OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

lördag den 2 juli

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Folkresningen i Belarus 2020 och dess följder. En föreläsning om vad som låg bakom folkresningen i Belarus 2020 och vad som har hänt sedan dess. 27/06 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Det svenska tillståndet

Svenskt samhällsprogram från 2022. Våldsutvecklingen i Sverige. Brottsutvecklingen i Sverige har uppmärksammats stort de senaste åren och flera länder beskriver Sverige som ett skräckexempel. Men är det en rättvisande bild?. Med Jerzy Sarnecki, kriminolog, och Amir Rostami, polis och sociolog.

UR Samtiden - Det svenska tillståndet

Svenskt samhällsprogram från 2022. En studie i brott och bostadsområden. Vilken roll spelar bostadsområden för graden av brottslighet?. Forskare vid Institutet för framtidsstudier har undersökt kopplingar mellan utländsk bakgrund och brottslighet ur ett nytt perspektiv. Resultaten överraskade.

UR Samtiden - Det svenska tillståndet

Svenskt samhällsprogram från 2022. Våldsbrott ur sjukvårdens perspektiv. Våldsutvecklingen påverkar många delar av samhället, inte minst sjukvården. Vilka ekonomiska resurser krävs?. Vilken kompetens behövs och var i landet behövs den som mest?

UR Samtiden - Det svenska tillståndet

Svenskt samhällsprogram från 2022. Sverige - ett våldtäktsland? I utländska medier har Sverige målats upp som ett våldtäktsland. Mycket riktigt är också antalet anmälda våldtäkter högst i Europa. Men siffrorna måste sättas i perspektiv.

UR Samtiden - Det svenska tillståndet

Svenskt samhällsprogram från 2022. Dolda hot i cyberrymden. Cyberbrottsligheten tar sig många uttryck och kommer från flera typer av aktörer med olika agenda.

UR Samtiden - Det svenska tillståndet

Svenskt samhällsprogram från 2022. Våld och extremism i svensk press. Det pressen väljer att fokusera på lägger grunden för den världsbild vi får och påverkar i förlängningen politikernas agenda.

Fiskestugan

Isländsk fritidsserie från 2018. Fiske från kajak. Ásmundur och Gunnar åker till Bolungarvik vid Västfjordarna för att pröva på fiske med havsfiskespö. Både från kajen och en betydligt vingligare variant - från kajak ute i fjorden. 21/06 år 2019 i SVTK.

Hudens hemligheter

Brittisk vetenskapsserie från 2019. Ansiktskvalster, hovar och taggar. Vi har – och alla djur har – någon form av hud. Huden är kroppens största organ, den är till för att skydda både in- och utsida och kan se väldigt olika ut. Den kan vara hård, mjuk, taggig eller luden. Och den kan ha de mest makalösa egenskaper. 28/12 år 2020 i SVTK.

Gröna hjälteinsatser

Fransk dokumentärserie från 2021. Landsbygd och storstad i Asien. I Sydkorea har arkitekter skapat ett innovativt campus under marken. I Kambodja möter vi bönder som rest sig ur fattigdom med hjälp av ekologisk odling. Och i Thailand besöker vi en hotellanläggning som ses som en föregångare inom ekoturism. 09/07 år 2022 i SVTK.

Reseminnen med Simon Reeve

Brittisk resereportageserie från 2021. Sköldpaddornas fristad. Simon tittar lite extra på några resor med naturen i fokus. Från den något excentriske man som grundade en fristad för sköldpaddor på sin ö i Seychellerna, till de beväpnade naturvårdare som försvarade en nationalpark i Belize. 28/06 år 2022 i SVTK.

Filmer från ett svunnet Indien

Brittisk dokumentärserie från 2019. Den brittiska storhetstiden. Unika arkivfilmer från livet i Indien under det brittiska imperiet. De äldsta filmerna är handkolorerade. Vi möter parader med elefanter och maharadjor, det dagliga livet längs floderna, och folkmyllret på gatorna. Forskare och historiker visar på koder och detaljer som förklarar dåtidens syn på Indien. Den tidigaste filmen är från Varanasi 1899. 27/05 år 2021 i SVTK.

Kärlek bakom galler

Amerikansk dokumentär från 2019. Tre kvinnor: en lärare, en militärveteran och en sjukhusarbetare har alla träffat sina män när männen suttit i fängelse, dömda för grova brott. Kvinnorna försakar sin sociala status, vänskap och ibland sin familj för att få älska männen som andra fruktar.

Äventyr på outforskade platser

Brittisk dokumentärserie från 2021. Snöleopardens rike. Steve och teamet beger sig till bergen i östra Kirgizistan på jakt efter snöleoparder. Dessa bergsområden är väldigt svårtillgängliga, men expeditionen hoppas hitta bevis på att snöleoparder fortplantar sig i området. 02/07 år 2022 i SVTK.

Storbritanniens historiska städer

Brittisk faktaserie från 2019. Krigstidens Dover. Alice Roberts besöker Dover och undersöker stadens betydelse för andra världskrigets slut. Hon träffar lokala historiker och människor som var med när staden bombades av de tyska styrkorna. Alice provar också på att arbete i en stridsledningscentral från andra världskriget. 07/07 år 2022 i SVTK.

Storbritanniens historiska städer

Brittisk faktaserie från 2019. Georgianska Bristol. Alice Roberts besöker sin egen hemstad Bristol för att se hur den georgianska tidsepoken för åren 1714-1830 influerat staden. Det blir en rundtur i hästdroska i tidstypiska kläder och undersökning av hur slavhandeln skapade stadens rikedomar. 05/07 år 2022 i SVTK.

Hundar som jobbar

Brittisk dokumentärserie från 2019. Livräddarna. Runt om i världen räddar hundar både människoliv och djurliv. Bordercollien Troy förhindrar flygkatastrofer. I Namibia skyddar anatoliska herdehundar samtidigt både getter och geparder. Och för Jonny, som har autism, har pitbullterriern Xenas vänskap haft livsavgörande betydelse. . 31/12 år 2020 i SVTK.