OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

måndag den 17 januari

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden

Svenskt samhällsprogram från 2022. 14:00 Våld i skolan. 14:30 Hur många åsikter tål demokratin? 15:00 Ett år före valet - hur kriser stresstestar vår demokrati. 15:30 Psilocybin - medvetande och depression.

Norge runt

Norsk reportageserie från 2020. En perfekt skridskoälv. 76 år gamla Øyvind har åkt skridskor på älven Røa sedan har var liten grabb. Varje vinter när isen väl har lagt sig ger har sig ut tillsammans med sina kamrater. ”Det är lika roligt varje gång”, menar Øyvind. 29/01 år 2021 i SVTK.

Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2022. Retrotyger. I nypremiären av Antikmagasinet ska vi formligen vältra oss i tyger vi minns från förr. Tyger som fått våra hem att explodera i både färg och form. Gäster: samlaren Sara Axtelius och designexperten Anna-Kaisa Summanen Öhgren. 13/01 år 2022 i SVTK.

Istidens mystiska massdöd

Tysk vetenskapsdokumentär från 2020. Paleontologer försöker lösa gåtan om det stora massutdöendet av stora däggdjur för ungefär 12 000 år sedan. Drabbades mammutar, bergslejon och jätteuttrar av klimatförändringar, eller var det den evolutionära succéarten människan som ställde till det?

Costa Rica: Naturens nya chans

Nederländsk naturserie från 2020. Genom att skapa ett nät av nationalparker lyckades Costa Rica bromsa regnskogsskövlingen. Men att bevara skogen räcker inte. Träden behöver djur som sprider deras frukter och bearbetar jorden så att plantorna kan gro. Men nationalparksgränser stoppar inte tjuvjägarna. Från 16/1 i K. 16/01 år 2022 i SVTK.

Fyra månader i Antarktis

Belgisk dokumentärserie från 2020. Operation med enkla medel. Det hårda arbetet på stationen kräver både samarbetsförmåga och uppfinningsrikedom. Och så måste man vara flexibel – en bergsguide kan behöva handskas med tunga maskiner och kocken får assistera när läkaren opererar. 11/01 år 2022 i SVTK.

Tillbaka till Japan

Dokumentärserie från 2020. Leva för arbetet. Japanerna är kända för att arbeta mest i världen. Yumi Araki åker tillbaka till sitt hemland för att ta reda på varför. Hon möter utarbetade anställda, bönder som är besatta av att odla den perfekta frukten och universitetsstudenterna som förbereder sig för Japans jobbsökningssäsong.

Städning i dödens tjänst

Fransk-mexikansk dokumentär från 2020. Donovan har det udda yrket att städa upp efter ond, bråd död. Jobbet håller honom och hans familj undan fattigdom, men gör samtidigt att han mår dåligt och blir allt mer inbunden. Nu vill både hans hustru och barn att han kommer ur sitt skal.

Cornwall med Simon Reeve

Brittisk resereportageserie från 2020. Skenande huspriser och fattigdom. Priserna på de havsnära husen har skjutit i höjden och det har blivit omöjligt för lokalbefolkningen att köpa ett eget hus. Sedan kollapsen av tenngruvorna på 1980-talet är regionen mycket fattig. Simon träffar entusiaster som försöker att etablera nya företag. 15/01 år 2022 i SVTK.

Mellankrigstidens drömmar

Tysk dokumentärserie från 2016. Freden. I mellankrigstidens Europa lever folk i spillrorna av ett av världens mest omfattande världskrig, men med ett spirande hopp om en ny, förändrad värld. Europa är spelplatsen för kampen mellan de stora framväxande ideologierna, där fascismen, kommunismen, kapitalismen och socialismen slåss om övertaget. Samtidigt är det de stora framstegens tid, där industrialismen förändrat världen för alltid. En serie baserad på sanna berättelser från livet i en tid full av hopp och förtvivlan. Här följer vi ett antal människors livsöden, via deras autentiska dagböcker, brev och minnen. Från 15/1 i K. 15/01 år 2022 i SVTK.

Järnvägar och arkitektur

Brittisk dokumentärserie från 2019. Windsor och tågbolagens kamp. Tim Dunn besöker Windsor för att ta reda på hur två järnvägsföretag tävlade om att få ekonomiskt stöd av drottning Victoria. Han utforskar också Connel Bridge i det skotska höglandet och tittar på vad nazisterna gjorde med en polsk tågstation. Från 16/1 i K. 16/01 år 2022 i SVTK.