OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

måndag den 17 januari

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden

Svenskt samhällsprogram från 2022. 14:00 Möt Almapristagaren Jean-Claude Mourlevat. 14:30 Mindfulness i skolan. 14:55 Techjättarna - både hot och tillskott till åsiktsbildningen. 15:25 Rösträttens begränsningar då och nu. 15:55 Lärare och elever: Så fungerar demokratiarbetet i skolan. 16:30 Från 1800-talsmaterial till dna-analyser. UR:.

Järnvägar och arkitektur

Brittisk dokumentärserie från 2019. Windsor och tågbolagens kamp. Tim Dunn besöker Windsor för att ta reda på hur två järnvägsföretag tävlade om att få ekonomiskt stöd av drottning Victoria. Han utforskar också Connel Bridge i det skotska höglandet och tittar på vad nazisterna gjorde med en polsk tågstation. Från 16/1 i K. 16/01 år 2022 i SVTK.

Storbritanniens historiska städer

Brittisk faktaserie från 2019. Plantagenets Canterbury. Alice Roberts besöker Canterbury för att undersöka kungaätten Plantagenets historia. Samt titta på Storbritanniens mest betydelsefulla bok – Magna Charta från år 1215. 19/09 år 2020 i SVTK.

Gravjakt i Egypten

Brittisk dokumentärserie från 2018. Skådespelaren och historienörden Tony Robinson åker längs med hela Nilen för att möta arkeologerna bakom de senaste fynden av nyupptäckta gravar. Följ med till gravar som inte öppnats på tusentals år, och se fynd som hittats efter gravplundrares räder. 28/09 år 2019 i SVTK.

Mellankrigstidens drömmar

Tysk dokumentärserie från 2016. Freden. I mellankrigstidens Europa lever folk i spillrorna av ett av världens mest omfattande världskrig, men med ett spirande hopp om en ny, förändrad värld. Europa är spelplatsen för kampen mellan de stora framväxande ideologierna, där fascismen, kommunismen, kapitalismen och socialismen slåss om övertaget. Samtidigt är det de stora framstegens tid, där industrialismen förändrat världen för alltid. En serie baserad på sanna berättelser från livet i en tid full av hopp och förtvivlan. Här följer vi ett antal människors livsöden, via deras autentiska dagböcker, brev och minnen. Från 15/1 i K. 15/01 år 2022 i SVTK.

Världens natur: Den legendariska puman

Österrikisk naturserie från 2021. Till slut kommer våren till Patagoniens karga högslätt. När solen tinar fram kadaver ur snön blir det räddningen för de fyra ungarna som förlorat sin mor i en lavin. Nu kan de fortsätta sin vandring mot vuxenlivet och särskilt en av dem gör stora framsteg. Snart ska hon vara etablerad som vuxen pumahona med ett eget revir. 16/01 år 2022 i SVTK.

Fyra månader i Antarktis

Belgisk dokumentärserie från 2020. Vilse i vitt ödeland. Någonstans i den vita oändligheten har två män hamnat i nöd. Deras snöskotrar har gått sönder och de är vilse. Medan räddningsteamet söker efter dem fortsätter forskarna oförtrutet sitt arbete med att samla prover för att förstå framtidens klimatutmaningar. Belgisk serie från 2020.

Diskriminering i rymden

Amerikansk dokumentär från 2020. Rymdkapplöpningen var en av flera kalla kriget-tävlingar. Och även när det kom till att skicka ut den första svarta astronauten i rymden tävlade stormakterna. Skulle USA:s mörka historia av rasism påverka utgången?

Övergivna byggnader

Brittisk faktaserie från 2019. Slakthuset i Shanghai. En ovanlig och komplex arkitektur inspirerad av optiska illusioner kan göra det svårt att gissa byggnadens funktion. Vi undersöker också spåren av spännande farkoster i Polen och Frankrike. 14/01 år 2022 i SVTK.

Astronomen i Atacamaöknen

Amerikansk dokumentär från 2020. Astronomen Gary Fildes tar oss med på en resa till Atacamaöknen i Chile. Med en mycket mörk natthimmel är den en perfekt plats för studier av rymden. Här återfinns några av världens mest avancerade observatorier. Bevarandet av den mörka natthimlen är av stor vikt och Gary vill lära av chilenarnas arbete med att förhindra ljusföroreningar.