OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

onsdag den 19 januari

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden

Svenskt samhällsprogram från 2022. 09:00 Jennifer Doudna - gensaxens risker och möjligheter. 09:55 En matematiker och en biolog går in i en bar. 10:15 Psilocybin - medvetande och depression. 11:40 Från 1800-talsmaterial till dna-analyser. 12:10 Att leda lärardriven utveckling. 12:40 Offer eller feministisk hjälte?. 13:05 Basker blå: Jannike Lindblom Barsk, stabsfunktion - Bosnien 1992. 13:25 Basker blå: Louise Alerfors, anhörig. 13:50 Basker blå: Annika Thomsson, anhörig. 14:25 Basker blå: Daniel Thomsson, officer - Mali 2019.

Norge runt

Norsk reportageserie från 2020. En perfekt skridskoälv. 76 år gamla Øyvind har åkt skridskor på älven Røa sedan har var liten grabb. Varje vinter när isen väl har lagt sig ger har sig ut tillsammans med sina kamrater. ”Det är lika roligt varje gång”, menar Øyvind. 29/01 år 2021 i SVTK.

Att leva på Färöarna

Dansk reportageserie från 2017. Burken. Sommaren har kommit Fugloy och barnen leker ute hela ljusa natten. Emma besöker sin mans grav på berget för första gången sedan han bars dit och öns sista skolelev besöker sin farfars barndomshem där tapeterna är äldre än huset. Sakta men säkert tynar den lilla byn bort. UR. 24/08 år 2018 i SVTK.

Storbritanniens historiska städer

Brittisk faktaserie från 2019. Stuarts Stirling. Alice Roberts besöker staden Stirling i Skottland för att få veta mer om kungahuset Stuarts inflytande i regionen. Det blir också tillfälle att dribbla med en 500 år gammal fotboll. 26/09 år 2020 i SVTK.

Mangrovens rika ekosystem

Fransk vetenskapsserie från 2020. Senegal. Varhelst mangrove bevaras eller återplanteras frodas växt och djurliv. I Senegal har man förstått sambandet mellan välmående mangroveskogar och en god tillgång på ostron. 21/01 år 2022 i SVTK.

Cornwall med Simon Reeve

Brittisk resereportageserie från 2020. Bland bävrar, sälar och humrar. Simon Reeve ger sig ut på sälsafari längs Cornwalls kust och träffar sedan nyskapande entreprenörer. Carly Daniels arbetar med att öka hummerbeståndet och fårbonden Matt Chapfield har kommit på ett nytt sätt att producera ekologiskt kött. Men vad kan bävrar bidra med för en krisbygd?. 22/01 år 2022 i SVTK.

Drömmen om en viral succé

Israelisk dokumentär från 2019. Den israeliska komikern Itamar Rose är missnöjd med antalet visningar av sina klipp. Därför söker han upp andra som har lyckats, för att få råd. Vad är det egentligen som gör ett klipp på Youtube till en succé?

Bild från filmen Fantastiska uppfinningar
Fantastiska uppfinningar

Tysk dokumentärserie från 2020. Industrirobotar. Bakom kulisserna har industrin revolutionerats - och hålls nu igång av maskiner som aldrig ber om ett tack. De är överallt, robotarna som arbetar längs löpande band, i bilfabriker, som tillverkare av leksaker. De skyddar oss från farliga arbetsuppgifter, men ersätter också alltmer av människors arbeten. En teknisk uppfinning har revolutionerat världen bakom stängda dörrar. 23/05 år 2021 i SVTK.

Costa Rica: Naturens nya chans

Nederländsk naturserie från 2020. Costa Rica var länge det svarta fåret i regnskogsdebatten. I dag är landet i stället ett föredöme, med bl a ekoturism som viktigaste inkomstkälla.

Järnvägar och arkitektur

Brittisk dokumentärserie från 2019. Stationer längs Piccadilly line. I norra London utforskar Tim Dunn stationerna från 1930-talet på Piccadilly line. I County Durham besöker vi den äldsta järnvägsbron i världen och i Tjeckien får vi se stationen som byggdes för att leverera öl till Europa.

Fyra månader i Antarktis

Belgisk dokumentärserie från 2020. Vilse i vitt ödeland. Någonstans i den vita oändligheten har två män hamnat i nöd. Deras snöskotrar har gått sönder och de är vilse. Medan räddningsteamet söker efter dem fortsätter forskarna oförtrutet sitt arbete med att samla prover för att förstå framtidens klimatutmaningar. 18/01 år 2022 i SVTK.

Diskriminering i rymden

Amerikansk dokumentär från 2020. Rymdkapplöpningen var en av flera kalla kriget-tävlingar. Och även när det kom till att skicka ut den första svarta astronauten i rymden tävlade stormakterna. Skulle USA:s mörka historia av rasism påverka utgången?

Tillbaka till Japan

Japansk dokumentärserie från 2020. Leva för arbetet. Japanerna är kända för att arbeta mest i världen. Yumi Araki åker tillbaka till sitt hemland för att ta reda på varför. Hon möter utarbetade anställda, bönder som är besatta av att odla den perfekta frukten och universitetsstudenterna som förbereder sig för Japans jobbsökningssäsong. Från 17/1 i K. 17/01 år 2022 i SVTK.