OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

fredag den 21 januari

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden

Svenskt samhällsprogram från 2022. 14:00 David Julius - Nobelföreläsning i medicin. 14:55 Ardem Patapoutian - Nobelföreläsning i medicin. 15:30 Rosa Taikon - konsten och kampen. 16:10 Alftafyndet. 16:25 Ilsbotäcket. 16:35 Har ateismen en framtid?

Historier från Norge runt

Norsk reportageserie från 2017. Vallhundsvalpar. Vallhunden Fern hemma hos Atle har fått åtta valpar. Med små försiktiga steg upptäcker valparna världen omkring sig. 18/02 år 2018 i SVTK.

Järnvägar och arkitektur

Brittisk dokumentärserie från 2019. Stationer längs Piccadilly line. I norra London utforskar Tim Dunn stationerna från 1930-talet på Piccadilly line. I County Durham besöker vi den äldsta järnvägsbron i världen och i Tjeckien får vi se stationen som byggdes för att leverera öl till Europa. Från 23/1 i K. 23/01 år 2022 i SVTK.

Mannen som cyklade i 51 år

Spansk dokumentär från 2020. I augusti 1960 sa 20-åriga Heinz hej då till vänner och familj och gav sig ut på reseäventyr med sin cykel och ett tält. Det kom att dröja länge innan han kom hem igen – 51 år närmare bestämt.

Övergivna byggnader

Brittisk faktaserie från 2020. Ökenkatastrofen. I Nevadaöknen i USA, finns rester av byggnader och vägar. I över 70 år fanns här en bosättning startad av mormoner. De trodde sig vara i Utah. När misstaget uppdagades brände de ner hela staden och sökte sig vidare. 21/01 år 2022 i SVTK.

Afrikas vilda årstider

Brittisk dokumentärserie från 2021. Vintern. Vintern i södra Afrika innebär torka, is och oväder. Insatserna har aldrig varit högre, och de nyfödda trotsar det hårda klimatet där kampen hårdnar om födan. Här samlas pingvinerna om att turas om att ta hand om sin avkomma och samla in mat under lång tid, de sydafrikanska pingvinerna håller ihop hela livet. 22/01 år 2022 i SVTK.

Kloakernas fettmonster

Brittisk dokumentär från 2018. Londons kloaker, som Jack the Ripper en gång gjorde kända, har ett nytt odjur att oroa sig för. Under lager av gatsten döljer sig något som är större än få tidigare skådat. Vi talar om det ökända fettberget i Whitehapel. Det rekordstora berget är 250 meter långt och väger ofantliga 130 ton. Med tillgång till hela Londons kloaker och ledande miljöexperter får vi här följa med på obduktionen av det som slängs i våra avlopp, en av människans sämsta vanor.

Världens historia: Auschwitz

Tysk dokumentär från 2021. En dag i maj 1944 kommer Bernard Walter till sitt arbete – hans uppdrag är att fotografera koncentrationslägret Auschwitz under en vecka. Det resulterar i Auschwitz-albumet, ett unikt dokument med fotografier. Baserat på dessa bilder får vi i den här filmen följa offer och förövare under en dag i Auschwitz.

Dokument utifrån: Hotet mot Ukraina

Tysk dokumentär från 2021. Ryssland annekterade Krim år 2014 och sedan dess har Ukraina levt under ständigt hot. Kriget mot separatister i Donbass-regionen riskerar att trappas upp. Ryssland mobiliserar längs med Ukrainas gränser och har utfärdat en skarp varning - ett ukrainskt medlemskap i NATO är oacceptabelt. Vad kommer att hända med Ukraina och vilket stöd kan landets oerfarna president Volodymyr Zelenskyj förvänta sig från omvärlden? En exklusiv intervju med president Zelenskyj och röster från politiker och journalister i både Europa och USA ger en fördjupad bild av Ukrainas nyckelroll i Europas framtid.

Costa Rica: Naturens nya chans

Nederländsk naturserie från 2020. Costa Rica var länge det svarta fåret i regnskogsdebatten. I dag är landet i stället ett föredöme, med bl a ekoturism som viktigaste inkomstkälla. 23/01 år 2022 i SVTK.

Joanna Lumleys karibiska äventyr

Brittisk reseserie från 2019. Kuba i skuggan av revolutionen. Joanna Lumley startar sin resa på Havannas gator i en färgglad amerikanare. Historien gör sig påmind och det är nu drygt 60 år sedan revolutionen. Hur har kommuniststyre och omvärldens sanktioner påverkat landet och folket?. 29/12 år 2020 i SVTK.

Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2022. Feministisk konst. Vad är egentligen feministisk konst och hur speglas kvinnors liv och erfarenheter inom konsten?. Vi gästas av konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter. Gäst är även konstvetaren Linda Fagerström. 20/01 år 2022 i SVTK.