OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

lördag den 2 juli

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Kvalitet i fynddata - vad är det? Bedömningen av kvalitet i artfynddata är en fråga om tillämpning och ligger i betraktarens ögon. Egenskaper i fynddata som är viktiga i ett sammanhang kan vara otillräckliga i ett annat. 15/08 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Verifiering av data i Artportalen. Hur verifieras uppgifterna om djur- och växtarter som "vanligt folk" rapporterar in i Artportalen?. Johan Nilsson från SLU Artdatabanken berättar om arbetet med validering. 28/06 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Mängder av data och källor i Artportalen. I Artportalen samlas data från tiotusentals naturkunniga privatpersoner, professionella aktörer och systematiska inventeringar. Hur hänger allt ihop?. 28/06 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Den svenska rödlistan - vilka data används? Vilka data är viktiga för att se populationstrender och göra bedömningar?. Ulf Bjelke från SLU Artdatabanken berättar om sitt arbete med den svenska rödlistan. 28/06 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Nollfynd och checklista. Spännande och sällsynta arter rapporteras flitigt till Artportalen. Andra är inte lika "roliga" att rapportera. Det gör statistiken osäker. Här kan checklistor göra nytta. 28/06 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Vad en droppe vatten kan säga. Alla organismer lämnar dna-spår från till exempel hud, blad, saliv och avföring. De kallas e-dna (environmental dna) eller miljö-dna. 28/06 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Flora- och faunavård 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Förenkla och vässa naturvärdesinventeringen. Vad innebär en standardiserad naturvärdesinventering?. Anders Sjölund, ekolog på Trafikverket, berättar om nya riktlinjer. 03/07 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Länsmuseerna berättar

Svenskt samhällsprogram från 2022. Galgberget i Visby. På en vacker plats utanför Visby har hemska scener utspelat sig en gång i tiden. Lars Kruthof, programansvarig pedagog, berättar om Galgberget som användes för avrättningar från medeltiden till 1840-talet. 29/06 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Länsmuseerna berättar

Svenskt samhällsprogram från 2022. Gamla residenset. På 1640-talet byggs ett hus i Visby som vittnar om tiden när Gotland blev svenskt. Lars Kruthof, programansvarig pedagog, tar oss med till Gamla residenset som målades av konstnären Johan Bartsch. 30/06 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Länsmuseerna berättar

Svenskt samhällsprogram från 2022. Den medeltida toaletten. Vid en ombyggnation av Gotland museum hittades en medeltida toalett. Det är inte vilket dass som helst utan en vattenspolad toalett. Jeremy Hardy, pedagog och guide, berättar. 30/06 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Den utestängda älskaren. Huvudpersonen i Hjalmar Söderbergs roman Den allvarsamma leken pendlar mellan hopp och förtvivlan i sin kärlek. Likheterna är stora med det antika litterära motivet om "den utestängde älskaren", särskilt hos den romerske poeten Horatius. 19/08 år 2022 i SVTK.

UR Samtiden - Humanist- och teologdagarna 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Hopp och förtvivlan i antropocen. Vår tidsålder - antropocen - ger allt för många skäl till att känna förtvivlan. Men finns det sätt och strategier som förvandlar känslor av förtvivlan till hopp?. 28/06 år 2022 i SVTK.

Sommartorpet

Svensk fixarserie från 2000. Mathias renoverar fönster och Ernst målar om köksväggarna. Gila bygger en funktionell utediskbänk. Torpägaren Jonas Pontén visar sitt torp med fönster som har dubbla glasrutor och vackra dricksglas däremellan, ungefär som ett vitrinskåp.

Hemliga rymdvapen

Brittisk dokumentär från 2020. Krig i rymden är inte längre en Hollywoodfantasi. Länder och företag förbereder sig inför väpnade rymdkonflikter. Tusentals satelliter i omloppsbana runt jorden kan hotas. De är nödvändiga i vår moderna värld för kommunikation och navigering. Nya laservapen utformas nu av stormakter för att både attackera och försvara sig i ett tänkt rymdkrig.

