OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

SVT2

torsdag den 7 juli

Svt2 programutbud här finns kulturprogram och samhällsprogram och film. Svt2 visar även program riktade till minoriteter. Här ser du dagens och morgondagens tablå för svt2

Symbolernas hemliga värld

Finsk faktaserie från 2021. Alkemi. Alkemi har ett skamfilat rykte som förknippas med vidskepelse och skrock. Men Liisa menar att vi har alkemin att tacka för mycket och att den ligger till grund för många viktiga uppfinningar och upptäckter. 08/07 år 2022 i SVT2.

Marika Carlsson är nyfiken döv

Svensk dokumentärserie från 2022. ”Futsal, füssball, football – vad tusan heter det?”. Kärt barn har många namn enligt Marika, men hennes favoritsport landsvägscykel har bara ett. Marika träffar den döva futsalspelaren Fatima Tebibel, som fått proffskontrakt i Spanien. Marika får ställa alla dumma sportfrågor som hon ruvat på under hela sin livstid. 08/07 år 2022 i SVT2.

Flyttdagböcker

Finsk realityserie från 2021. Mot nya mål. Att Viivi rycker in för militärtjänstgöring samtidigt som Jukka precis avslutar sin innebär att parets relation kommer fortsätta att vara på distans. Även Kati och Lassi står inför en avgörande vändpunkt i livet. Henri ordnar en överraskning för Hanna. 14/07 år 2022 i SVT2.

Flyttdagböcker

Finsk realityserie från 2021. Hur gick det sen?. Under sex månader skildrade sex unga par sina flyttar i videodagboksform, med allt vad det innebär av skratt och tårar, kärlek och konflikter. Vad har hänt sedan serien spelades in och hur ser parens gemensamma liv ut ett halvår senare?. 16/07 år 2022 i SVT2.

Möte med (Finska)

Svensk pratshow på finska från 2022. Rosita Grönfors. Rosita Grönfors startade Sveriges första kvinnojour för rom- och resandekvinnor. I femton år har hon arbetat för de romska kvinnornas rättigheter och berättar om både positiva resultat men också om vardag som fortfarande innebär många utmaningar. 07/07 år 2022 i SVT2.

Barbis mat och träning

Svensk hälsoserie på romani från 2022. Barbi får träna boxning med boxaren Vanessa Redjepagic. Vanessa älskar grytor men skulle vilja lära sig ett nyttigare alternativ och hur man kan variera ingredienser för att få en fettsnålare gryta – vilket Barbi hjälper henne med. 07/07 år 2022 i SVT2.

Möte med (Meänkieli)

Svensk pratshow från 2022. Magnus Niska och Teija Harnesk. Magnus Niska var först i världen med att få en robotarm. Vi hör om resan från olycksdagen till idag. I snart tre år har Teija Harnesk sprungit varje dag i ur och skur. Vi hör henne berätta om drivet och viljan att motivera andra. I dagens matreportage besöker vi Kangos. 05/07 år 2022 i SVT2.

Retrobutiken

Finsk anikvitetsserie från 2020. Mot Savolax. Mike och Tomppa styr kosan mot Savolax i östra Finland. Om den lokala specialiteten kalakukko kommer vankas på resan är oklart, men däremot blir det tillfälle att beundra både dragracingbilar och gamla motorcyklar. På vägen dit besöker de filialen i Heinola. 06/07 år 2022 i SVT2.

Jag och min hund

Svensk realityserie på teckenspråk från 2021. Nu handlar det om att aktivera hundens nos och ge den mental stimulans. Deltagarna får träna på att få sina hundar att hitta ett personligt föremål. 18/11 år 2021 i SVT2.

Norges tuffaste

Norsk realityserie från 2021. Superhjältar. Lagandan sätts återigen på prov, denna gång med utmaningar både på hög höjd och under vattenytan. För att muntra upp humöret planerar de slitna deltagarna en show med superhjältetema, men frågan är om Jørgine kommer att tillåta det. 04/07 år 2022 i SVT2.

Yinkas maskeradbal

Svensk dokumentär från 2004. Yinka Shonibare är en av vår tids mest uppmärksammade konstnärer och utnämnd till 2022 års konstnär av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse. Shonibare arbetar för ett hållbart samhälle och vill öka respekten mellan kulturer när han använder afrikanska tyger i sina verk. 2004 bodde Shonibare i Stockholm och gjorde sitt första filmverk, en balett om mordet på Gustav III där dansarna bar kläder av mönstrade tyger. Ann Victorin följde då Yinka Shonibare från den afrikanska tygmarknaden utanför London till inspelningsplatsen av baletten på Confidencen i Ulriksdal utanför Stockholm.

Arvinge okänd - Danmark

Dansk dokumentärserie från 2021. Prinsen av Egebo. Ejner föds i en familj under otrygga förhållanden och kommer huvudsakligen att växa upp på en rad olika institutioner. När han går bort efter ett långt liv vid 90 års ålder är det som det verkar, helt utan familj och släktingar. Men efterforskningarna visar att så inte är fallet. Ejner hade inte mindre än elva syskon och Mette och Adam tar itu med att samla familjen och Ejners arvingar. 06/07 år 2022 i SVT2.

