omTV.se Svensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Starttid TV-Program
Visa redan sända program på Kunskapskanalen
15:15
Framtidens mjölkproduktindustri

Vi måste skapa en mjölkproduktindustri med så lite klimatpåverkan som möjligt. Det säger Kristian Østerling Eriknauer som representerar Arla mjölk och mjölkprodukter. Här berättar han om Arlas arbete i världen. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

15:20
Investera i en miljövänlig livsmedelskedja

Ett panelsamtal om hur vi utvecklar framtidens miljövänliga näringskedja, både lokalt och globalt. Medverkande: Dr Nichola Dyer, Dr Klaus Heider, Charles Brand, Ajay Vir Jakhar och Kristian Østerling Eriknauer. Moderator: Bernice Lee. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

15:50
Investera rätt. Investera hållbart

Victor E Friedberg, grundare av S2G Ventures, åt en underbar persika som smakade himmelskt. Han undrade då varför alla persikor han ätit förut inte smakat någonting alls. Investera i framtiden och utveckla en näringskedja som är miljövänlig, klimatsmart och hållbar, uppmanar han. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

16:05
Mod och kärlek i matproduktionen

Vi måste leda matproduktionsförändringen med mod och kärlek, säger Danielle Gould, grundare av Food+Tech Connect. Medvetenhet ska vara ett bra försäljningsargument på matmarknaden. Med rätt inställning, rätt matkonsumtion och rätt teknik kan vem som helst göra skillnad. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

16:20
De ungas matrevolution

Marco Gualtieri vill inspirera unga att vara delaktiga i matrevolutionen och i lösningen för att nå en hållbar näringskedja. ”Millennierna” kallas generationen som vill veta historien bakom matprodukterna, ha lokalproducerade råvaror och veta att de konsumerar hållbart. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

16:30
Olika kostråd till olika människor

Varje individ har olika kostbehov – ändå får vi alla samma råd. Andrew Steele är före detta olympisk atlet. Här berättar han om sitt arbete med att hjälpa människor att anpassa diet och motion till de förutsättningar var och en har. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

16:35
Vem har råd att äta nyttigt?

Hälsosam kost har blivit en klassfråga. Hur tacklar vi orättvisorna? Kan vi hitta nya vägar för att öka efterfrågan av hälsosamma dieter?. Dr Lawrence Haddad, vd för Gain, berättar. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

16:45
Näringskedjans påverkan på hälsan

Hur stor är näringskedjans påverkan på vår hälsa?. Sättet som vi producerar, distribuerar, säljer, förvarar, tillagar och äter mat gör oss sjuka, säger professor Cecilia Rocha, Ryerson University i Kanada. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

16:55
Tillverka kött utan djuruppfödning

En tredjedel av jordens vatten går åt till att uppföda djur. Men vi kan undvika spillet, berättar Uma Valeti. Han är chef för ett företag som tar fram kött från djurceller med ny teknik utan att behöva föda upp själva djuret. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

17:05
Investerarnas makt att förändra näringskedjan

Jeremy Coller berättar om hur massjordbruk har gjort det billigare för konsumenten. Med negativa konsekvenser för människan, jorden och investerare som följd. Man måste kalkylera riskerna och inte bara vinsten, menar han. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

17:15
Hållbar utveckling på landet och i stan

Vi måste undersöka utmaningarna som den globala näringskedjan står inför och identifiera hur man bäst praktiserar hållbar utveckling. Det säger Dr Irene Mia på Economist Intelligence Unit. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

17:30
Hållbar näringskedja och mätbara framgångar

Ett panelsamtal om hur vi kan mäta framgången med arbetet mot en mer hållbar näringskedja. Medverkande: Luca Virginio, vice ordförande Barilla Center for foods and nutrition, Dr Shenggen Fan, generaldirektör IFPRI, och Dr Irene Mia, global editorial director på Economist Intelligent Unit. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

17:50
Det verkliga priset på mat

Vi måste undvika att slänga ut bebisen, den gräsätande kon, med badvattnet när vi pratar om hållbar och näringsrik mat. Det säger Patrick Holden, som tror att den gräsätande kon kan vara en del av lösningen. Han är själv praktiserande bonde och jordbrukare och pionjär inom rörelsen för hållbar matproduktion. Arrangör: Eat Stockholm food forum. Repris från 19/9

18:00
Kända byggnader berättar

Arkitekturserie från 2014. Centre Pompidou i Paris. Den futuristiska byggnaden väckte stor uppmärksamhet vid invigningen 1977. Regissören Karim Aïnouz presenterar museet för samtidskonst i Paris. 2015(c)

