OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

National Geographic Sverige

lördag den 1 oktober

National Geographic är till 100 procent en renodlad dokumentärkanal, och utbudet omfattar allt från naturvetenskap och teknik, historia och kultur, natur och djurliv till äventyr och utforskning. Här visar vi dagens tv-tablå för kanalen.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

Katt och råtta-lek. Ett privatjet som fraktar affärsresenärer till Akron i Ohio kraschar in i ett bostadshus mindre än tre kilometer från startbanan, och samtliga nio ombord omkommer. Utredarna genomsöker vraket men finner få ledtrådar. Det vill säga tills man studerar radarinformationen och upptäcker en oregelbunden nedstigning, en förbryllande fördröjning och en tragisk, perfekt storm. ,.

Superbilar från tippen

Land Rover-upptäckten. Ralph och hans 2 team gerillamekaniker tar sig an Shanes Land Rover Discovery i en spännande klättring. ,.

Bild från filmen Car S.O.S.
Car S.O.S.

Lotus Esprit. Car SOS, programmet som gör verklighet av motordrömmar, är tillbaka – nu större än någonsin. Fuzz Townshend och Tim Shaw fortsätter sitt kall att söka upp ägare till skamfilade veteranbilar, restaurera dem och överraska de välförtjänta ägarna med det fantastiska resultatet. I denna åttonde säsong tar duon itu med en japansk superbil, en tysk sportkupé och en brittisk rallyvinnare bl.a. ,.

Bild från filmen Car S.O.S.
Car S.O.S.

Hillman Imp. Tim och Fuzz beger sig till Gloucestershire för att rusta upp en 1973 Hillman Imp som stått övergiven i en dammig lada i decennier. Bilens ägare, 70-åriga, f.d. operationssköterskan Margaret, är en stor Imp-fan sedan unga år. Hon har gjort sitt bästa för att hålla sin älskade "Tin Lizze" i gott skick men nu är den så rostig att den inte längre är körbar. Kan killarna få den att rulla igen?. ,.

Bild från filmen Running wild with Bear Grylls: The challenge
Running wild with Bear Grylls: The challenge

"Running Wild with Bear Grylls" är till hälften överlevnadsserie, till hälften pratshow, där världens mest berömda överlevnadsexpert tar med sig välkända talanger på transformativa äventyr i vildmarken. ,.

Bild från filmen Ice road rescue
Ice road rescue

Megabesvär. När snöstormar bringar kaos till Norges vägar står Thord och hans A-Team redo att undsätta en lastbil i nöd. Bjoern hamnar i bekymmer när en förare utan snökompetens förorsakar ett totalstopp – och inte kan lösa det hela. Långt upp i norr återvänder Jo Roger från skada för att hantera en 57 ton tung megalastbil som hotar att välta. ,.

Bild från filmen Ice road rescue
Ice road rescue

Rivaler. Bjoern måste samarbeta med ett konkurrerande företag för att undsätta en lastbil som kraschat in i en klippvägg, och Thord kämpar för att få en vält traktor på fötter igen. Långt upp i norr tar Ole Henrik med sig sin flickvän för att undsätta en lastbil som sitter fast i ett snödike – och det visar sig bli deras ”kyligaste” dejt nånsin. ,.

Bild från filmen Ice road rescue
Ice road rescue

Riskabel deadline. När en arktisk storm drar igång den kallaste vintern på ett helt decennium försöker Thord undsätta en lastbil som blockerar en blind kurva, men föraren ignorerar honom och riskerar allas liv. En snöstorm förorsakar kaos för Björn när en lastbil blockerar vägen. Och långt upp i norr kraschar en lastbil i tidsnöd full av fisk in i en snövall, varför undsättningschef Jo Roger måste ge sig ut själv. ,.

Bild från filmen Ice road rescue
Ice road rescue

Stormvarning. Thord och Bjoern öppnar ett nytt garage på berget Hardangervidda. Bjoern ger sig ut för att undsätta en lastbil som förorsakar kaos, men föraren får Bjoern att tappa humöret – och närapå fingrarna. När Ole Henrik försöker undsätta en lastbil med släp som drabbats av allvarlig fällknivseffekt försätter en oförsiktig manöver honom i trubbel. Nu måste den unge bogseraren rädda sig själv!. ,.

Bild från filmen Ice road rescue
Ice road rescue

Trycket ökar. Polisen pressar Thord att undsätta en lastbil som blockerar en tunnel längs expressvägen. Bjoern undsätter en lastbil som halkat på is – men ställs inför fara när passerande lastbilar kommer för nära för att det hela ska kännas riktigt bra. Långt uppe i norr hotar en fallande vajer Jo Roger och Ole Henrik när de försöker undsätta en lastbil. ,.

Lawless Island

Trolling Hard. Inför den stundande vintern är det vitalt för invånarna i Port Protection att få allt klart innan det börjar snöa. Bre och Oliver ger sig ut på jakt efter kungslax. Sam ger sig ensam ut på jakt efter rådjur och hoppas kunna fälla en bock. Curly lägger ut sin sista hälleflundralina för säsongen, Mary genomsöker vägnätet efter nedfallen ved, och Troy börjar ett nytt jobb på det lokala postkontoret. ,.

