OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

lördag den 2 juli

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden - Matematikbiennalen 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Språket är nyckeln till en hållbar matematikundervisning. En föreläsning om språkets betydelse inom matematiken, för att kunna förstå och prata om matematiska begrepp.

UR Samtiden - Matematikbiennalen 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Kreativ och inspirerande matematik. Med kreativa och undersökande metoder kan man skapa en undervisning som både är roligare och ger bättre resultat. Hans Persson är lärare, författare och inspiratör. Här ger han sina bästa tips på hur man lyfter matematikundervisningen.

UR Samtiden - Matematikbiennalen 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Tekniken styr pedagogiken. Vad innebär användningen av digitala verktyg i matematikundervisningen?. Vad händer när tekniken tar över i undervisningen och vad innebär det för pedagogiken? Kring dessa frågor kretsar den här föreläsningen från matematikbiennalen i Växjö.

UR Samtiden - Matematikbiennalen 2022

Svenskt samhällsprogram från 2022. Barn som är svaga i matematik. Många elever går genom hela undervisningssystemet utan att fullt ut behärska matematik. När uppstår problemen och vad beror de på? En föreläsning om varför vissa lyckas i matematik och andra inte.

UR Samtiden - Länsmuseerna berättar

Svenskt samhällsprogram från 2022. Kruttornet i Visby. Vid inloppet till den gamla hamnen i Visby ligger Kruttornet. Pedagogerna Jeremy Hardy och Lars Kruthof berättar om tornets historia som vakttorn, fängelse och kruttorn. 30/06 år 2022 i SVTK.

Bild från filmen Kanaler, båtar och kärlek
Kanaler, båtar och kärlek

Brittisk reseserie från 2018. Röda floden i Vietnam. Tim och Pru besöker en flytande by i Halongbukten, och färdas på Röda floden till Hanoi. Efter en kanottur vid Ninh Binh och en titt på Vietnams gamla huvudstad Hoa Lu fortsätter de söderut till "Österns Venedig", Hoi An. 29/09 år 2020 i SVTK.

Extrema utmaningar

Fransk dokumentärserie från 2018. Kroppen och g-kraften. Om 100 dagar ska Marc flyga med det franska flygvapnets konstflygningsteam. Då måste han klara av en g-kraft som gör honom åtta gånger tyngre utan att förlora medvetandet. 03/07 år 2022 i SVTK.

Storbritanniens historiska städer

Brittisk faktaserie från 2019. Krigstidens Dover. Alice Roberts besöker Dover och undersöker stadens betydelse för andra världskrigets slut. Hon träffar lokala historiker och människor som var med när staden bombades av de tyska styrkorna. Alice provar också på att arbete i en stridsledningscentral från andra världskriget. 22/08 år 2020 i SVTK.

Storbritanniens historiska städer

Brittisk faktaserie från 2019. Georgianska Bristol. Alice Roberts besöker sin egen hemstad Bristol för att se hur den georgianska tidsepoken för åren 1714-1830 influerat staden. Det blir en rundtur i hästdroska i tidstypiska kläder och undersökning av hur slavhandeln skapade stadens rikedomar. 03/09 år 2020 i SVTK.

Världens natur: Parningsleken

Brittisk naturserie från 2021. Med perfekt tajming. Doppingar dansar på ytan. Laxar leker på strömmarnas botten innan de dör. I Amazonas finns andra fiskar som behöver översvämning så de kan lägga sin rom på regnskogens blad. Sötvatten är nödvändigt för många arters parningslek. 29/06 år 2022 i SVTK.

Reseminnen med Simon Reeve

Brittisk resereportageserie från 2021. Vildmarkens utmaningar. Simon Reeves ser tillbaka på sina resor. Från Sibiriens isiga vidder i norr, till de tropiska skogarna i Central- och Sydamerika i söder, har han kunnat visa på klimatförändringarnas konsekvenser. Han var dessutom en av de första tv-journalisterna som avslöjade den fulla omfattningen av plastföroreningarna i våra hav.

Kärnkraftens historia

Brittisk dokumentär från 2019. Kärnkraftens vara eller icke-vara är en av vårt århundrades mest omstridda frågor. Vi får följa kärnkraftens samhälleliga och politiska utveckling i USA, Storbritannien, Frankrike och England: från efterkrigstidens atomeufori till dagens vacklande renässans.

Historiens myter och sanningar

Fransk dokumentärserie från 2019. Kapitulerade Japan på grund av Hiroshima?. Hiroshima har kommit att ses som det enda skälet för Japans kapitulation i andra världskriget. Men var det verkligen så?. Den 4 juli 1945 firar amerikanerna, men kriget pågår fortfarande i Stilla havet. Och i Japan är situationen desperat, man har inte resurser att hejda amerikanernas framfart. I flera månader har man via neutrala länder försökt att få till förhandlingar med USA, till och med Vatikanen har varit inkopplad. Men landet är splittrat, och militären vägrar ge sig. 25/04 år 2021 i SVTK.

Fett - vän eller fiende?

Dokumentär. Fetma är en global epidemi, men hur undviker vi fetman bäst? Hur ska vi egentligen tänka om fettet i maten?. Och finns det gener som gör att vissa har större aptit än vad de mår bra av? Forskare utmanar nu allt fler av de gamla sanningarna om fettet – och föreslår nya vägar ut ur den stora folksjukdomen.

Bild från filmen Omöjlig ingenjörskonst
Omöjlig ingenjörskonst

Brittisk vetenskapsserie från 2019. Den flytande bron. Världens enda flytande järnvägsbro, hur bygger man den?. Seattle har inte vuxit lika snabbt sedan den stora guldruschen, techföretagen blir fler och fler och trafiksituationen börjar kännas ohållbar. Vad gör då smarta ingenjörer i ett stadslandskap fullt av vatten? Hittar en lösning som är någonstans mellan en bro och en tunnel. En megatung betongbro, som faktiskt rör på sig när man kör på den. Den klarar 142 000 bilar per dag. Nu – även tänkt att bära en tågräls. 23/01 år 2020 i SVTK.