OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

tisdag den 23 april

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Bild från filmen Den stora älgvandringen
Den stora älgvandringen

I flera tusen år har älgarna vandrat samma leder för att ta sig till sommarens rika betesmarker. Följ årets vandring, som är den sjätte säsongen då vi får se älgarna vandra i rutan och på SVT Play.

Humanist- och teologdagen 2024

Brott och straff i 1800-talets Sverige. Hur resonerade egentligen svenska tjuvar och bedragare för 200 år sedan? Bonnie Clementsson, doktor i historia, berättar om brottslingar som valde en kriminell bana och vad som kunde hända….

Humanist- och teologdagen 2024

Brott och straff i antikens Rom. En romersk rättegång kunde sluta med självmord i stället för fängelse. Lovisa Brännstedt, forskare i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, berättar hur dessa rättegångar gick till, de….

Humanist- och teologdagen 2024

Japansk kolonialism i en värld av imperier. Under andra halvan av 1800-talet och fram till och med andra världskriget strävade Japan efter att skaffa kolonier och bygga upp ett imperium.

Humanist- och teologdagen 2024

Ha kul! Retoriska övningar. Många elever har svårt att skriva egna texter. Lärare kan hitta redskap för att stimulera eleverna i den klassiska retorikens övningar som erbjuder en progression från enkla till avancerade texttyper,….

Humanist- och teologdagen 2024

Finns Gud? Tyder big bang för 13,8 miljarder år sedan på att det finns en övernaturlig skapare av universum? Eller tyder evolutionens bloddrypande historia tvärtom på motsatsen?

UR Samtiden - Naturum Hornborgasjön

Ett år med fåglarna. Vid Hornborgasjön finns mer än bara tranor. Fågelskådaren Kent-Ove Hvass berättar vad året har att erbjuda i form av spännande arter som kan skådas vid sjön.

Naturens eldsjälar

Australiens natur är i ett kritiskt tillstånd med bränder och torka. Men det finns människor som är fast beslutna att rädda vildmarken, och det här är deras berättelser om hopp för framtiden.

Övergivna byggnader

Följ med till en pittoresk utpost på en liten paradisö utanför San Francisco som erbjöd de amerikanska trupperna lite andrum innan de återigen skickades ut i krig mot en inhemsk motståndare.

Pyramidernas förbannelse

Snofru var faroao för ca 4600 år sedan. Han ska ha varit rättvis och kanske haft kvinnor som jämlikar och är mest känd för att han byggde tre pyramider.

Paradisöarnas mörka historia

Kap Verde är en ögrupp 500 kilometer väst om Kap Verde-halvön på det afrikanska fastlandet. Cidade Velha är den äldsta staden på ön Santiago och det var här som portugiserna startade kreolkulturen på 1400-talet.

Världens natur: Planet Earth III

Djupfryst polarnatt. Höga bergsmassiv med tunn luft. Torra gräsmarker som brinner. Jordens extrema livsmiljöer ställer också extrema krav på anpassning. Och än mer i tider av klimatförändring.

Hawaiis vulkanöar

Maui är den näst största ön i Hawaiis arkipelag. Där blir det storvågsurfing med Archie som ägnat sig åt sporten i många år. Vi träffar också Eric Devine som byggt ukuleler i 20 år och hula-instruktören Pi'ilani Lua.

1900-talets ikoner

Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Winston Churchill och Mahatma Gandhi förstod alla att använda sig av bildernas makt.

Veteranbilsverkstan

Garaget får besök av en Nissan Figaro med kärvande säkerhetsbälten och en pickup med en stenhård koppling. Dessutom får en MG M från 1931 en makeover och en Austin A40 Devon blir preppad för drag race.

Bild från filmen Därför lever vi längre
Därför lever vi längre

Det första avsnittet handlar om vaccin, alltifrån framtagandet av smittkoppsvaccin, via USA:s president Thomas Jeffersons kliniska prövningar, motståndet från tidiga 1800-talets anti-vaxxers till den eventuella globala utrotningen av….

Järnvägar och arkitektur

Historikern Tim Dunn tar oss med på nya upptäckter bland storslagna järnvägsstationer och undersöker innovativa lösningar i järnvägens spår. Det blir bergbana i Tyskland, arkitektur i Newcastle och en tur till Skottland.