OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

National Geographic Sverige

lördag den 2 juli

National Geographic är till 100 procent en renodlad dokumentärkanal, och utbudet omfattar allt från naturvetenskap och teknik, historia och kultur, natur och djurliv till äventyr och utforskning. Här visar vi dagens tv-tablå för kanalen.

Bild från filmen Fången på främmande mark
Fången på främmande mark

Knarkköp i Mexiko. Efter att ha åkt till Mexiko med en väska full av falska pengar för att köpa droger hamnade den kaliforniska kroppsbyggaren Jeremy bakom galler. ,.

Hitlers sista fäste

Vad bättre ställe att dö. Amerikanska fallskärmsjägare landsatta I Frankrike inför Dagen D slåss mot nazistiska trupper om en viktig bro bakom fiendens linjer. ,.

Bild från filmen Wicked tuna
Wicked tuna

Heavy is the Crown. I en flotta fylld av mästare är trycket alltid hårt på tidigare vinnare att återta sina titlar. Hard Merch är ute efter revansch för fjolårets andraplats, medan Fat Tuna försöker beröva Pinwheel ledningen. Fjolårets vinnare Wicked Pissah kämpar med att såväl ta sin första fångst som att försvara sin titel. ,.

America's funniest home videos: Djur-versionen

Karatekatten. Närkontakt med ett lejon som kan öppna dörrar, en katt välter en julgran, en noshörning jagar efter en påfågel, samt en leopardöverraskning. ,.

USA:s hårdaste fängelser

Blodiga slag. I fängelser landet över utgör våld ett konstant hot mot såväl fångar som vakter, med gängkrig som överliggande hot. ,.

Bild från filmen Haverikommissionen
Haverikommissionen

Katastrof i Grand Canyon. Efter att två flygplan kraschat i Grand Canyon efter en kollision upptäcker utredarna ett problem som hotar hela flygsystemsäkerheten. ,.

Bild från filmen Colossal machines
Colossal machines

Sub-Zero Supermachines. Isbrytare erbjuder en livlina på platser som flygplan har svårt att nå. Hemliga ingredienser blandas ner i en snöplog för att förhindra att tåg kör ur i isiga områden. Ett terrängfordon tar sig igenom snö som andra sjunker ner i. ,.

Europa från ovan

Frankrike. En spektakulär flygresa över Frankrike avslöjar ett kulturellt maktcentrum i ett enormt landskap kännetecknat av kontraster och överraskningar. ,.

Primal survivor: Escape the Amazon

Poison Jungle. Utforskaren Hazen Audel ställs inför ogenomtränglig regnskog när han inleder en 800 km lång överlevnadsutmaning. I denna första reseetapp måste han nå skogens rand innan monsunperiodens översvämningar omringar honom. Med hjälp av skogens Wai Wai-folk tar Hazen sig an dödliga ormar, tillverkar giftpilar och utstår en plågsam djungelritual. ,.

Primal survivor: Escape the Amazon

Deadly Plains. Överlevnadskonstnären Hazen Audel försöker korsa den öppna savannen under Etapp 2 av hans 800 km långa Amazonasutmaning. Han slår följe med lokala Wapishana-cowboys i en desperat boskapsfösning norrut, ger sig i kast med enorma anakondor, giftiga skallerormar och en förrädisk flodövergång i ett försök att undkomma de stundande översvämningarna. ,.

Primal survivor: Escape the Amazon

Peaks of Peril. Överlevnadskonstnären Hazen Audel ställs inför dånande vattenfall under den fjärde etappen av hans 800 km långa Amazonasutmaning. I kampen mot avföringssprutande spindlar och världens farligaste orm förlitar han sig på det vilda Arekuna-folkets traditionella färdigheter för att överleva, lär sig jaga med ett blåsrör och färdas på regionens vilda forsar. ,.

Primal survivor: Escape the Amazon

Storming Waters. Överlevnadskonstnären Hazen Audel stalls inför den sista etappen på sin 800 km långa Amazonasutmaning och miltals ormfyllda träsk för att nå Atlanten. Med hjälp av det lokala Waraufolket lär han sig leva på vattnet och trotsar mördarbin i en våghalsig räd nattetid innan han försöker leverera en prestigefylld fångst till folket med Amazonas mest nordligaste boplats. ,.

