OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

onsdag den 19 januari

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden

Svenskt samhällsprogram från 2022. 14:00 100 lektioner för en stärkt demokrati. 14:30 Har skolans demokratiarbete blivit slentrian?. 15:00 Mediekunniga medborgare - en förutsättning för demokratin. 15:30 Vi behöver prata om rasismen i Sverige. 16:00 Oenighet - den enes dröm, den andres mardröm. 16:30 Pedagogiska principer i praktiken.

Klipp ur Strömsö

Finsk fritidsserie från 2018. Camillas målarskola. För den som själv vill börja måla tavlor, men har svårt att komma igång kan det vara en idé att låta sig inspireras av andra. Camilla Forsén-Ström hämtar inspiration från den självlärde konstnären Henri Rousseau och hans naivistiska målarstil. Ett reportage som tidigare visats i det finlandssvenska livsstilsmagasinet Strömsö. 22/04 år 2020 i SVTK.

Att leva på Färöarna

Dansk reportageserie från 2017. Kärlek, får och isolering. Anders blir bjuden på grindval, fåren ska klippas och räknas, ett av öns sista gifta par överväger när de ska flytta. Och så får en längtande käresta hem sin sjöman. UR. 10/08 år 2018 i SVTK.

Städning i dödens tjänst

Fransk-mexikansk dokumentär från 2020. Donovan har det udda yrket att städa upp efter ond, bråd död. Jobbet håller honom och hans familj undan fattigdom, men gör samtidigt att han mår dåligt och blir allt mer inbunden. Nu vill både hans hustru och barn att han kommer ur sitt skal.

Övergivna byggnader

Brittisk faktaserie från 2019. Slakthuset i Shanghai. En ovanlig och komplex arkitektur inspirerad av optiska illusioner kan göra det svårt att gissa byggnadens funktion. Vi undersöker också spåren av spännande farkoster i Polen och Frankrike. 14/01 år 2022 i SVTK.

Afrikas vilda årstider

Brittisk dokumentärserie från 2021. Hösten. När hösten närmar sig för den med sig nya möjligheter. För vissa är regnet en lättnad, och sommarhettan avtar. Djuren börjar samla proviant för de magra vintermånader som är att vänta. Och när dagarna blir kortare är rovdjuren vinnarna. Från 15/1 i K. 15/01 år 2022 i SVTK.

Rymdresornas nya tid

Amerikansk dokumentär från 2019. En ny generation drömmare med privata pengar i fickan. Vi kan stå inför en ny generation av rymdresor utförda i vetenskapens namn, men även med vinstinriktade intressen. En uppsjö av privata företag lägger idag enorma resurser på att göra verklighet av kommersiella rymdresor. Samtidigt arbetar NASA med att föra bemannade farkoster längre ut i rymden än någonsin tidigare. Billigare teknologi i kombination med nya digitala möjligheter tar oss närmare rymden än någonsin. Men kommer optimismen hos företag som SpaceX och Virgin Galactic att leda vägen in i framtiden, eller kommer vi i efterhand att se på dem som misslyckande drömprojekt?

Världens historia: Spionen som räddade världen

Tysk dokumentär från 2020. 1961 bestämmer sig överste Oleg Penkovskij för att förråda Sovjetunionen. Han är en av de mest eftertraktade och uppskattade agenterna i landet. Nu blir han spion för USA:s räkning. Men varför? Och kan de lita på honom? Det här är berättelsen om USA:s hemliga vapen - en spion som räddade världen från kärnvapenkrig.

Dokument utifrån: Hotet mot Ukraina

Tysk dokumentär från 2021. Ryssland annekterade Krim år 2014 och sedan dess har Ukraina levt under ständigt hot. Kriget mot separatister i Donbass-regionen riskerar att trappas upp. Ryssland mobiliserar längs med Ukrainas gränser och har utfärdat en skarp varning - ett ukrainskt medlemskap i NATO är oacceptabelt. Vad kommer att hända med Ukraina och vilket stöd kan landets oerfarna president Volodymyr Zelenskyj förvänta sig från omvärlden? En exklusiv intervju med president Zelenskyj och röster från politiker och journalister i både Europa och USA ger en fördjupad bild av Ukrainas nyckelroll i Europas framtid.

Costa Rica: Naturens nya chans

Nederländsk naturserie från 2020. Genom att skapa ett nät av nationalparker lyckades Costa Rica bromsa regnskogsskövlingen. Men att bevara skogen räcker inte. Träden behöver djur som sprider deras frukter och bearbetar jorden så att plantorna kan gro. Men nationalparksgränser stoppar inte tjuvjägarna. 16/01 år 2022 i SVTK.

Gravjakt i Egypten

Brittisk dokumentärserie från 2018. Skådespelaren och historienörden Tony Robinson åker längs med hela Nilen för att möta arkeologerna bakom de senaste fynden av nyupptäckta gravar. Följ med till gravar som inte öppnats på tusentals år, och se fynd som hittats efter gravplundrares räder. 28/09 år 2019 i SVTK.