OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

torsdag den 28 november

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

NMT-dagarna 2024

Vad ökar risken för läs- och skrivsvårigheter? Och framför allt - hur kan man hjälpa personer med språkstörning, som har stora svårigheter att läsa och skriva? Olof Sandgren, docent i logopedi, berättar om hur språkförmåga hänger ihop med läsning och skrivning.

NMT-dagarna 2024

Möjligheten att ge en patient ett nytt hjärta är en medicinsk succé. Men patienternas överlevnad på sikt påverkas av bieffekter av den livsviktiga immunbehandlingen. Med kunskap om varje patient finns möjligheter att skräddarsy behandlingen. Vilma Antonov, doktorand i thoraxkirurgi, berättar om arbetet med att bygga en AI-modell som kan förutse komplikationer och underlätta för läkarna att anpassa behandlingen.

Bokmässan 2024

Vad en generation ser som tillvarons mål och lycka, är för nästa generation ett mossigt ok. Susanna Alakoski och Helena von Zweigbergk är båda bekanta med generationsromanen som berättargenre.

Bild från filmen Spionage i Finland
Spionage i Finland

De finländska medierna intresserade KGB som genom utpressning lyckades värva en journalist vid Helsingin Sanomat.

Bygga för framtiden

Feynan ekolodge i Jordaniens ökenland befinner sig långt bort från det mesta, men perfekt integrerad i det omgivande landskapet. I Alsace i östra Frankrike besöker vi ett alldeles unikt ekologiskt hus med arkitektur inspirerad av solens gång.

Historiska mysterier

I århundraden har folk letat efter Bibelns reliker. Men inget har ansetts mäktigare än förbundsarken. Den sägs förvara Guds ord, stentavlorna med de tio budorden. Men har den alls funnits och vad hände i så fall med den?

Hästar i USA

De amerikanska hästraserna mustang, appaloosa, morgan och quarterhorse är alla en del av den amerikanska historien och har betytt mycket för människor i alla tider. De har framavlats för olika användningsområden.

Världens historia

Den indokinesiska halvön är ett inferno under Viet Minh och Frankrikes sammandrabbningar. Med stöd av Kina får Viet Minh till slut ett övertag. Men samtidigt som Indokinakriget går mot sitt slut blir det början på en annan blodig konflikt.

Pyramiderna inifrån

Byggd för Farao Khufu för över 4 500 år sedan är den stora pyramiden i Giza den enda av de sju underverken som fortfarande står idag - och utan tvekan den mest kända av alla pyramider. Ändå döljer denna juvel fortfarande många hemligheter.

Inspirerande trädgårdar

Cleve West har vunnit sex RHS-guld på Chelsea Flower Show. Han designade den första trädgården vid Salisbury District Hospital. Den var inspirerad av Olivia och David Chapple, vars son Horatio dödades av en isbjörn under en expedition på Svalbard.

Elefantens själ

En efter en faller de gamla elefanterna i Östafrika offer för tjuvjägare. De berömda naturfilmarna Dereck och Beverley Joubert har under många år med förtvivlan följt deras minskning. Men vad upplever elefanterna själva i den intensiva förföljelsens tid? Den frågan leder dem rätt in i elefantens själ.

Kalla krigets spioner

År 1938 upptäckte tyska forskare atomklyvningens kraft, och Tyskland arbetade på en atombomb. USA, Kanada och Storbritannien startade Manhattan Project för att skapa en egen bomb.

Leva sin dröm

Möt Bex och Steve från England som bosatte sig norr om polcirkeln i Finland och paret på Nordirland som byggde sig ett litet hem på hjul och odlar ekologiskt.