OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

måndag den 27 mars

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Minnen ur den svenska filmhistorien

Sickan Carlsson kallades för hela Sveriges lilla fästmö. Men kanske ville hon något mer? Se och hör om en av svensk films verkliga ikoner.

Forum jämställdhet 2023

Mahdieh Golroo, iransk journalist och kvinnorättsaktivist, berättar om sin kamp för rättigheter för kvinnor i Iran. Paulina Brandberg (L), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), och Anna Jähnke (M), berättar om jämställdhetsarbetet inom sina ansvarsområden.

Forum jämställdhet 2023

Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister, frågas ut om sina prioriteringar. Bland annat diskuteras barns umgänge med en våldsutövande förälder, arbetsmarknaden för nyanlända kvinnor med låg utbildning, inkomstskillnader och jämställd hälsa.

Forum jämställdhet 2023

Vissa grupper lägger en större del av sin inkomst på boende. Martin Grander, forskare inom om boende och välfärd, berättar om sin forskning.

Glimt av Norge

Aurlandsdalen med sin vilda och vackra natur är ett av Norges mest populära friluftsområden och tillika ett minnesmärke över norsk historia. Områdets unika kulturmiljöer berättar om en tid då livet i hög grad präglades av fattigdom och slit.

Förstå din hund

Rescuehunden Lumina är rädd för nya situationer och människor. Test visar vad som döljer sig bakom skyggheten. Hur kan skolning göra vardagen lättare?

Rötterna - vår framtid

Rötter utgör mer än hälften av en växts massa. I rötter finns potential att bistå vid flera framtida utmaningar. Dessutom kan rotsystem förhindra erosion och ta till sig värdefulla metaller från jorden.

Hudsonfloden - från vildmark till Manhattan

Hudsonfloden genomgår en dramatisk förändring under sitt 50 mil långa lopp från källflödenas skogar i Adirondack-bergen till mynningen i havet. Då är den både förorenad och omgärdad av stadsbebyggelse - men rymmer ändå ett rikt djurliv.

Brittiska fiskeäventyr

Robson får lära sig konsten att fiska från trampkajaker med två av Storbritanniens bästa kajakfiskare. Han tar sig även an uppdraget att hitta en av världens största ålar.

Den nya ekonomin

Finansmarknaden sätter de globala priserna på säd, guld och även olja. Här fluktuerar priserna, men aldrig så galet som i början av covid-pandemin. Oljeproducenterna kunde inte sälja sin last, och priserna på olja gick ned på minus.

Jordaniens kvinnliga rörmokare

Aishe, Khawla och Rehab är Jordaniens första kvinnliga rörmokare. I ett av världens torraste länder reparerar de läckor, rengör vattentankar och visar hemmafruar hur de kan hushålla med vatten. När Khawla anklagas för korruption prövas vänskapen.

Leva sin dröm

På en av de mest avlägsna öarna i inre Hebriderna utanför Skottlands kust, träffar Sophie, Andy, Yvette och dottern Katy. Sophie hänger med ner i grunda vatten där de söker efter krabbor och pilgrimsmusslor.

Medeltidens borgar och slott

Hur var det att bo i en medeltida borg? Från enkla träkonstruktioner utvecklade de sig till att bli starka försvarsbyggnader och hemvist för många. De fyllde den viktigaste funktionen under medeltiden, att skydda från anfall.

Vandring längs övergiven räls

Rob Bell utforskar denna gång de nordöstra industriområdena. Han besöker kolgruvor, museer och träffar före detta gruvarbetare. Dessutom berättar han historien om Hetton-linjen från 1822 - världens första järnväg konstruerad för ånglok.

Motstånd i en fientlig miljö

Många är övertygade om att branden var ett rasistiskt attentat. Missnöjet med polisens utredning, politikernas tystnad och medias ointresse växer hos svarta britter, och man planerar en stor protestmarsch genom London.