OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

National Geographic Sverige

måndag den 17 januari

National Geographic är till 100 procent en renodlad dokumentärkanal, och utbudet omfattar allt från naturvetenskap och teknik, historia och kultur, natur och djurliv till äventyr och utforskning. Här visar vi dagens tv-tablå för kanalen.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

Kvar på marken: Boeing Max 8. Indonesiska utredare måste ta reda på varför en Boeing 737 Mx8 – ett av världens bäst säljande nya flygplan – kraschat i Javasjön. ,.

Lawless Island

Blood And Snow. Invånarna I Port Protection måste överleva den bistra vintern med hjälp av gamla tekniker och kunskap som man samlat på sig under årens lopp. ,.

Bild från filmen Food factory
Food factory

Sweet Potatoes and Turkey. Food Factory går bakom kulisserna för att avslöja hur våra favoritlivsmedel framställs – från råmaterial till färdiga produkter. På en fiskodling i British Columbia tar det tio år innan en fisk kan framställa en enda burk hållbar kaviar värd 12 000 dollar. Denna Shepherd’s Pie med sötpotatis och extra mager kalkon ger en klassisk pubrätt en New World-touch. ,.

Bild från filmen Food factory
Food factory

Chips and Strawberries. Food Factory går bakom kulisserna för att avslöja hur våra favoritlivsmedel framställs – från råmaterial till färdiga produkter. Ostkex och jordnötssmör må låta udda, men Toastchee-sandwichsnacks har varit en stor succé under det senaste seklet. Låt inte namnet lura dit – dessa frusna Philly Swirl-fruktbars tillverkas i Florida med fylliga lokala körsbär och massor av krämig choklad. ,.

Wicked tuna: Nord vs syd

The Fast And Furious. En revolutionerande fisk för kapten Zack Shackleford och hans unga besättning på Rasta Rocket på kollisionskurs med de konkurrerande veteranbåtarna. Kan nytt blod gjuta nytt liv i det gamla gardet? Norrbåten Falcon testar en ny teknik för att hålla sig kvar i matchen, och Reel E Buggin lägger in en högre växel. ,.

Fången på främmande mark: Brott och straff

Dåliga pappor. Unge Scott Campbell reser till Pakistan för att lära känna sin pappa som lever som nomad längs den gamla Sidenvägen. Vad han inte vet är att pappan är cannabissmugglare med storstilade planer. Arbetslöse Duane Wollum behöver pengar för att upprätthålla sin partylivsstil och försörja sin dotter. Löftet om lättförtjänta pengar lockar honom att bli kokainsmugglare mellan Nicaragua och USA. ,.

Bild från filmen Car S.O.S.
Car S.O.S.

Uppfixad Austin. Tim och Fuzz reser runt i Storbritannien på jakt efter bilar som sett sina bästa dagar och ägare som behöver hjälp med att fixa till dem. ,.

Närbild Dubais flygplats

Försenad semester. David Robson måste ta hand om några hetlevrade VIP-passagerare och Nizel har problem med en borttappad, splitterny Airbus A380. ,.

Den fantastiske dr Pol

Pol i alla väder. PVS-personalen ger alla djur en ärlig chans. Detta avsnitt av Den otrolige dr Pol är en blandning av allt från små valpar och kaniner till stora kor och hästar, samt läskiga kräldjur. Dr Pol får brottas med en ilsken angustjur, dräktighetsundersöker en hjord på House Dairy, samt besöker Clay Knob för att studera en ko med ett ovanligt besvär. ,.

Det bästa av haverikommissionen

Senaste nytt. Tre förödande krascher dominerar media världen över och sätter stark press på utredarna att finna orsaken. Den 11 september 2011 försvinner American Airlines Fight 77 från radarn och kraschar in i Pentagon. Och när ett Concorde-plan från Air France kraschar i Paris sekunder efter starten signalerar detta slutet på överljudstidsepoken. ,.

Det bästa av haverikommissionen

Nybörjarmisstag. Det enklaste misstag ligger ofta bakom de värsta flygolyckorna, och till och med erfarna piloter kan begå dödliga misstag. En misslyckad start i Buenos Aires dödar 60 personer och orsaken chockerar utredarna. Bara två månader efter 11 september kraschar American Airlines Flight 587 i New York och väcker farhågor om att USA åter står under attack. ,.

Bild från filmen Sekunder från katastrof
Sekunder från katastrof

Skräckupplevelse över Tokyo. Den värsta olyckan med ett flygplan inblandat skedde 1985 då en Boeing 747 kraschade in i ett berg och 520 personer omkom. Hur kunde den hända?. ,.

