OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Kunskapskanalen

tisdag den 26 november

Kunskapskanalen är en tv-kanal från Sveriges Television och Utbildningsradion som sänder dokumentärfilm, utbildningsprogram med mera

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

Humanist- och teologdagen 2024

Under andra halvan av 1800-talet och fram till och med andra världskriget strävade Japan efter att skaffa kolonier och bygga upp ett imperium. Men hur kommer det sig att landet bedrev denna aggressiva politik, och hur gick det till?

Bokmässan 2024

Det behövs kunskap om minoriteter och urfolk, men hur tas försök att konstnärligt närma sig en minoritetskultur emot av gruppen? Blir majoriteten kränkt å minoritetens vägnar? Är det exotifiering när en majoritetskonstnär tolkar en minoritetskultur?

Bokmässan 2024

Sverige kallade hem sitt kulturråd från ambassaden i Moskva, medan Finland behöll sin diplomat. Kultursamarbete har ofta varit en första invit till dialog när relationer länder emellan är ansträngda. Vad kostar det att bryta kulturella relationer?

Hästar i USA

De amerikanska hästraserna mustang, appaloosa, morgan och quarterhorse är alla en del av den amerikanska historien och har betytt mycket för människor i alla tider. De har framavlats för olika användningsområden.

Inspirerande trädgårdar

Cleve West har vunnit sex RHS-guld på Chelsea Flower Show. Han designade den första trädgården vid Salisbury District Hospital. Den var inspirerad av Olivia och David Chapple, vars son Horatio dödades av en isbjörn under en expedition på Svalbard.

Brittiska kusten med Kate Humble

När Kate vandrar utefter Englands nordöstra kust passar hon på att provjobba i ett fiskrökeri, skapa konstverk på stranden, få en lektion om hur märkliga klippformationer har skapats och att njuta av en natthimmel som är fri från ljusföroreningar.

Pyramiderna inifrån

Byggd för Farao Khufu för över 4 500 år sedan är den stora pyramiden i Giza den enda av de sju underverken som fortfarande står idag - och utan tvekan den mest kända av alla pyramider. Ändå döljer denna juvel fortfarande många hemligheter.

Världens natur: Djungelboken

För 125 år sedan skrev Rudyard Kipling en serie småberättelser om vilda djur i Indien, efter sin egen uppväxt där. Det resulterade i Djungelboken, som senare tolkades av Walt Disney. Här är den sanna berättelsen - verklighetens djungelbok. Läppbjörnen Baloo, tigern Shere Khan och den svartpigmenterade leoparden Bagheera finns i Indiens skogar sedan länge, och här är deras värld.

Retroverkstan

Shamil köper en jukebox från 1970-talet i dåligt skick. Kan den räddas? Och Matt har kommit över ett samlingsobjekt i form av en klocka som vägrar visa tiden.

Kalla krigets spioner

År 1938 upptäckte tyska forskare atomklyvningens kraft, och Tyskland arbetade på en atombomb. USA, Kanada och Storbritannien startade Manhattan Project för att skapa en egen bomb.

Byggnadskonst i Australien

Hur kan byggnader skapa gemenskaper? Och hur kan arkitektur och design föra människor närmare varandra? För Tim finns det inget bättre ställe att börja än genom att besöka en av hans designmentorer - Mary Featherston.

Dagens smarta uppfinningar med Hannah Fry

Med unik tillgång till elektronikjätten Samsung, avslöjar Hannah de tekniska förändringarna som har gjort smarttelefonen till verklighet.

Natursköna tågresor i världen

Vi tar tåget från Bergen till Oslo genom de extraordinära bergen i södra Norge, genom ett vinterlandskap. Första stoppet är Dale.