OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

torsdag den 13 juni

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

NPF-forum 2024

Omkring var femte patient inom beroendevården uppfyller kriterierna för adhd. Trots det finns idag brist på kunskap om NPF-diagnoser inom beroendevården. Joar Guterstam, psykiater och beroendeforskare, föreläser om utmaningar för beroendevårdens framtid.

NPF-forum 2024

Plötsligt börjar alla Charlies tre barn må dåligt samtidigt. En tid senare ska alla i familjen få NPF-diagnoser. Charlie Michaelsen, mamma och komiker, delar på ett humoristiskt sätt med sig av livet i en NPF-familj.

Vetenskapsfestivalen 2024

Läget för den biologiska mångfalden är akut, men det finns lösningar. Det säger Alexandre Antonelli, professor i biodiversitet och forskningschef vid Royal Botanic Gardens i London. De allra flesta arter som lever idag - kanske 90 procent av dem - är fortfarande okända för oss. Förutom arternas egenvärde har mångfalden väldigt många fördelar för oss människor, såsom exempelvis mat, mediciner, material, friskare luft och vatten, klimatreglering och bättre hälsa och välmående.

Hud mot hud

Under pandemin har många av oss fått känna på hur det är att leva utan kroppskontakt. Hur viktig är egentligen beröring, och hur har människor sett på fysisk närhet genom tiderna?

Resor längs vackra floder

En resa nedför Spaniens mäktiga flod Guadalquivir. Från det iskalla vattnet i naturreservatet Sierras de Cazorla, till städerna Córdoba och Sevilla där vi följer i fotspåren av upptäcktsresande som Columbus och Magellan.

Maratonkillen

Enligt myten sprang greken Feidippides från Marathon till Aten för att meddela segern över perserna, och dog av utmattning. Raul bestämmer sig för att försöka springa sträckan som gett maratonloppet sitt namn.

Världens historia

I det forntida Egypten har tronen ärvts i hundratals år och dynastins faraoner kommer att bli kända för de största pyramiderna i historien. Men vad gör att detta mäktiga och historiska rike till slut dör, att pyramidernas tid är över. Klimat, krig, religion eller bara svagt ledarskap?

Karantän i vildmarken

Ky och Calem har nyligen blivit ett par och för att testa sina kärleksband åker de ut i den australiska öknen och försöker leva på vad naturen ger.

Bild från filmen Muhammad Ali
Muhammad Ali

Under de fyra år det tagit för Cassius Clay att avancera till världsmästare har USA:s svarta kämpat för sin medborgerliga rätt. Muhammad Alis vägran att medverka i Vietnamkriget gör honom snabbt till landets mest hatade person.

Irlands kust och landskap

George älskar att simma med delfiner. Shay firar sin 80-årsdag med bergsklättring tillsammans med sitt gamla kompisgäng. Mags odlar ätliga blommor som hon levererar till en gourmetrestaurang. Och Killian har skapat ett reservat för räddade djur.

Alaskas vilda årstider

Nu gör de flesta djuren de sista av förberedelserna för vinterns obarmhärtiga månader. Sju månader med is och snö väntar runt hörnet. Allra viktigast är det för ungarna, som precis har lärt sig att klara sig själva.

Berlinmurens uppgång och fall

Vi ser vad som hände mellan november 1989 och fram till slutet av 1990. Politiker och historiker beskriver en mycket omtumlande period i Europas historia. Hade något kunnat göras bättre, gick det för snabbt?

Livet på Island

Vi följer en grupp forskare som undersöker ett gasöga i Öxarfjörður. Vi samlar också rosenrotsfrön, badar i poolen Hreppslaug och skapar musik i Árbær.

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.