OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

måndag den 5 december

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Bokmässan 2022

Ola Larsmo har skrivit en bok om den svenska rasbiologins historia. Här samtalar han med journalisten Mina Dennert, som i en bok vill granska våra blinda fläckar, fördomar och omedvetna preferenser.

Bokmässan 2022

Många hävdar att det behövs fler enkla jobb. Andra menar att de sämre jobben hotar människans värdighet. Ett samtal kring frågan: Behövs alla jobb?

Bokmässan 2022

Hur mår dagens människor på dagens arbetsplatser? I mätbarhetens ekorrhjul rusar människor runt i jakten på livsuppehälle, identitet och kvalitetstid både i och utanför arbetet. Ett samtal om livet och arbetslivet.

Bokmässan 2022

Ett samtal om hur moderskap och kvinnoroller kan se ut i Sverige 2022. Med tre författare som alla är aktuella med böcker som skildrar ämnet: Anna Björklund, Athena Farrokhzad och Anna Axfors.

Ögonblick från Svalbard

Bamsebu är en jaktstuga, eller en så kallad fangsthytte, där jägare och fångstmän har kunnat övernatta. Stugan är 20 kvadratmeter stor och ligger vid Van Keulenfjorden.

Livet på Island

Vi börjar förbereda oss inför jul. Vi tittar på julfönsterdekorationer i Grundarfjörður och gör tacos av isländskt julbröd, Laufabrauð. Vi lär även känna en stugvakt i Laugafell.

Människan och djuren

Vi delar många sociala egenskaper med djuren. Till och med encelliga djur kan samarbeta, valar kan kommunicera på långa avstånd och många arter sysslar med bedrägeri.

Jordens vackra årstider

Djur måste hitta de mest uppfinningsrika sätten att överleva vintern. Renarna blir isvägsresenärer när det blir halt under fötterna, hermeliner gör egna pälsbäddar och snöapor hittar ett varmt bad.

Resor längs vackra floder

Resan tar oss genom sydvästra Frankrikes gröna hjärta. Vi åker med traditionella båtar längs floden Dordogne som en gång i tiden var en viktig motorväg.

Magnifika Maghreb

Upptäcktsresan genom Tunisien fortsätter i Kairouan, som är den första islamiska staden i Maghreb. Staden fascinerar med sina utsmyckade dekorationer och ädla marmorgolv.

Fridyk i iskallt vatten

Efter en våldtäkt börjar Kiki dyka i iskallt vatten för att lindra sin ångest. Utan våtdräkt pressar hon sig allt hårdare i det iskalla djupet. Tills det börjar bli farligt.

Natursköna tågresor i världen

En extraordinär tågresa tar oss från en massiv meteorkrater till toppen av det högsta berget i Tyskland.

Skottlands blodiga historia

När det skotska parlamentet förklarar krig mot kung Karl I går klaner lojala mot kungen ut i strid. Mitt i ett stundande inbördeskrig ligger en uråldrig konflikt mellan klanerna Campbells och MacDonalds, och helvetet bryter lös.

Dolt vid Nilen

Nilens första katarakt skär genom Assuan, vilket gör den till en naturlig gräns och en ingång till faraonernas guld. Vi dyker ner i vattnet vid ön Elephantine för att upptäcka den äldsta nilometern.

Berlinmurens uppgång och fall

Vi ser vad som hände mellan november 1989 och fram till slutet av 1990. Politiker och historiker beskriver en mycket omtumlande period i Europas historia. Hade något kunnat göras bättre, gick det för snabbt?

Skrik från förr

Ljusdal år 1898: bondkvinnan Sara tar till ovanliga och grymma metoder för att kunna förverkliga sin dröm om ett bättre liv.