Gammalt, nytt och bytt

Dansk livsstilsserie från 2017. Bettina åker till en mässa i Paris för att visa upp sina lampor och Sannie gör artiklar av återvunnet trä. Peter och Jeppe får besök på verkstaden, när lillebror Kalle ska få hjälp med sitt nya kök. 20/06 år 2018 i SVTK.

Ellas resa: I normandernas fotspår

Finsk historisk resereportageserie från 2018. Sicilien II: Sarkofager och saffran. Efter att normanderna erövrat hela Sicilien kom Palermo att bli deras södra huvudstad. Ella bekantar sig med stadens katedral där avkomlingar till erövrarna vilar i sarkofager, innan hon fortsätter till Piazza Armerina i inlandet där minnen av normanderna än idag levandegörs i lokala folkfester. Resan går sedan vidare till Cefalù och Corleone. 11/08 år 2021 i SVTK.

Bild från filmen Kanaler, båtar och kärlek
Kanaler, båtar och kärlek

Brittisk reseserie från 2018. Tempelbesök i Kambodja. Tim och Pru utforskar Vietnams Mekongdelta innan de korsar gränsen till Kambodja med sikte mot huvudstaden Phnom Penh. Äventyret i Sydostasien avslutas med att besöka det världsberömda templet Angkor Wat. 30/09 år 2020 i SVTK.

Hudens hemligheter

Brittisk vetenskapsserie från 2019. Gåshud, päls och fjäderskrud. Huden har gjort det möjligt för djur att erövra praktiskt taget alla livsmiljöer på planeten. Till exempel har flodhästar inbyggt solskydd och giraffer ett sinnrikt avkylningssystem. Och vissa arter har har utvecklat anmärkningsvärda sätt att kommunicera med varandra med hjälp av sin hud. 01/01 år 2021 i SVTK.

Extrema utmaningar

Fransk dokumentärserie från 2018. 10 mil i öknen. Om 100 dagar ska Marc försöka gå 10 mil i Saharaöknens obarmhärtiga hetta. Det är värmebölja när han tränar hemma i Frankrike, så han tycker att förberedelserna går bra. Men Sahara är varmare. Mycket varmare. 12/07 år 2022 i SVTK.

Historiens myter och sanningar

Fransk dokumentärserie från 2019. Var Mao det moderna Kinas grundare?. Mao Zedong har betraktats som det moderna Kinas grundare. Men var det verkligen så?. Efter många år av revolutionär kamp frigör sig Kina från sitt förflutna 1949. Man räknar detta som år noll och Maos kamp inleds för att återvinna den forna makt och glans landet har haft historiskt. Men det tjugo år långa inbördeskriget är inte över och Mao får fortsätta sin kamp utan att ensam kunna deklarera sig som den nya ledaren. 05/05 år 2021 i SVTK.

Filmer från ett svunnet Indien

Brittisk dokumentärserie från 2019. Den brittiska storhetstiden. Unika arkivfilmer från livet i Indien under det brittiska imperiet. De äldsta filmerna är handkolorerade. Vi möter parader med elefanter och maharadjor, det dagliga livet längs floderna, och folkmyllret på gatorna. Forskare och historiker visar på koder och detaljer som förklarar dåtidens syn på Indien. Den tidigaste filmen är från Varanasi 1899. 27/05 år 2021 i SVTK.

Dokument utifrån: Indien enligt Modi

Fransk dokumentär från 2021. Premiärminister Narendra Modi har på några få år förvandlat Indien till en global maktspelare. Modi kombinerar skickligt populism och nationalism med framgångsrika ekonomiska reformer. Men samtidigt som landets välstånd och inflytande ökar blir situationen för etniska och religiösa minoriteter allt mer trängd. Vem är egentligen Narendra Modi, mannen av folket som blivit en av världens mäktigaste ledare?