18:25
Den australiska kusten

Brittisk-australisk dokumentärserie från 2017. Albany. Neil Oliver ger sig ut på jakt efter ett av havets mäktigaste varelser, späckhuggaren. Vidare utforskar marinekologen Emma Johnsson den ifrågasatta valjakten med fäste i Albany, och frågan är: har verkligen Lucky Bay den vitaste sanden i Australien?. Från 21/10 i K(c)

19:15
Världens natur: Dold kamera bland djuren

Brittisk naturserie från 2017. Kärlek. Naturfilmaren John Downer gömmer sina kameror i stubbar, spillningshögar eller modeller av djuren själva. Han låter oss se nya sidor hos tigern, pingvinerna och isbjörnen. Nu tar han ett steg till. Med en mängd olika spionkameror visar han att djuren har känslor som vi trodde vi var ensamma om

20:10
Reklamindustrin inifrån

Amerikansk dokumentärserie från 2016. Att sälja en folka. På 60-talet förändrades reklamen från att rakt beskriva en produkt som störst, bäst och lyxigast till att sälja en tillhörighet. Volkswagen marknadsfördes i USA för att appellera en intellektuell medelklass att väja en bränslesnål, ”ful” samt kontroversiell bil då den fortfarande hade Hitler-stämpel. UR

21:00
Studio natur

Svenskt naturmagasin från 2017. Det handlar om lurviga larver, håriga humlor och växter och djur som har hår som inte ser ut som hår. Några av frågorna som besvaras är: Varför trivs hårlössen bara i hår? Varför är fågelspindlar så håriga?. Dessutom får vi veta hur bävrar gör för att kunna leva i kallt vatten och varför det är så svårt att slå ihjäl en fluga. Och så tar vi en titt på noshörningens horn och igelkottens taggar. Med Marie Dacke, Kristina Snuttan Sundell och Bent Christensen

21:30
Life

Brittisk naturserie från 2009. Fåglar. Från polartrakterna till tropikerna har fåglarna koloniserat varje utrymme tack vare sin unika uppfinning - fjädrarna. De isolerar mot värme, kyla och vatten men används också för att vinna en partner. Då kan resultatet bli rent bisarrt, som hos en liten kolibri i Anderna. Från 22/10 i K

22:20
Japans vildmark

Brittisk naturserie från 2015. Honshu. Det bor över 100 miljoner människor på Japans största ö Honshu. Samtidigt finns väldigt mycket fin natur bevarad. Förklaringen är att människor, djur och natur här funnit vägar att leva tillsammans, som ibland kan vara ganska överraskande. Från 21/10 i K

23:10
Vetenskapsstudion

Svenskt vetenskapsmagasin från 2017. ”Alternativa fakta” sveper över världen, inte minst tack vare hur sociala medier formar våra världsbilder. Ny forskning visar att våra sätt att bedöma fakta utifrån åsikter håller på att förändras. Kan våra världsbilder fjärrstyras och lurar vi oss själva med flit?. Från 23/10 i K

23:40
USA enligt Oliver Stone

Amerikansk dokumentärserie från 2012. Kalla kriget. Efter andra världskriget tog det kalla kriget vid, och regissören Oliver Stone skildrar det ur en kontroversiell vinkel. Det blir obekväma teorier om orsaken till kapprustningen, Trumans lojalitetskontroller och Nato. Från 25/10 i K

00:40
Allergimysteriet

Kanadensisk dokumentär från 2014. Alltfler barn i västvärlden får allergier. I det kanadensiska populärvetenskapliga programmet undersöks ämnet, orsakerna och eventuella botemedel. Kan man bli av med en allergi genom att utsätta sig för små doser under en tid?. Från 25/10 i K

01:25
Motståndskraftiga städer

Amerikansk dokumentärserie från 2015. Port-au-Prince. Den förödande jordbävningen på Haiti 2010 tog nästan 300 000 människors liv. Nu vill konstnärerna lyfta blicken, se framåt och skildra skönheten och styrkan hos sin älskade stad. Från 24/10 i K

01:45
Biståndsfällan

Amerikansk dokumentär från 2016. Hur konkurrerar man med gratis? Kritiska röster kallar biståndsverksamheten för en ny form av kolonialism. I dokumentären undersöks om stödgalor, insamlingar och bistånd hämmar mottagarlandets egen produktion och utveckling. UR. Från 23/10 i K