OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

tisdag den 29 oktober

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

Nordiska dyslexikongressen 2024

Vilken roll spelar ljudsystemet, eller den fonologiska medvetenheten, för språkinlärningen, läsutvecklingen och ordavkodningen? Dessa frågor ger Tomas Riad, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet, svar på i sin föreläsning.

Nordiska dyslexikongressen 2024

Hur avgörande är föräldrarnas språkförmåga för barnets språkutveckling? Är språksvårigheter i barndomen en dom som förutsäger den framtida språkinlärningen?

Humanist- och teologdagen 2024

Desinformation kan leda till problem både för individen och för samhället. Så hur kan vi skydda oss - om vi nu ska skydda oss? Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap, diskuterar desinformation och möjliga åtgärder.

Glimt av Norge

Bilskroten Knoksen i Sandnes har funnits sedan 1950-talet. Här har bilägare i decennier tagit känslosamma avsked av gamla trotjänare.

Hemma på Färöarna

Heibritt har skapat ett hem på Färöarna med inspiration från södra Europa. Vi besöker också Jórun och David, som renoverat sitt lilla hus från 1932, och Sigrun som skapat ett hem för både familjemys och stora fester.

Inspirerande trädgårdar

När Dan Pearson fick uppdraget att skapa en trädgård inom ruinerna av Lowther Castle, vände han sig till de fantastiska trädgårdarna i Ninfa nära Rom för inspiration.

Tågresa genom Egypten

Arkeologen Alice Roberts har kommit fram till Kairo och reser i sin favoritförfattare egyptologen Amelia Edwards fotspår, på väg till de stora pyramiderna. .

Romarnas mäktiga byggnader

Lyon är den tredje största staden i Frankrike och i forna tider var den störst. På den tiden hette gallernas huvudstad Lugdunum och var skyltfönster för Rom i land som erövrats av Julius Caesar.

Världens natur: Det karga Irland

Irland är känt för sin gröna natur och den vilda atlantkusten, som sägs ha inspirerat Tolkien. Men ett av öns mest sevärda landskap är en öken av kalksten kallad the Burren. Här har många djurarter funnit en fristad och en av dem är mården.

Steve Backshall och valarna

Steve Backshall utforskar de rika haven utanför Storbritanniens kust och får höra överraskande historier. Bland annat pratar han med forskare som har gjort banbrytande upptäckter om valars kommunikation.

Tjernobyl - en utopi i lågor

Det dröjde 36 timmar innan den sovjetiska regimen reagerade på vad som hänt i Tjernobyl. Strålningen var mycket hög och till slut inleddes evakueraringen av staden Pripjat. Arkivmaterial visar hur brandmän kämpar för att sanera området.

Övergivna byggnader

I San Fransiscobukten ligger hangarfartyget USS-Hornet, ett tekniskt under för sin tid. Fartyget hade en viktig roll under andra världskriget, men 1969 väntade ett helt annat uppdrag - i vetenskapens tjänst.

Framtiden med Hannah Fry

Professor Hannah Fry visar oss framtiden. Kommer vi människor att kunna återskapa den biologiska mångfalden? I Japan och Kalifornien finns exempel på där utvecklingen kanske gått i rätt riktning.

Världens historia - Den förste fascisten

Under 30-talet blir Mussolini mer och mer radikal. Han allierar sig med Hitler och planerar att göra Italien till en krigarnation. Men folket är inte längre med honom och sakta förlorar han makten i ett illa sargat land.

Världens natur: Fiskgjusen

Efter en flyttning på 600 mil från tropiska vinterkvarter är fiskgjusen varje år tillbaka som ett tidigt vårtecken, hos oss liksom i Nordamerika. Och precis som i Sverige kan havsörnarna vara irriterande konkurrenter om fisk och boplatser.