OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

tisdag den 28 mars

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Den stora älgvandringen - Riggen 2023

Titta in bakom kulisserna på förberedelserna av Den stora älgvandringen. I programmet avslöjas också årets älgnyheter, samt vilka datum som årets älgvandring kommer att sändas.

Minnen ur den svenska filmhistorien

Många är de gyllene filmpriser som delas ut världen över. Anna Carlsson, Guldbaggens ordförande, och Jan Göransson, Filminstitutets presschef, berättar om priserna alla trånar efter.

Minnen ur den svenska filmhistorien

Svenskamerikaner i USA hade stor aptit på svensk film under 1930-40-talen. Det fanns till och med en biograf i Chicago som bara visade skandinavisk film.

Forum jämställdhet 2023

Varför har vi fortfarande inte ekonomisk jämställdhet i Sverige? Carl Johan von Seth, ekonomijournalist, berättar om faktorer bakom skillnaderna i mäns och kvinnors ekonomiska situation. Föreläsningen följs av en diskussion om åtgärder.

Forum jämställdhet 2023

Norden kanske toppar listorna över jämställdhet i världen, men bristerna är ändå många. Företrädare för kvinnoorganisationer från de nordiska länderna berättar om aktuella utmaningar i sina respektive länder.

Glimt av Norge

Den välbevarade trähusbebyggelsen i Levanger är unik i sitt slag. Trästaden utgör på så vis ett omistligt minnesmärke över hur en norsk småstad såg ut mot slutet av 1800-talet.

Antikmagasinet

Antikmagasinet kommer äntligen ut ur garderoben och berättar om klädförvaringens historia och om hur galgen föddes. Gäster: Charlotte Strömstedt, antikexpert och Johnny Karlsson, som driver ett museum för galgar.

Vandring längs övergiven räls

Rob Bell utforskar denna gång de nordöstra industriområdena. Han besöker kolgruvor, museer och träffar före detta gruvarbetare. Dessutom berättar han historien om Hetton-linjen från 1822 - världens första järnväg konstruerad för ånglok.

Bild från filmen Den australiska kusten
Den australiska kusten

Medan Neil besöker platsen där RAAF föddes tar Emma en utflykt till Port Philip Bay, där forskare och stjärnkockar har slagit sig samman för att lösa traktens problem med sjöborrar.

Medeltidens borgar och slott

Hur var det att bo i en medeltida borg? Från enkla träkonstruktioner utvecklade de sig till att bli starka försvarsbyggnader och hemvist för många. De fyllde den viktigaste funktionen under medeltiden, att skydda från anfall.

Bild från filmen Världens natur
Världens natur

Över hälften av Sveriges yta täcks av skog och stora delar av vår kultur är sprungen ur skogens magiska värld. Skogen är hjärtat i den natur vi alla känner igen.

Brittiska fiskeäventyr

På ön Mull träffar Robson den lokala fiskaren Johnny som tar med honom ut på Nordatlanten i sin lilla fiskebåt för att fånga hummer och krabba. Johnnys dagliga kamp med vädret och vågorna är mycket mödosam.

Motstånd i en fientlig miljö

En polisaktion där man stoppar och visiterar människor på gatorna i Londonstadsdelen Brixton ökar spänningen mellan polis och den mestadels svarta befolkningen. Missnöjet eskalerar till ett våldsamt upplopp och kravallerna sprider sig.

Övergivna byggnader

Vid foten av Himalaya ligger ett andligt centrum som fallit i glömska, en spirituell samlingsplats tänkt för meditation. Kändisar från väst strömmade hit, däribland Beatles. Det sägs att flera av bandets kändaste sånger komponerats här.

Vetenskapens mysterier

Vi vet alla hur månen ser ut. Men det finns en sida av månen som är ständigt gömd för oss. Och den är förvånande nog helt annorlunda än den vi känner till. Fram tills NASA kartlade månens baksida visste vi ingenting om hur där såg ut.

Pyramidernas mysterier

Mitt i Sakkara - den största nekropolen i Egypten som byggdes ca 2 600 f.Kr. - finns Djosers trappstegspyramid. Den ovanliga pyramiden är den första och mest invecklade av alla.

Bild från filmen Fantastiska uppfinningar
Fantastiska uppfinningar

Vad styr din gps dagligen? Vad ger dig din dagliga väderprognos? Det är rätt, satelliter är en del av vår vardag utan att vi nödvändigtvis tänker på dem. Men hur uppfanns de från början, och vad har de åstadkommit hittills?