OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

lördag den 25 mars

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Medelhavet med Simon Reeve

Resan runt Medelhavet börjar närma sig sitt slut för Simon Reeve. Denna gång besöker han Marocko, Spanien och Frankrike. Medelhavsregionen lockar en tredjedel av världsturismen och antalet besökare beräknas öka till en halv miljard per år i slutet av nästa årtionde.

Äventyrsguiderna

Klätterguiden Lilla Molnar tar emot en elev i hjärtat av Klippiga bergen. Tillsammans testar de sina färdigheter med två klippväggar som värdiga motståndare.

Övergivna rum

I Dyrehaven norr om Köpenhamn ligger Taarbæk fort, ett militärfort som övergavs och täcktes med jord 1969. Här har ingen varit inne på över 40 år.

Studio 65

Hur är det att vara runt hundra år - både kroppsligt och mentalt? Doris Gillberg 100 år, Gunnar Persson 102 år och Ingegerd Brusewitz 104 år delar med sig av sina erfarenheter.

Antikmagasinet

Antikmagasinet kommer äntligen ut ur garderoben och berättar om klädförvaringens historia och om hur galgen föddes. Gäster: Charlotte Strömstedt, antikexpert och Johnny Karlsson, som driver ett museum för galgar.

Universum

En vingård i Österrike. För oss människor för det kanske tankarna till ett kylt glas vitt. För grävlingen, rådjuret och härfågeln är det en skyddad miljö med god tillgång till både mat och dryck. Vingårdarna är vildare än vi tror.

Övergivna byggnader

Vid foten av Himalaya ligger ett andligt centrum som fallit i glömska, en spirituell samlingsplats tänkt för meditation. Kändisar från väst strömmade hit, däribland Beatles. Det sägs att flera av bandets kändaste sånger komponerats här.

Bild från filmen Den australiska kusten
Den australiska kusten

Medan Neil besöker platsen där RAAF föddes tar Emma en utflykt till Port Philip Bay, där forskare och stjärnkockar har slagit sig samman för att lösa traktens problem med sjöborrar.

Brittiska fiskeäventyr

Robson får lära sig konsten att fiska från trampkajaker med två av Storbritanniens bästa kajakfiskare. Han tar sig även an uppdraget att hitta en av världens största ålar.

Vetenskapens mysterier

Vi vet alla hur månen ser ut. Men det finns en sida av månen som är ständigt gömd för oss. Och den är förvånande nog helt annorlunda än den vi känner till. Fram tills NASA kartlade månens baksida visste vi ingenting om hur där såg ut.

Leva sin dröm

På en av de mest avlägsna öarna i inre Hebriderna utanför Skottlands kust, träffar Sophie, Andy, Yvette och dottern Katy. Sophie hänger med ner i grunda vatten där de söker efter krabbor och pilgrimsmusslor.

Kinas vilda natur

Pandor är en typisk syn i Kinas djurliv. Vi utforskar landets andra sällsynta överlevare från manchuriska tigrar till östliga svartkrönta gibboner, några välkända, andra filmade här för första gången.

Medeltidens borgar och slott

Hur var det att bo i en medeltida borg? Från enkla träkonstruktioner utvecklade de sig till att bli starka försvarsbyggnader och hemvist för många. De fyllde den viktigaste funktionen under medeltiden, att skydda från anfall.

Rötterna - vår framtid

Rötter utgör mer än hälften av en växts massa. I rötter finns potential att bistå vid flera framtida utmaningar. Dessutom kan rotsystem förhindra erosion och ta till sig värdefulla metaller från jorden.

Sydamerikas vilda hav

En blåvalshona lämnar den sydamerikanska kusten och ger sig ut på tropiskt vatten. Hennes slutmål är Galapagosöarna.

För att vi är flickor

En konservativ indisk-kanadensisk familj blir tvungen att ta itu med en mörk familjehemlighet. Tre av systrarna utsattes för sexuella övergrepp av en släkting, och efter att ha tigit i närmare 25 år bestämmer sig systrarna för att berätta allt.

Nazisternas väg till makten

År 1933 hade Tyskland fått en ny kansler. Han hade dock inget intresse i det tråkiga dagliga arbetet i att styra ett land, utan gav istället sina medarbetare en enkel uppgift: att rasera demokratin och göra honom till diktator.