OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

torsdag den 19 september

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

Matematikbiennalen 2024

Från och med hösten 2023 används raka poäng vid bedömning av de nationella proven i matematik. Men hur fastställs de olika kravgränserna? Här presenterar Niklas Thörn och Niclas Evén de olika metoder som används.

NPF-forum 2024

Kan mindfullness bidra till en stressfriare och stabilare vardag för personer med NPF? Johan Bysell, projektledare på Attention Stockholm, pratar med konstnären Mathilda Heindow om andning och behovet av att vara här och nu.

NPF-forum 2024

Hur kan vi förstå unga människor med NPF som befinner sig utanför arbetsmarknaden? Hur kan vi stötta och vilka behov har de? Elin Pietras, på Riksförbundet Attention, och Ida Thorell, studie- och yrkesvägledare på Misa Ung, föreläser om hur man stöttar och vägleder unga på arbetsmarknaden.

NPF-forum 2024

Vi har mycket att vinna på att inkludera neurodivergenta personer på arbetsmarknaden. Det visar en rapport som Prinsparets Stiftelse har låtit ta fram. Essi Alho, verksamhetschef på Prinsparets Stiftelse, och Daniel Brämhagen, rådgivare inom hälso- och sjukvårdssektorn på EY, berättar om rapporten.

Fiskestugan

Ásmundur och Gunnar åker till Bolungarvik vid Västfjordarna för att pröva på fiske med havsfiskespö. Både från kajen och en betydligt vingligare variant - från kajak ute i fjorden.

Framtidens återskapade landskap

Storskaligt jordbruk har frestat hårt på naturen runt Lake Erie. Idag jobbar man med att återställa naturen och våtmarkerna runt sjön, utrotade djur och växtarter återvänder och de sår som människan tillfogat naturen börjar läka.

Med egna ord - Australien

Deltagarna blir allt bättre på att stötta varandra nu när halva kursen är avverkad och det är dags att omsätta kunskaperna i praktiken. Det blir orientering där man både måste läsa karta och räkna ut sifferkoder.

Däggdjurens utveckling

Idag är grizzlybjörnen en stjärna i nationalparken Yellowstone, men björnens historia är rotad i en stor däggdjursfamilj, köttätarna, som dök upp för 60 miljoner år sedan.

Världens historia: Shakespeare

Shakespeares arv och gärning står på spel när det avslöjas att hans familj är katoliker. Det är en sanning han försökt begrava då katoliker klassas som förrädare av kungahuset.

Historiska apokalypser

För åtta tusen år sedan utplånades det frodiga paradiset Doggerland av en enda förödande händelse. Långsamt avslöjar arkeologin hemligheterna i denna stenålderns Edens lustgård.

Tågresor från ovan

Glaicärexpressen som knyter samman St Moritz och Zermatt filmas ovanifrån på sin slingrande resa genom alpina bergstoppar, över förrädiska klyftor och genom svindlande bergskedjor.

Djurrikets mammor

Att leva i naturen är hårt arbete ochdet kan vara ännu svårare för mammor som har barn att skydda.

Mannen som stal Einsteins hjärna

Patologen Thomas Harvey utför en obduktion av Albert Einsteins kropp år 1955. Han stjäl då forskarens hjärna med förhoppning om att hjärnan ska avslöja källan till genialitet och göra honom berömd. Men hjärnan blir snarare en förbannelse.

Surtsey - en vulkanö blir till

Följ med till Surtsey, en vulkanö utanför Islands sydkust. Den bildades ur ett vulkanutbrott mellan 1963 och 1967. Det finns ett rikt växt- och djurliv på ön. Sedan 1964 har forskare noga följt naturens framfart på den skyddade ön.