Gordon Ramsay: På ny mark: En portion till

Sumatra's Stunning Highlands. Kocken Gordon Ramsay tar djärva risker i sin jakt på att bemästra ett unikt och komplext kök, från västra Sumatras kust till inlandets högländer. ,.

Bild från filmen Food Factory USA
Food Factory USA

Jerky, Brownies and Sugar Cubes. I detta avsnitt av Food Factory USA: Upptäck vilket rymdprotein som USA:s astronauter föredrar; se berg av råsocker förvandlas till läckra Domino's-sockerbitar; och tonvis med chokladbrownies – världshistoriens godaste misstag – bakas varje dag i en pariserhjulliknande ugn. ,.

Bild från filmen Food Factory USA
Food Factory USA

Pretzels and Cookies. I detta avsnitt av Food Factory USA: Vi får träffa de berömda choklad-, kola- och kokoskakor som genererar miljoner åt flickscouterna varje år; denna innovativa glassandwich kombinerar vanilj och choklad för en maximal utsökthet; och så besöker vi det globala högkvarteret för ostfyllda kringlor. ,.

Bild från filmen Ice road rescue
Ice road rescue

In i natten. Nära norska Polcirkeln finns lite dagsljus vintertid. Men räddningspersonalen är inte mörkrädd. ,.

Gordon Ramsay: På ny mark: En portion till

Guyanas vilda djungler. Gordon Ramsey färdas djupt in i den vilda regnskogen i Guyana för att jaga, fiska och utforska det guyanska kökets rötter. ,.

Beskyddare av Egyptens skatter

Mysteriet med Tutankhamons grav. Arkeologer undersöker mysteriet med Tutankhamons lilla och sparsamt inredda gravkammare. Tutankhamons styre formades av hans fars liv, en farao som ledde den största revolutionen i Egyptens religiösa historia. Var denna revolution – och de politiska intriger som följde – orsaken till Tutankhamons förvisning till en grav ovärdig en farao?. ,.

Beskyddare av Egyptens skatter

I pyramidkonungarnas rike. Arkeologerna söker efter ledtrådar till de mystiska kungarna som regerade när Egyptens pyramiderna uppfördes. De söker i tunnlarna till Cheopspyramiden och under en ny grav som hittats nära tre senare faraoners pyramider. De hittar även bevis på ett tempel som legat dolt i över 4000 år och som sprider nytt ljus över några av de mäktigaste regenterna i det forntida Egyptens historia. ,.

Egyptens solkung: Hemligheter och skatter

Arkeologer upptäcker att den första graven innehåller en kropp sedan Tutankhamon. Mumierna visar sig vara en prinsessa och en adelskvinna, samt ytterligare 30 mumier. Gradvis hittar man svaren på vilka de var och varför de befinner sig här. Vilka var de då?. Att lösa pusslet kräver timmar av detektivarbete och den senaste tekniken för att pussla samman dessa mystiska gravars fantastiska bakgrund.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

Krasch i Atlanten. En toppmodern helikopter som transporterar oljearbetare till en borrplattform kraschar i havet utanför Newfoundlands kust. Otroligt nog överlever en person och inom några timmar är ett omfattande bärgningspådrag igång för att bärga kropparna, den svarta lådan och vraket från havsbotten. Utredarna pusslar ihop bitarna och avslöjar till slut en fatal brist i helikopterns design. ,.

Bild från filmen Ice road rescue
Ice road rescue

In i natten. Nära norska Polcirkeln finns lite dagsljus vintertid. Men räddningspersonalen är inte mörkrädd. ,.

Bild från filmen Narco wars
Narco wars

Knarkarméns födelse. En knarkkung använder miljontals dollar för att muta soldater att desertera från armén och skapa ”Zetas” – den mest fruktade kartellen i Mexikos historia. Med tunga vapen, militär disciplin och en brutalitet som chockerar till och med de mest härdade poliser tar denna nya typ av drogfolk knarkkriget till en helt ny nivå. Och när någon förråder Zetas får en hel stad betala priset. ,.

Bild från filmen Fången på främmande mark
Fången på främmande mark

Inte utan min bebis. När Susan Haglof förfalskade ett födelsebevis i Egypten riskerade hon både fängelse och att förlora sitt adopterade barn. ,.

Hitlers sista fäste

Helvetet i Hoven. Fem månader efter Dagen D ankommer markkriget äntligen till tysk mark när brittiska soldater anfaller Hitlers ökända Siegfriedlinje. ,.

Bild från filmen Sekunder från katastrof
Sekunder från katastrof

Flygolyckan i Queens. En kort tid efter den 11 september störtade ett linjeflyg i New York. Orsaken till olyckan skakade om hela flygbranschen. ,.