OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

måndag den 17 januari

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden

Svenskt samhällsprogram från 2022. 14:00 Framgångsfaktorn - så gör riktigt skickliga lärare. 14:30 Pedagogiskt ledarskap och agilt förhållningssätt. 15:00 Skolor som arbetar lokalt, nationellt och globalt. 15:30 Psykisk hälsa i skolan i pandemins spår. 16:00 Jennifer Doudna - gensaxens risker och möjligheter.

Norge runt

Norsk reportageserie från 2020. Handgjorda träskidor. Björk är ett allsidigt träslag som har använts för att tillverka olika redskap i hundratals år. Att det också går att använda för att göra handgjorda träskidor kan Thomas Aslaksby bevisa. 21/01 år 2021 i SVTK.

Genialt eller galet

Dansk realityserie från 2010. Albert Hedegaard och Frederik Krebs presenterar sina uppfinningar för Vincent F Hendricks. 16/06 år 2011 i SVTK.

Rymdresornas nya tid

Amerikansk dokumentär från 2019. En ny generation drömmare med privata pengar i fickan. Vi kan stå inför en ny generation av rymdresor utförda i vetenskapens namn, men även med vinstinriktade intressen. En uppsjö av privata företag lägger idag enorma resurser på att göra verklighet av kommersiella rymdresor. Samtidigt arbetar NASA med att föra bemannade farkoster längre ut i rymden än någonsin tidigare. Billigare teknologi i kombination med nya digitala möjligheter tar oss närmare rymden än någonsin. Men kommer optimismen hos företag som SpaceX och Virgin Galactic att leda vägen in i framtiden, eller kommer vi i efterhand att se på dem som misslyckande drömprojekt?

Skattjägarna

Dansk antikvitetsserie från 2011. Mads är på väg att sälja två stora ljuskronor, men får själv ögonen på något intressant och blir sugen på att handla. Rikke och Frede gör plats på loftet för att få plats med nya varor och Pauli gör fynd när han söker vintagekläder på en marknad. 04/03 år 2019 i SVTK.

Ny i flocken

Dokumentärserie från 2021. Lagotto-valpen Rambo flyttar in. Vi får följa fyra hushåll, som har bestämt sig för att skaffa ett husdjur. Serien handlar om vänskapen mellan djur och människor, men också om de stora känslor ett husdjur och en ny familjekonstellation väcker.

Storbritanniens historiska städer

Brittisk faktaserie från 2019. Stuarts Stirling. Alice Roberts besöker staden Stirling i Skottland för att få veta mer om kungahuset Stuarts inflytande i regionen. Det blir också tillfälle att dribbla med en 500 år gammal fotboll. 26/09 år 2020 i SVTK.

Mangrovens rika ekosystem

Fransk vetenskapsserie från 2020. Senegal. Varhelst mangrove bevaras eller återplanteras frodas växt och djurliv. I Senegal har man förstått sambandet mellan välmående mangroveskogar och en god tillgång på ostron.

Joanna Lumleys karibiska äventyr

Brittisk reseserie från 2019. Kuba i skuggan av revolutionen. Joanna Lumley startar sin resa på Havannas gator i en färgglad amerikanare. Historien gör sig påmind och det är nu drygt 60 år sedan revolutionen. Hur har kommuniststyre och omvärldens sanktioner påverkat landet och folket?. 29/12 år 2020 i SVTK.

Övergivna byggnader

Brittisk faktaserie från 2020. Ökenkatastrofen. I Nevadaöknen i USA, finns rester av byggnader och vägar. I över 70 år fanns här en bosättning startad av mormoner. De trodde sig vara i Utah. När misstaget uppdagades brände de ner hela staden och sökte sig vidare.

Tillbaka till Japan

Dokumentärserie från 2020. Leva för arbetet. Japanerna är kända för att arbeta mest i världen. Yumi Araki åker tillbaka till sitt hemland för att ta reda på varför. Hon möter utarbetade anställda, bönder som är besatta av att odla den perfekta frukten och universitetsstudenterna som förbereder sig för Japans jobbsökningssäsong. Från 17/1 i K. 17/01 år 2022 i SVTK.

Dokument utifrån: Hotet mot Ukraina

Tysk dokumentär från 2021. Ryssland annekterade Krim år 2014 och sedan dess har Ukraina levt under ständigt hot. Kriget mot separatister i Donbass-regionen riskerar att trappas upp. Ryssland mobiliserar längs med Ukrainas gränser och har utfärdat en skarp varning - ett ukrainskt medlemskap i NATO är oacceptabelt. Vad kommer att hända med Ukraina och vilket stöd kan landets oerfarna president Volodymyr Zelenskyj förvänta sig från omvärlden? En exklusiv intervju med president Zelenskyj och röster från politiker och journalister i både Europa och USA ger en fördjupad bild av Ukrainas nyckelroll i Europas framtid.