OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

National Geographic Sverige

måndag den 30 januari

National Geographic är till 100 procent en renodlad dokumentärkanal, och utbudet omfattar allt från naturvetenskap och teknik, historia och kultur, natur och djurliv till äventyr och utforskning. Här visar vi dagens tv-tablå för kanalen.

Beskyddare av egyptens skatter

Vi följer arkeologernas försök att avslöja sfinxens hemligheter. Fältteamet finner övergivna sfinxstatyer och sällsynta, mumifierade djur, medan experterna söker ledtrådar som ska förklara djurgudarnas roll i det forntida Egypten.

Bild från filmen Food Factory
Food Factory

Se hur en indisk grönsaksstuvning, knapriga mexikanska ostbollar, en ost- och chokladfylld rysk läckerhet och geléhallon kommer ut till massorna.

Bild från filmen Food Factory
Food Factory

Se hur oemotståndliga korvpiroger, fluffig påskmarshmallow, söta och sura godisklubbor och pikanta och frasiga pitabollar kommer ut till massorna.

America's Funniest Home Videos: Djur-versionen

En hund använder bilens signalhorn, björnungar leker kurragömma och en bläckfisk vill ha en dykares kamera.

Gordon Ramsay: På ny mark

Gordon besöker staden Oaxaca i Mexiko för att upptäcka regionens berömda kök. Den världsberömde kocken bestiger klippor för att samla ätbara insekter, skörda agave i olidlig hetta och lära sig hemligheten till en perfekt mole av en mästare.

Bild från filmen Fången på främmande mark
Fången på främmande mark

En fotograf och en journalist kidnappas av ett kriminellt gäng i Somalia.

Bild från filmen Car S.O.S
Car S.O.S

Tim och Fuzz beger sig till Gloucestershire för att rusta upp en 1973 Hillman Imp som stått övergiven i en dammig lada i decennier. Bilens ägare, 70-åriga, f.d. operationssköterskan Margaret, är ett stort Imp-fan sedan unga år.

Bild från filmen Ice Road Rescue
Ice Road Rescue

När en fullastad lastbil med släp begravs i ett dike ringer Björn till Tord för en extra hand, men det är inte lätt för två bossar med viljor av stål att samarbeta.

Bild från filmen Ice Road Rescue
Ice Road Rescue

Björn ger sig ut i ett oväder för att undsätta en mindre lastbil som nästan blåst av vägen på en hängbro. Den unge tillförordnade chefen, Ole Henrik, sätts på prov när hans nya, oerfarna team skickas ut på ett tufft räddningsuppdrag.

Bild från filmen Limitless With Chris Hemsworth
Limitless With Chris Hemsworth

För att maximera sin livslängd kan man kanske tro att det är bäst att leva lugnt. Men vissa forskare tror att vi borde göra tvärtom. Om vi utsätter oss för extrema temperaturer kan det trigga våra egna kroppars försvar mot ålderdomens sjukdomar.

Bild från filmen Limitless With Chris Hemsworth
Limitless With Chris Hemsworth

Ända sedan tonåren har stress varit en del av Chris liv och han vill lära sig att hantera det bättre. Psykologen Modupe Akinola utmanar honom att behålla lugnet under en skräckinjagande promenad på en kran som sticker ut från taket på en skyskrapa.

Shark Beach With Chris Hemsworth

Chris Hemsworth har en unik relation till våra havsdjups främsta rovdjur, en livslång fascination grundad i att ha levt bland dem i åratal, först som barn, nu som surfare i Byron Bay - ett av de hajtätaste områdena i världen.

Bild från filmen Car S.O.S
Car S.O.S

Tim Fuzz ger sig in i den bisarra men underbara värld som är Bond Bug, en trehjulig bilflopp. Bilen tillhör en 69-årig man vars dröm om att gå med i Bond Bug-ägarklubben och delta i lopp och utställningar förstördes av Parkinsons sjukdom.

Ice Road Rescue: Vägkaos!

Den här gången tar Thord och Bjørn sig an en 16 timmar lång maratonräddning för att förhindra att en instabil lastbil ramlar nerför en brant sluttning med en stor sjö nedanför.

Bild från filmen Ice Road Rescue
Ice Road Rescue

Thord och Bjørn tvingas ut i en av Norges värsta stormar på tio år. De måste rädda en lastbil som har blåst av vägen. Bjørn ger Svein Arne en lektion i hur tyngdlagen fungerar, medan Stig skickas ut på sitt första solouppdrag.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

Efter en rutinlandning skakas ett taiwanesiskt plan av en kraftig explosion men den internationella haverigruppen hittar inga spår av en bomb. En undersökning av resterna visar att ingredienserna till katastrofen låg dolda i ett förvaringsfack.

Bild från filmen To Catch a Smuggler
To Catch a Smuggler

I Miami genomför HSI en kontrollerad leverans av 142 kilo kokain värt 7,25 miljoner dollar. CBP samarbetar med gränspolisens luft- och marina avdelningar samt HSI för att spränga människosmugglarleder längs gränsen mot Mexiko.

Bild från filmen Fången på främmande mark
Fången på främmande mark

Gänget Latin Kings dominerar Chicago under 80-talet, och tonåringen Rafael Arguelles ansluter sig för att få skydd. Men efter att ha suttit en tid i fängelse inser han att hans forna gäng förstör samhället och vänder sig till FBI.

Bild från filmen Trafficked With Mariana van Zeller
Trafficked With Mariana van Zeller

Mariana van Zeller är fascinerad av en våg av motorcykel relaterat våld och gräver ner sig i den hemliga världen av laglösa motorcykelgäng.

Det bästa av Haverikommissionen

Tre akuta nödlandningar på vatten som alla hanterats på olika sätt, men samtliga vitala för att förbättra resultatet av nödlandningar på öppet vatten.

Det bästa av Haverikommissionen

Felaktig identitet och fientlig eld tillhör de många risker som piloter i krig världen över ställs inför. Ett iranskt passagerarplan skjuts ner av en missil avfyrad från ett amerikanskt krigsfartyg.

Bild från filmen Fången på främmande mark
Fången på främmande mark

Kokainsmugglande Duane Wollum höll nästan de lättförtjänta pengarna i handen när en säkerhetskontroll avslöjade att han bar på ett paket.

Bild från filmen Fången på främmande mark
Fången på främmande mark

Brittiska Stephen Comiskey drog till sig oönskad uppmärksamhet från Saudiarabiens religiösa polis efter en rad olagliga, homosexuella affärer.

Bild från filmen Narco Wars
Narco Wars

Pablo Escobar går från kokainpamp under sent 70-tal till fullskalig drogterrorism år 1985 i ett krig mot den colombianska staten.

Sekunder från katastrof

Den 12 oktober 2002 detonerade bomber i ett nattklubbsområde på Bali. Hela ön lamslogs. 202 människor miste livet och många brännskadades svårt.