Primal survivor: Escape the Amazon

Mangrove Maze. I utmaningens sista etapp korsar Hazen miltals med ormfyllda träsk för att nå Atlanten. Med hjälp av Waraufolket lär han sig leva på vattnet och trotsa mördarbin. ,.

Bild från filmen Wicked tuna
Wicked tuna

Whale of a Tuna. Under en säsong som enbart handlar om att ta igen förlorad tid och intäkt sänker vissa i flottan sina utgifter, medan andra satsar på en stor lönecheck genom att göra den långa resan till Chatham. Fjolårets mästare, kapten Paul Hebert, har hittills gått helt bet och satsar nu allt på en lång resa söderut. Medan andra frodas undrar Wiched Pissah om man nu äntligen kan få in en fot i matchen?

Det extrema Kina

I underjorden i Hanzhong. Fotografen Ben Horton slår sig ihop med Abond, en av Kinas bästa bergsklättrare för att bege sig djupt ner i ett av världens största slukhål. ,.

Det bästa av haverikommissionen

Krigszon. Felaktig identitet och fientlig eld tillhör de många risker som piloter i krig världen över ställs inför. Ett iranskt passagerarplan skjuts ner av en missil avfyrad från ett amerikanskt krigsfartyg. En tragisk explosion skakar om ett enormt militärflygplan som transporterar vietnamesiska föräldralösa barn i säkerhet, och ett fraktplan träffas av en havavfyrad missil över det krigshärjade Irak.

Bild från filmen Car S.O.S.
Car S.O.S.

Opel Manta GTE. Tim och Fuzz ger sig av till Rochdale för att rädda en Opel Manta GTE, en sällsynt tysk klassiker från 80-talet. Bilen tillhör den förre amatörrallyföraren Alan, som älskade sin Manta så högt att han inte ville göra sig av med den ens när den körde av vägen. ,.

Miraklet på Hudsonfloden

I januari år 2009 lämnade US Airways Flight 1549 flygplatsen LaGuardia i New York med kursen inställd på Charlotte, North Carolina. Inom några minuter hade båda motorerna förstörts till följd av två fågelkollisioner och besättningen fattade det skrämmande beslutet att försöka landa i Hudsonfloden. Med hjälp av såväl intima och känsloladdade intervjuer som storskaliga och dramatiska rekonstruktioner avslöjar vi i det här programmet att själva kraschlandningen bara var början på passagerarnas kamp för överlevnad.

Bild från filmen Narco wars
Narco wars

Mexico's First Cartel. Hur en grupp marijuanasmugglare skapade Mexikos försa drogkartell och mördade för att skydda sin miljardverksamhet. ,.

Bild från filmen Car S.O.S.
Car S.O.S.

Opel Manta GTE. Tim och Fuzz ger sig av till Rochdale för att rädda en Opel Manta GTE, en sällsynt tysk klassiker från 80-talet. Bilen tillhör den förre amatörrallyföraren Alan, som älskade sin Manta så högt att han inte ville göra sig av med den ens när den körde av vägen. ,.

Det bästa av haverikommissionen

Krigszon. Felaktig identitet och fientlig eld tillhör de många risker som piloter i krig världen över ställs inför. Ett iranskt passagerarplan skjuts ner av en missil avfyrad från ett amerikanskt krigsfartyg. En tragisk explosion skakar om ett enormt militärflygplan som transporterar vietnamesiska föräldralösa barn i säkerhet, och ett fraktplan träffas av en havavfyrad missil över det krigshärjade Irak. ,.

Bild från filmen Disasters engineered
Disasters engineered

Take-off to Tragedy. Varje år lyfter och landar globalt 40 miljoner plan, och med så många liv på spel finns små marginaler för fel. Air France 447:ans automatiserade design troddes vara säkrare, men bidrog till att samtliga ombord dog. NASA:s Skylabs skapades för att skjutas upp i omloppsbana kring Jorden men återvände inte ner. I en alltmer automatiserad värld – gör AI verkligen framtiden säkrare. ,.

USA:s hårdaste fängelser

Blodiga slag. I fängelser landet över utgör våld ett konstant hot mot såväl fångar som vakter, med gängkrig som överliggande hot. ,.