OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

fredag den 21 januari

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden

Svenskt samhällsprogram från 2022. 14:00 Sverige 2099 - tre vägar att möta klimathotet. 14:40 Möt Almapristagaren Jean-Claude Mourlevat. 15:10 Distansarbetets betydelse för hälsan. 15:30 Så klarar vi framtidens urbanisering utan att belasta klimatet. 15:45 Likvärdighet och demokrati - två grundpelare i utbildning. 16:00 Pengarna eller livet! Barns tankar om vad som är viktigt. 16:15 Ny kylteknik för stålet och miljön. 16:30 Morgondagens lärmiljöer. 16:40 Stadsmiljöer och välbefinnande.

Skattjägarna

Dansk antikvitetsserie från 2016. Mads är på väg att sälja två stora ljuskronor, men får själv ögonen på något intressant och blir sugen på att handla. Rikke och Frede gör plats på loftet för att få plats med nya varor och Pauli gör fynd när han söker vintagekläder på en marknad. 04/03 år 2019 i SVTK.

Bild från filmen Fantastiska uppfinningar
Fantastiska uppfinningar

Tysk dokumentärserie från 2020. Industrirobotar. Bakom kulisserna har industrin revolutionerats - och hålls nu igång av maskiner som aldrig ber om ett tack. De är överallt, robotarna som arbetar längs löpande band, i bilfabriker, som tillverkare av leksaker. De skyddar oss från farliga arbetsuppgifter, men ersätter också alltmer av människors arbeten. En teknisk uppfinning har revolutionerat världen bakom stängda dörrar. 23/05 år 2021 i SVTK.

Tillbaka till Japan

Japansk dokumentärserie från 2020. Pigga åldringar. Livslängden i Japan är en av de högsta i världen men födelsetalen är låga. Journalisten Yumi Araki återvänder till sitt hemland för att utforska konsekvenserna av den snabbt åldrande befolkningen. Kan övermänsklig styrka eller hiphop hjälpa till att lösa problemet?. 24/01 år 2022 i SVTK.

Världens natur: Fiskgjusen

Brittisk naturfilm från 2021. Efter en flyttning på 600 mil från tropiska vinterkvarter är fiskgjusen varje år tillbaka som ett tidigt vårtecken, hos oss liksom i Nordamerika. Och precis som i Sverige kan havsörnarna vara irriterande konkurrenter om fisk och boplatser.

Cornwall med Simon Reeve

Brittisk resereportageserie från 2020. Bland bävrar, sälar och humrar. Simon Reeve ger sig ut på sälsafari längs Cornwalls kust och träffar sedan nyskapande entreprenörer. Carly Daniels arbetar med att öka hummerbeståndet och fårbonden Matt Chapfield har kommit på ett nytt sätt att producera ekologiskt kött. Men vad kan bävrar bidra med för en krisbygd?. 22/01 år 2022 i SVTK.

Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2022. Ljusstakar. Programmet handlar om ljusstaken, detta antika nyttoföremål, lika modernt idag som på 1500-talet och om hur vi inreder våra hem med ljus. Gäster: Rickard Thunér, antikexpert och Monica Förster, formgivare.

Den svarta boken

Fransk dokumentär från 2020. ”Den svarta boken” var en ca 500 sidor lång rapport om Förintelsen i Östeuropa. Den är sammanställd av de ryska krigskorrespondenterna Ilya Ehrenburg och Vasily Grossman. Boken, som består både av deras egna upplevelser och andras vittnesmål, förbjöds av Stalin eftersom bilden den förmedlade inte rimmade väl med vare sig kommunisternas krigspropaganda eller de antisemitiska kampanjer som utfördes av regimen. Först på senare år har dess innehåll publicerats i Ryssland, och dess innehåll kunnat nå allmänhetens ögon.

Mellankrigstidens drömmar

Tysk dokumentärserie från 2016. Besluten. I mellankrigstidens Europa lever folk i spillrorna av ett av världens mest omfattande världskrig, men med ett spirande hopp om en ny, förändrad värld. Europa är spelplatsen för kampen mellan de stora framväxande ideologierna, där fascismen, kommunismen, kapitalism och socialism slåss om övertaget. Samtidigt är det de stora framstegens tid, där industrialismen förändrat världen för alltid. 22/01 år 2022 i SVTK.

Afrikas vilda årstider

Brittisk dokumentärserie från 2021. Vintern. Vintern i södra Afrika innebär torka, is och oväder. Insatserna har aldrig varit högre, och de nyfödda trotsar det hårda klimatet där kampen hårdnar om födan. Här samlas pingvinerna om att turas om att ta hand om sin avkomma och samla in mat under lång tid, de sydafrikanska pingvinerna håller ihop hela livet. 22/01 år 2022 i SVTK.