Bild från filmen Primal Survivor: Mighty Mekong
Primal Survivor: Mighty Mekong

Överlevnadskonstnären Hazen Audel trotsar kalkstenstoppar och mörka, översvämmade grottor på jakt efter en by omringad av djungeltoppade berg i Mekongdeltat. Monsunregnen hotar att översvämma de långa tunnlar som leder till byn och isolera den från omvärlden. Kommer Hazen att klara sig fram och upptäcka vilka överlevnadshemligheter som Khmufolket som lever i detta oförstörda paradis bär på?. ,.

Bild från filmen Car S.O.S.
Car S.O.S.

Citroen HY Van. Tim och Fuzz reser till Manchester för att rädda en rostande Citroen HY-lastbil som ursprungligen köptes så att 19-åriga Darcie och hennes mor Alison kunde starta en egen mobil cateringverksamhet. Drömmen krossades tyvärr när Allison dog i självmordsattentatet mot Manchester Arena 2017. Kan killarnas magi få tillbaka denna Citroen på vägarna?. ,.

Bild från filmen Ancient China from above
Ancient China from above

Secrets of The Great Wall. I det här programmet undersöker dr Allan Maca världens största byggnadsverk, den kinesiska muren. Detta forntida monument har studerats av experter i årtionden, men det är först nu, tack vare satellitbilder och modern teknik, som dess hemligheter äntligen uppdagas. ,.

Vikings: The Rise and Fall

The Fall of Francia. Belägringen av Paris år 885 var kulmen på vikingarnas invasioner av Frankerriket. Vi tar oss en titt på de upprepade vikingaattackerna mot Frankerriket och skandinavernas ihållande närvaro i frankernas rike och bortom det. ,.

Bild från filmen Running wild with Bear Grylls: The challenge
Running wild with Bear Grylls: The challenge

"Running Wild with Bear Grylls" är till hälften överlevnadsserie, till hälften pratshow, där världens mest berömda överlevnadsexpert tar med sig välkända talanger på transformativa äventyr i vildmarken. ,.

Narco Wars: Chasing the Dragon

Narco Wars: Chasing the Dragon avslöjar hur världen blev beroende av opioider genom berättelser från framkanten av global heroinhandel. Vi följer heroinsmugglingen under Vietnamkriget och talibanernas Afghanistan och vidare till den sicilianska maffian, läkemedelsindustrins statligt godkända ”pillerfabriker” och den explosion av fentanyl som skapats av en av Mexikos dödligaste karteller. ,.

Andra världskriget från ovan

Vägen till Dagen D. WWII: Secrets From Above skildrar det andra världskrigets mest häpnadsväckande händelser ur ett helt nytt perspektiv. Geno matt matcha fängslande bilder från fronten, sällan visade filmklipp och fantastiska flygrekognosceringsbilder och deras ursprungliga platser återskapar serien vitala slag, djärva bombräder och utvecklingen av världens första massförstörelsevapen. ,.

Mega demoleringar

Lastbil. Volvo FH12 Globetrotter: efter hundratusentals mil på vägarna är den här lastbilen färdig för skroten. Men i Sverige, ett land känt för sina miljöinitiativ, är Volvos mål att 90 % av materialet i lastbilen ska återanvändas eller återvinnas. Vi följer en grupp experter som metodiskt avlägsnar allt – från motorn till karossen – del för del, så att de kan återvinnas. ,.

Last of the Giants: Wild Fish

Edge of Disaster. Det blir en kamp om överlevnad när en enorm piraiba drar ner teamet i en forsande flod. Potentiell katastrof väntar runt varje krök och teamet tvingas byta taktik. Dolda rockor, motorproblem, blixtnedslag, svarta pirayor och enorma fallande träd är bara några av de faror som teamet måste övervinna i sin jakt på att fånga in en enorm piraiba i forskningssyfte. ,.

Alaska: The Next Generation

Bear Chase. Nästa generation Alaskainvånare måste kunna dra nytta av det byte som sommaren i Alaska har att ge. Kaleb Rowland jagar ett dödligt rovdjur för att livnära familjen. Chevie Roach fortsätter undervisa sina barn i hur man tjänar jorden. Chris och Jessi Morse fokuserar på att anlägga en självförsörjande trädgård, medan Johnny Rolfe trotsar hård sjögång för att finna föda till sin älskade hund. ,.

Alaska: The Next Generation

Risk to Reward. Alaskas tuffa villkor tvingar nästa generation invånare att riskera allt och säkra de resurser man behöver för att överleva de stundande vintermånaderna. Chevie Roach och kusinen Roger trotsar högt vattenstånd för att säkra flera månaders förbrukning av brasved. Chris och Jessi Morse söker bättre jaktmarker per kanot. Johnny Rolfe vrider på värmen medan Kaleb jagar ensam på en avlägsen ö. ,.

Bild från filmen Fången på främmande mark
Fången på främmande mark

Fängslad i Bangkok. ,.