OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

onsdag den 7 december

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Bokmässan 2022

Hur skriver man böcker som är spännande och roliga men samtidigt lättlästa? Tre författare berättar om sina metoder.

Bokmässan 2022

Hur skriver man böcker som är spännande och roliga men samtidigt lättlästa? Tre författare berättar om sina metoder.

Bokmässan 2022

Författarna Anna Schulze och Sara Villius samtalar utifrån sina böcker och frågan Vem är jag nu?

Bokmässan 2022

AC Grayling, professor i filosofi vid Oxford universitet, samtalar med Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.

Fraktfartyg i Arktis

Vintern närmar sig och isarna i Arktis växer. Sedna är två veckor försenad. Ombord finns utrustning till en blivande bordtennis-stjärna. Ska en vattenläcka och ett farligt sund bromsa hans karriär?

Fridyk i iskallt vatten

Efter en våldtäkt börjar Kiki dyka i iskallt vatten för att lindra sin ångest. Utan våtdräkt pressar hon sig allt hårdare i det iskalla djupet. Tills det börjar bli farligt.

Järnvägar och arkitektur

Tim besöker Stockholms centralstation och får hjälp av arkitekturhistorikern Martin Rörby att hitta detaljer från olika tidsepoker. Det finns många designstilar som man ofta missar, bland annat taklamporna i jugendstil.

Huset fullt med björnar

Djurvännernas försök att rädda Sydostasiens björnar från djurplågeri och fångenskap går vidare. Experten Giles Clark får hand om två små kragbjörnungar som behöver födas upp med nappflaska. Han gör som han så ofta gjort med tigerungar - tar hem dem.

Djurvärldens smartaste genier

Att djur kan vara intelligenta vet vi. Men hur väl hävdar de sig mot vår egen hjärna? Det vill programledaren Chris Packham ta reda på och ger sig ut att undersöka en lång rad kloka djur som korpar, kråkor, bin och starar.

Studio Natur

Hur navigerar egentligen möss? Och kan en myra hitta tillbaka till stacken om man av misstag får med sig den hem? Det är några av frågorna som Bent Christensen, Kristina Snuttan Sundell och Marie Dacke svarar på när temat är navigation.

Planet under press: När arterna dör ut

Vid sidan om klimatförändringarna har hotet mot den biologiska mångfalden allt mer seglat upp som den stora miljöfrågan. Experterna talar om den sjätte massutrotningen. Det har alltså inträffat fem sådana tidigare. Vad kan vi lära av dem?

Dokument utifrån

Länderna kring den asiatiska delen av Stilla havet producerar idag mer än hälften av världens alla varor och tjänster. Men förutom att vara en ekonomiskt viktig region är den också centrum för en aggressiv maktkamp mellan ledande supermakter.

Jordens vackra årstider

Djur måste hitta de mest uppfinningsrika sätten att överleva vintern. Renarna blir isvägsresenärer när det blir halt under fötterna, hermeliner gör egna pälsbäddar och snöapor hittar ett varmt bad.

Att inreda ett slott

På Chatsworth House har släkten Cavendish funnits sedan år 1549. Det ligger 21 mil norr om London, i en av landets mest förnäma landskapsparker. Väl framme vid entrén finns det hela 15 dörrar att välja mellan.

Skrik från förr

Mamsell Maria Lovisa Laurell hittas brutalt mördad i sin lägenhet i Stockholm i september 1867. Det blir en mordutredning utöver det vanliga med pressande förhörstekniker och oväntade vändningar. Med hjälp av arkivmaterial och rättegångshandlingar får fallet nytt liv. Medverkande: rättsläkaren Eva Rudd, historieprofessorn Roddy Nilsson och fängelsehistorikern Katarina Kallings.