OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

lördag den 2 juli

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden - Matematikbiennalen 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Kan intensivundervisning lösa problem med taluppfattningen? Hur upptäcker man elevers svårigheter i matematikundervisningen?. Och kan intensivundervisning vara ett sätt att möta dessa svårigheter? En föreläsning om elever som är svaga i matematik.

UR Samtiden - Matematikbiennalen 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Inkluderande matematikundervisning. Hur kan man jobba inkluderande i matematikundervisningen?. En föreläsning om forskningsrön kring hur man kan jobba för att nå alla elever.

UR Samtiden - Matematikbiennalen 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Geogebra - så kan du använda det i din undervisning. Geogebra är ett gratisverktyg som kan användas i stora delar av matematikundervisningen. Här får vi konkreta tips och exempel på hur man bäst utnyttjar verktyget.

UR Samtiden - Länsmuseerna berättar

Svenskt samhällsprogram från 2022. Visby ringmur. Visby ringmur från andra hälften av 1200-talet är försedd med marktorn och sadeltorn. Lars Kruthof, programansvarig pedagog, berättar om murens syfte och konstruktion, från Hansan till idag. 19/08 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Länsmuseerna berättar

Svenskt samhällsprogram från 2022. Bronsmasken från Hellvi. Arkeologi erbjuder chansen att berätta en historia som aldrig annars skulle bli berättad, säger arkeolog Per Widerström. Denna gång handlar historien om en ansiktsmask från Hellvi på nordöstra Gotland. 28/08 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Överallt liv. Överallt det levande. En föreläsning om självbiografiska berättelser om sjukdom som ofta skildrar en förtvivlan - inför kroppens begränsningar och ibland en förestående död. 24/08 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Efter Ragnarök. En föreläsning om hur Ragnarök, jordens undergång enligt nordisk mytologi, används i engelsk litteratur från 1800-talet till nutidens Marvelfilmer och hur de närmar sig slutet på olika sätt. 24/08 år 2022 i SVTK.

Fiskestugan

Isländsk fritidsserie från 2018. Inte en fiskstjärt!. Några av Islands bästa laxälvar och laxfiske som är den typ av fiske som bröderna tycker sig veta allt om. Då kan väl inget gå fel, eller?. 21/06 år 2019 i SVTK.

Kärlek bakom galler

Amerikansk dokumentär från 2019. Tre kvinnor: en lärare, en militärveteran och en sjukhusarbetare har alla träffat sina män när männen suttit i fängelse, dömda för grova brott. Kvinnorna försakar sin sociala status, vänskap och ibland sin familj för att få älska männen som andra fruktar.

Historiens myter och sanningar

Fransk dokumentärserie från 2019. Kapitulerade Japan på grund av Hiroshima?. Hiroshima har kommit att ses som det enda skälet för Japans kapitulation i andra världskriget. Men var det verkligen så?. Den 4 juli 1945 firar amerikanerna, men kriget pågår fortfarande i Stilla havet. Och i Japan är situationen desperat, man har inte resurser att hejda amerikanernas framfart. I flera månader har man via neutrala länder försökt att få till förhandlingar med USA, till och med Vatikanen har varit inkopplad. Men landet är splittrat, och militären vägrar ge sig. 02/07 år 2022 i SVTK.

Det vilda Chile

Brittisk dokumentär från 2017. Kontrasterna är starka i Chile, landremsan med Stilla havets blåvalar i väster och Andernas pumor i öster. Och däremellan skogar med blommor och kolibrier och jordens torraste öken, som också blommar ibland.

Hemliga rymdvapen

Brittisk dokumentär från 2020. Krig i rymden är inte längre en Hollywoodfantasi. Länder och företag förbereder sig inför väpnade rymdkonflikter. Tusentals satelliter i omloppsbana runt jorden kan hotas. De är nödvändiga i vår moderna värld för kommunikation och navigering. Nya laservapen utformas nu av stormakter för att både attackera och försvara sig i ett tänkt rymdkrig.

Världens historia: Tjernobyl

Brittisk dokumentärserie från 2022. Radioaktivt regn. Den 26:e april 1986 var katastrofen ett faktum – reaktor fyra på Tjernobyl exploderade. Nu avslöjar hundratals tidigare hemligstämplade dokument sanningen om vad det var som egentligen hände. Hur hanterade Sovjetunionen det radioaktiva nedfall som la sig över Europa?. Vad sa man till invånarna? Och hur har det påverkat livet i dag?. 03/03 år 2022 i SVTK.

Dokument utifrån: Indien enligt Modi

Fransk dokumentär från 2021. Premiärminister Narendra Modi har på några få år förvandlat Indien till en global maktspelare. Modi kombinerar skickligt populism och nationalism med framgångsrika ekonomiska reformer. Men samtidigt som landets välstånd och inflytande ökar blir situationen för etniska och religiösa minoriteter allt mer trängd. Vem är egentligen Narendra Modi, mannen av folket som blivit en av världens mäktigaste ledare?

Gröna hjälteinsatser

Fransk dokumentärserie från 2021. Landsbygd och storstad i Asien. I Sydkorea har arkitekter skapat ett innovativt campus under marken. I Kambodja möter vi bönder som rest sig ur fattigdom med hjälp av ekologisk odling. Och i Thailand besöker vi en hotellanläggning som ses som en föregångare inom ekoturism. 09/07 år 2022 i SVTK.

Extrema utmaningar

Fransk dokumentärserie från 2018. Kroppen och g-kraften. Om 100 dagar ska Marc flyga med det franska flygvapnets konstflygningsteam. Då måste han klara av en g-kraft som gör honom åtta gånger tyngre utan att förlora medvetandet. 03/07 år 2022 i SVTK.