OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

fredag den 9 juni

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

Sveriges moderna ekonomiska historia

Sverige har utvecklats från bondesamhälle till industrisamhälle vidare till tjänstesamhälle och 2001 in i en digitaliserad värld. Sverige har alltid varit beroende av handel med omvärlden och nu tar globaliseringen verkligen fart.

UR Samtiden

Vad kan ett litet sandstensbryne på tio centimeter från mitten av 1000-talet berätta? Väldigt mycket faktiskt. Jeremy Hardy, pedagog och guide, berättar om stora äventyr nedtecknade på liten yta.

Vetenskapsfestivalen 2023

Samtida uppfattningar om tid har präglat litteraturen genom historien. Men tid är också en grundläggande aspekt av vår fysiska tillvaro.

Vetenskapsfestivalen 2023

Måste satir vara underhållande? Måste den vara provocerande? Vad innebär det när satir går över gränsen? Orla Vigsö, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, föreläser om det som kännetecknar satir.

Glimt av Norge

Driver man lanthandel får man vara rädd om sina kunder. Det menar i alla fall Arne Lerum, som varje fredag kör ut varor till en lång rad av sina kunder längs den vidsträckta Lustrafjorden i Sogn.

Förhistoriens bestar

Jordens största och mest rovgiriga haj var 20 meter lång och med ett bett tio gånger kraftigare än en vithaj. En sann best i nivå med T-Rex. Men hur kunde en haj bli så stor, och hur försvann de från jordens yta?

Skattjägarna

Retrohandlaren Søren får förhandsvisning på en loppis i Sverige och Sussie letar efter glas och porslin med fransk 50- och 60-talskänsla. Rikke och Frode är på marknad med ett par specifika kundönskemål i bagaget.

Öluff i Karibien

Resan börjar i Grenada, där kryddodling och romproduktion sysselsätter många. Team Bachstad, som för första gången inte har ett fordon, tänker luffa sig fram på bästa sätt allteftersom.

Storbritanniens historiska städer

I dag besöker Alice Roberts Manchester. Hon ser hur det fanns små textilfabriker i bostadshus i innerstan. Med den stora produktionen blev Manchester snart centrum för den brittiska textilindustrin. Alice upptäcker suffragetten Emmeline Pankhursts staty i Manchester. Men vem var hon?

Kroppen inifrån

Miriam har svåra smärtor av endometrios och John plågas av njursten. Med VR-glasögon får de se hur deras drabbade kroppsdelar ser ut och hur operationerna kommer att gå till.

Marilyn Monroe - en stjärnas ägodelar

I november 2016 flockades människor till auktionshuset Julien's i Los Angeles då hundratals av Marilyn Monroes mest personliga ägodelar skulle gå under klubban. Dessa ägodelar skulle dessutom ger en annan bild av den ikoniska filmstjärnan.

Övergivna byggnader

En byggnad stor som fem fotbollsplaner med biograf, bowlingbana och boende för 1000 personer. Den byggdes för att tåla såväl Alaskas väder som anfall från Sovjet, så varför är den idag tom och förfallen?

Framtidens återskapade landskap

Atlantskogen har påverkats negativt av mänsklig exploatering men flera initiativ arbetar för att bryta trenden och planterar träd i snabb takt. Tapirer ses nu i skogarna och sällsynta arter av apor, vilket inger hopp.

Grottans miljoner fladdermöss

Texas står inför en invasion i sommar då miljoner fladdermöss faller ned på Bracken Cave, vilket skapar den största fladdermuskolonin på vår planet.

Fantastiska uppfinningar

Bakom kulisserna har industrin revolutionerats - och hålls nu igång av maskiner som aldrig ber om ett tack. De är överallt, robotarna som arbetar längs löpande band, i bilfabriker, som tillverkare av leksaker.