OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

onsdag den 29 mars

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Forum jämställdhet 2023

Mäns våld mot kvinnor har ökat de senaste 20 åren. 55 procent av alla kvinnor har utsatts för våld av en man efter sin 15-årsdag. Det visar en ny kartläggning.

Forum jämställdhet 2023

I Sverige har ungefär en tredjedel av de barn vars mamma har mördats av pappan kvar sin pappa som vårdnadshavare. Det säger Olga Persson, förbundsordförande för Unizon. Är umgänge med en förälder alltid det bästa för ett barn?

Forum jämställdhet 2023

I dag gynnar skattesystemet män framför kvinnor. Beatrice Nordling vid Sveriges kvinnoorganisationer, redogör för mekanismer som missgynnar kvinnor och presenterar möjliga förändringar.

Livet på Island

Vi åker österut och undersöker olika säkerhetsfrågor. Dessutom gör vi hösilagepåsar, deltar i en brandövning i en grundskola i Grenivík och spelar Pítró.

Jordaniens kvinnliga rörmokare

Aishe, Khawla och Rehab är Jordaniens första kvinnliga rörmokare. I ett av världens torraste länder reparerar de läckor, rengör vattentankar och visar hemmafruar hur de kan hushålla med vatten. När Khawla anklagas för korruption prövas vänskapen.

Övergivna byggnader

Vid foten av Himalaya ligger ett andligt centrum som fallit i glömska, en spirituell samlingsplats tänkt för meditation. Kändisar från väst strömmade hit, däribland Beatles. Det sägs att flera av bandets kändaste sånger komponerats här.

Kinas vilda natur

Pandor är en typisk syn i Kinas djurliv. Vi utforskar landets andra sällsynta överlevare från manchuriska tigrar till östliga svartkrönta gibboner, några välkända, andra filmade här för första gången.

Studio 65

Det är ofrånkomligt att kroppen förändras när vi blir äldre. Hur ska man hantera detta? Åsa Beckman och Linnea Öst diskuterar utseende och åldrande. Angelica Hagelberg berättar om vilka ingrepp äldre män och kvinnor gör, och varför de gör det.

Vetenskapens mysterier

Bland lindorna som var svepta kring mumien efter den berömde faraon Tutankhamon hittades en smyckad dolk. Men den var överraskande nog inte gjord av guld, dolken var tillverkad av järn.

Världens historia

Juldagen 1066. En vikingaättling kröns till kung i London. Oäktingen Vilhelm blir till oövervinnerlig erövrare och kommer snart härska över halva Europa. Men han får också många, nya fiender. Speciellt hemma i Normandie.

Dokument utifrån: Talibanernas barn

Afghanistan är ett av världens fattigaste länder. Det är barnen som drabbas värst. Hundratusentals barn tvingas arbeta med olika småjobb för att få mat för dagen, ofta för hela familjen. En unik inblick i hur barn i Afghanistan har det idag.

Hudsonfloden - från vildmark till Manhattan

Hudsonfloden genomgår en dramatisk förändring under sitt 50 mil långa lopp från källflödenas skogar i Adirondack-bergen till mynningen i havet. Då är den både förorenad och omgärdad av stadsbebyggelse - men rymmer ändå ett rikt djurliv.

Bild från filmen Den australiska kusten
Den australiska kusten

Medan Neil besöker platsen där RAAF föddes tar Emma en utflykt till Port Philip Bay, där forskare och stjärnkockar har slagit sig samman för att lösa traktens problem med sjöborrar.

Medelhavet med Simon Reeve

Resan runt Medelhavet börjar närma sig sitt slut för Simon Reeve. Denna gång besöker han Marocko, Spanien och Frankrike. Medelhavsregionen lockar en tredjedel av världsturismen och antalet besökare beräknas öka till en halv miljard per år i slutet av nästa årtionde.