några skotska kor kommer in på kontroll och vintern kommer till Michigan.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

I stormens öga. Utredarna måste ta reda på varför rutinerade orkanjägare var nära att dö efter att en brand i flygmotorn fick deras plan att nästan haverera. ,.

Bild från filmen Disasters engineered
Disasters engineered

Fearsome Flights. Skyhöga ambitioner har föranlett några av flyghistoriens största triumfer och nederlag. Hur kunde exempelvis USS Macon, ett dyrt militärt supervapen, hamna på Stilla havets botten?. VSS Enterprise, ett rymdskepp värt flera miljoner dollar, skulle förverkliga drömmarna om civila rymdfärder – till sin fatala krasch. Hur kunde dessa katastrofer forma nästa generations flygfarkoster?. ,.

Bild från filmen Ocean Wreck Investigation
Ocean Wreck Investigation

Assassins of the Deep. Vi undersöker tre olika tyska ubåtsvrak från första och andra världskriget tillsammans med marinarkeologen dr Innes McCartney. Om UC66 får vi veta att det var den första tyska ubåt som sänktes av ett flygplan; om ubåt U87 får vi veta hur den sänktes efter att ha rammats av ett allierat fartyg. Den sista berättelsen följer sänkandet av ubåt U480, världens första ”osynliga” ubåt. ,.

Gordon Ramsay: På ny mark: En portion till

Guyanas vilda djungler. Gordon Ramsey färdas djupt in i den vilda regnskogen i Guyana för att jaga, fiska och utforska det guyanska kökets rötter. ,.

Bild från filmen Food Factory USA
Food Factory USA

Donuts and Pepperoni Rolls. I detta avsnitt av Food Factory USA: Detta bageri i Pennsylvania tillverkar 600 miljoner donuts årligen; ett helt team ligger bakom varje liten perfekt pepperonirulle; och flerkornssnacks från Sydkorea handdoppas i choklad.

Bild från filmen Food Factory USA
Food Factory USA

Blondies and Cheddar Cheese. I detta avsnitt av Food Factory USA: Lär dig mer om White Castles cheesecake; se vad som krävs för att skapa ett enormt, 2 300 kg tungt monsterhjul av ost; samt oemotståndliga godsaker skeppas till snacksälskare över hela USA.

Bild från filmen Disasters engineered
Disasters engineered

Fearsome Flights. Skyhöga ambitioner har föranlett några av flyghistoriens största triumfer och nederlag. Hur kunde exempelvis USS Macon, ett dyrt militärt supervapen, hamna på Stilla havets botten?. VSS Enterprise, ett rymdskepp värt flera miljoner dollar, skulle förverkliga drömmarna om civila rymdfärder – till sin fatala krasch. Hur kunde dessa katastrofer forma nästa generations flygfarkoster?. ,.

Det bästa av haverikommissionen

Courage In The Cockpit. En DC-10 förlorar all hydraulik när en motor exploderar över Iowa. Besättningen på Qantas Flight 32 översköljs av larm när en explosion skakar deras enorma A-380. Och en 747 från Northwest Airlines flyger på 10 000 meters höjd ovanför Berings sund när det otänkbara inträffar. Förödande systemfel testar piloterna till det yttersta och kastar nytt ljus över tre fantastiska flygbedrifter. ,.

Inside North Korea: The criminal state

Nordkorea är som en James Bond-skurk i skepnad av en brutal diktatur som isolerat sig från omvärlden samtidigt som den lever på att plundra den globala ekonomin.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

Fara över Portugal. Bland stormar och kraftigt regn gör sig Martinair Flight 495 redo att landa på Faroflygplatsen i Portugal. Men just före landning går något fatalt fel och DC-10:an kraschar, faller i bitar och glider av startbanan. Otroligt nog överlever de flesta av passagerarna och besättningen. Men i takt med att utredarna pusslar ihop bevisen från vraket tätnar mystiken bara ännu mer. ,.

Bild från filmen To catch a smuggler
To catch a smuggler

Six Million Dollar Seizure. HSI avslöjar en intern konspiration bland flygplatspersonalen på JFK som leder till avslöjandet av en internationell drogsmugglingsverksamhet. Poliserna griper ett flertal personer, beslagtar 10 kilo kokain och en halv miljon dollar. CBP utnyttjar landets största grupp polishundar för att sniffa sig fram till illegal narkotika. CBP Miami avslöjar kokain dolt i en passagerares skor. ,.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

Vem sitter vid spakarna?. När Eastern Airlines-planet skulle landa blev piloterna oroliga att landningsstället inte var låst. Orsakade bristande koncentration kraschen?. ,.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

Radiotystnad. År 2006 kolliderade ett splitternytt jetplan med ett passagerarplan i Brasilien. Inget av planen hade rapporterat om några problem via radion. ,.

Airport security 8 (Rome)

Saints And Sinners. När påven anländer till Fiumicino-flygplatsen är samtliga säkerhetsteam på sin vakt efter något misstänkt. Först hittar knarkpolisen heroin i skorna på en man som reser från Belgien. Därnäst försöker man avslöja den sanna identiteten på tre personer som misstänks resa med falska pass, och en man som anländer från London ber polisen att inte genomsöka hans väska. ,.

Bild från filmen Fången på främmande mark
Fången på främmande mark

Gripna vid grekiska gränsen. 1969 började polarna David och Tom från Kalifornien smuggla resväskor med marijuana till Hawaii. Med pengarna som de tjänade övergick de snart till en långt mer ambitiös plan: att smuggla 50 kg hasch från Afghanistan till Tyskland i en Land Rover. Allt går enligt planerna tills de når gränsen till Grekland där gränsvakterna borrar sig in i bilens underrede där knarket är gömt. De döms till 20 års fängelse i ett fort på en fängelseö. Efter fyra år i brännhet sol och ett misslyckat rymningsförsök på motorcykel planerar och genomför David och Tom en våghalsig rymning med båt – de flyr genom Europa och lyckas slutligen återvända USA. ,.

Nazisternas megabyggen

Hitlers Luftwaffe. Luftwaffe var en revolutionär tysk flygstyrka. Vi lyfter på locket till Hitlers krig från ovan. ,.

Bild från filmen Sekunder från katastrof
Sekunder från katastrof

Pearl Harbor. Fredstidsbestämmelserna innebar att den amerikanska flottan på Hawaii inte var beredd på japanernas överraskande attack den 7 december 1941. ,.