OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

torsdag den 8 juni

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

Sveriges moderna ekonomiska historia

År 1985 är en tid med stora förändringar. Bransch efter bransch avregleras i Sverige, även bankerna har avreglerats och det banar väg för finansvalpar och entreprenörshjältar. Dessutom har datorer börjat användas.

Vetenskapsfestivalen 2023

Demokrati behöver skapas kontinuerligt och tillsammans med andra människor. Men går demokrati att lära ut och hur bör skolan arbeta med det? Fyra korta föredrag och ett samtal.

Legoentusiaster

En och en halv miljon klossar har gått åt när Morten Dalermoen och hans kamrater har byggt upp centrala Köpenhamn i Lego. Nu har det blivit dags att visa upp resultatet av ansträngningarna för allmänheten.

Skattjägarna

Retrohandlaren Søren tar bilen över till Sverige på jakt efter loppis- och retrofynd. Lasse och Sofie handlar med danska designklassiker och inredaren Katrine har fått ett uppdrag med mycket begränsad budget. Antikhandlare åker land och rike runt i jakten på gömda och glömda skatter.

Fantastiska uppfinningar

Bakom kulisserna har industrin revolutionerats - och hålls nu igång av maskiner som aldrig ber om ett tack. De är överallt, robotarna som arbetar längs löpande band, i bilfabriker, som tillverkare av leksaker.

Framtidens återskapade landskap

Atlantskogen har påverkats negativt av mänsklig exploatering men flera initiativ arbetar för att bryta trenden och planterar träd i snabb takt. Tapirer ses nu i skogarna och sällsynta arter av apor, vilket inger hopp.

Vulkanens djurvärld

Hur ser livet ut för djuren som lever tätt inpå en tidsinställd bomb? Kaskadbergen som löper från norra Kalifornien upp till Kanada är USA:s oroligaste bergskedja. Bland topparna finns tretton aktiva vulkaner, där alla nutida utbrott i dagens USA har ägt rum. Här har bildats enorma grottsystem från flytande lava, där djur av alla sorter har hittat en tillfällig men ganska så osäker boplats.

Griffs äventyr på Nya Zeeland

Griff reser vidare till den mer glesbefolkade Sydön. Där väntar vildmark, skog och berg. Men också vithajar, delfiner, alpina papegojor, vinmakare, guldgrävare, uppfinnare, fårfarmare och råttfångare.

Allt för monarkin

Drottning Elizabeth hade hållit fast vid makten, men de kungligas ställning gjordes mer riskabel då kraftfulla röster i pressen mot etablissemanget hotade att avsluta eran av vördnad för kungligheter.

Fantastiska djur

Växer noshörningens horn hela livet? Kan flodhästen simma eller går den bara på havsbotten? Dessa två av jordens tyngsta landlevande djur delar många karaktärsdrag, men har också mycket som skiljer dem åt.

Förslavad

Under en period på över 300 år skeppades tolv miljoner människor från Afrika som slavar över Atlanten. Mindre känt är att två miljoner dog på vägen.

Kanaler, båtar och kärlek

Sheila och Gyles kröner sitt kanalbåtsäventyr med en tur på den vackra Staffordshire och Worcestershire Canal. I Stourbridge försöker Gyles sig på att spela panto-teater, men Sheila är skeptisk.

Island och städernas framväxt

Staden Hafnarfjörður har en fantastisk naturlig hamn. Därav namnet hamnfjorden. Staden ligger på en ojämn och klippig lavasluttning. Hafnarfjörður sägs vara folkets stad.