OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

fredag den 21 januari

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

UR Samtiden

Svenskt samhällsprogram från 2022. 09:00 Kullaberg - ett hållbart turistmål. 09:25 Fyrarna på Kullen. 09:50 Tumlaren - vår lilla val. 10:00 Världens snabbaste fågel. 10:15 Legenden om Kullamannen. 10:20 Tusentals år - arkeologi på Kullaberg. 10:55 Synden i Mölle. 11:00 Under ytan. 11:10 Fartygskraschen vid Kullen. 11:20 Öarnas rika mångfald. 11:30 Att prata om sex i klassrummet. 12:00 Movement - ett monument över starka kvinnor. 12:30 Basker blå: Göthe Svensson, minröjare och vaktpost - Suez 1956. 13:15 Basker blå: Bror Svärd, soldat - Suez 1956. 13:50 Basker blå: Erik Brage, soldat - Kongo 1961. 14:20 Basker blå: Per-Gunnar Dolk, stabskompaniet - Bosnien 1992.

Skattjägarna

Dansk antikvitetsserie från 2016. Mads är på väg att sälja två stora ljuskronor, men får själv ögonen på något intressant och blir sugen på att handla. Rikke och Frede gör plats på loftet för att få plats med nya varor och Pauli gör fynd när han söker vintagekläder på en marknad. 04/03 år 2019 i SVTK.

Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2022. Feministisk konst. Vad är egentligen feministisk konst och hur speglas kvinnors liv och erfarenheter inom konsten?. Vi gästas av konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter. Gäst är även konstvetaren Linda Fagerström. 20/01 år 2022 i SVTK.

Järnvägar och arkitektur

Brittisk dokumentärserie från 2019. Windsor och tågbolagens kamp. Tim Dunn besöker Windsor för att ta reda på hur två järnvägsföretag tävlade om att få ekonomiskt stöd av drottning Victoria. Han utforskar också Connel Bridge i det skotska höglandet och tittar på vad nazisterna gjorde med en polsk tågstation. Från 16/1 i K. 16/01 år 2022 i SVTK.

Övergivna byggnader

Brittisk faktaserie från 2020. Ökenkatastrofen. I Nevadaöknen i USA, finns rester av byggnader och vägar. I över 70 år fanns här en bosättning startad av mormoner. De trodde sig vara i Utah. När misstaget uppdagades brände de ner hela staden och sökte sig vidare. 21/01 år 2022 i SVTK.

Joanna Lumleys karibiska äventyr

Brittisk reseserie från 2019. Kuba i skuggan av revolutionen. Joanna Lumley startar sin resa på Havannas gator i en färgglad amerikanare. Historien gör sig påmind och det är nu drygt 60 år sedan revolutionen. Hur har kommuniststyre och omvärldens sanktioner påverkat landet och folket?. 29/12 år 2020 i SVTK.

Fyra månader i Antarktis

Belgisk dokumentärserie från 2020. Vilse i vitt ödeland. Någonstans i den vita oändligheten har två män hamnat i nöd. Deras snöskotrar har gått sönder och de är vilse. Medan räddningsteamet söker efter dem fortsätter forskarna oförtrutet sitt arbete med att samla prover för att förstå framtidens klimatutmaningar. 18/01 år 2022 i SVTK.

Rymdresornas nya tid

Amerikansk dokumentär från 2019. En ny generation drömmare med privata pengar i fickan. Vi kan stå inför en ny generation av rymdresor utförda i vetenskapens namn, men även med vinstinriktade intressen. En uppsjö av privata företag lägger idag enorma resurser på att göra verklighet av kommersiella rymdresor. Samtidigt arbetar NASA med att föra bemannade farkoster längre ut i rymden än någonsin tidigare. Billigare teknologi i kombination med nya digitala möjligheter tar oss närmare rymden än någonsin. Men kommer optimismen hos företag som SpaceX och Virgin Galactic att leda vägen in i framtiden, eller kommer vi i efterhand att se på dem som misslyckande drömprojekt?

Cornwall med Simon Reeve

Brittisk resereportageserie från 2020. Bland bävrar, sälar och humrar. Simon Reeve ger sig ut på sälsafari längs Cornwalls kust och träffar sedan nyskapande entreprenörer. Carly Daniels arbetar med att öka hummerbeståndet och fårbonden Matt Chapfield har kommit på ett nytt sätt att producera ekologiskt kött. Men vad kan bävrar bidra med för en krisbygd?

Afrikas vilda årstider

Brittisk dokumentärserie från 2021. Vintern. Vintern i södra Afrika innebär torka, is och oväder. Insatserna har aldrig varit högre, och de nyfödda trotsar det hårda klimatet där kampen hårdnar om födan. Här samlas pingvinerna om att turas om att ta hand om sin avkomma och samla in mat under lång tid, de sydafrikanska pingvinerna håller ihop hela livet.

Mellankrigstidens drömmar

Tysk dokumentärserie från 2016. Besluten. I mellankrigstidens Europa lever folk i spillrorna av ett av världens mest omfattande världskrig, men med ett spirande hopp om en ny, förändrad värld. Europa är spelplatsen för kampen mellan de stora framväxande ideologierna, där fascismen, kommunismen, kapitalism och socialism slåss om övertaget. Samtidigt är det de stora framstegens tid, där industrialismen förändrat världen för alltid.

Mangrovens rika ekosystem

Fransk vetenskapsserie från 2020. Senegal. Varhelst mangrove bevaras eller återplanteras frodas växt och djurliv. I Senegal har man förstått sambandet mellan välmående mangroveskogar och en god tillgång på ostron. 21/01 år 2022 i SVTK.

Costa Rica: Naturens nya chans

Nederländsk naturserie från 2020. Genom att skapa ett nät av nationalparker lyckades Costa Rica bromsa regnskogsskövlingen. Men att bevara skogen räcker inte. Träden behöver djur som sprider deras frukter och bearbetar jorden så att plantorna kan gro. Men nationalparksgränser stoppar inte tjuvjägarna. 16/01 år 2022 i SVTK.