Vetenskapens värld sommar

Svenskt vetenskapsmagasin från 2022. Hur mycket väger ett kilo?. Hur mycket väger ett kilo? En metallklump ligger inlåst i ett högteknologiskt kassavalv i Paris. Den är själva definitionen av viktenheten kilo, sedan 1889. Men grundenheten för all världens vågar behöver göras om. Kilot ska dö. Och återuppstå. Från 2020. 08/07 år 2022 i SVT2.

Bild från filmen Rapport
Rapport

inga Detaljer.

Epa

Svensk dokumentär från 2020. Musikfestivalen "Midnight Light Festival” anlitar sju tjejer för att skjutsa festivalens artister i sina epa-traktorer. Under två ljumma sommarnätter får vi en inblick i sju unga tjejers liv, tankar, kultur och drömmar i Norrlands inland. Det blir ungdom, drömmar och motorer i Vilhelmina kommun.

Jag och min hund

Svensk realityserie på teckenspråk från 2021. Allt som hundägarna har tränat på sedan de anlände till herrgården sätts på prov och deltagarna och deras hundar ska tävla i en hinderbana. 24/11 år 2021 i SVT2.

Ögonblick från Svalbard

Norsk dokumentärserie från 2021. Tretåig mås på fågelberg. Tretåig mås, eller kryckja som arten också kallas, slår sig ofta ner i kolonier i lodräta fjällväggar, där de bygger sina bon på smala klipphyllor.

Muslimsk högtid Eid al-Adha

Högtid från 2022. Vi följer den muslimska högtiden eid al-adha tillsammans med Anas Deneche och hans fru Oksana Gramatik och deras vänner. Ciceron: Johannes Söderberg.

Frihetsgudinnan, världens största födelsedagspresent

Fransk dokumentär från 2019. En försenad gåva från Frankrike när USA fyllde 100. I väder och vind, i tider av sanning och lögn, har hon vakat över New Yorks hamn. Med sina 46 meter, sin 146 centimeter långa näsa och skostorleken 879 står hon för vänskap och frihet. Flera gånger har katastrofen varit nära, och denna symbol har hotat att falla samman. Här ser vi historien om Frihetsgudinnan, en berättelse om koppar, stål och obändig vilja.

Kulturstudion

Svenskt kulturmagasin från 2022. Kulturstudion serverar dokumentärer och föreställningar från Sverige och hela världen. 12/06 år 2021 i SVT2.

Django Reinhardt lever!

Fransk konsert från 2017. Under temat ”Minnen av Django Reinhardt” rundar vi av musikkvällen med en timmes skön gitarrjazz. Bland annat musik som kapellmästaren, Stochelo Rosenberg, skrev till filmen Django 2017. Ett tillfälle att höra några av världens mest virtuosa romska musiker släppa loss i både standards som ”Stompin' at the Savoy” och nyare nummer.

Chasing Trane - saxofonisten John Coltrane

Amerikansk dokumentär från 2017. Den definitiva dokumentären om en av jazzens stora. Han gav inte intervjuer, i filmen görs hans röst av Denzel Washington. Fans och medmusiker, från Sonny Rollins till Bill Clinton, berättar om sitt förhållande till John Coltrane. Coltrane, intimt förknippad med bebop, var möjligen den störste saxofonisten av dem alla. Han dog bara 40 år gammal, men soundet av hans tenorsax lever kvar i otaliga inspelningar.

Historier från Norge runt

Norsk reportageserie från 2015. Aksel Kolstad, urban pianist. Aksel Kolstad är tonsättare och musiker. Han kallar sig för "urban pianist" och har jämförts med såväl Quentin Tarantino som Franz Liszt. Kolstad uppmärksammas för att marknadsföra både sig själv och den klassiska musiken på otraditionellt vis. 16/08 år 2020 i SVT2.

Bild från filmen Mästaren
Mästaren

Svensk kulturserie från 2022. Karl Dyall. Karl Dyall är född i London, och flyttade till Sverige och Märsta när han var elva år. Han började tidigt dansa och blev på 80-talet svensk mästare i street dance. Sedan dess har han varit verksam som dansare, skådespelare, sångare, koreograf och atlet. Han är en av landets främsta musikalartister. Sveriges främsta kulturskapare om yrke, inspiration och kreativitet.

Bild från filmen The first grader
The first grader

Brittisk-kenyanskt drama från 2010. 2003 annonserar den kenyanska regeringen att alla som kan bevisa sitt medborgarskap i landet har rätt till gratis grundskola. När 84-årige Kimani, som aldrig gått en dag i skolan, för höra detta bestämmer han sig för att börja i första klass för att äntligen få lära sig läsa. Filmen bygger på verkliga händelser.

Generation Afrika

Afrikansk dokumentärserie från 2022. Tävlingen. Sydafrikansk dokumentär av Shameela Seedat. Varje år möts toppstudenter i juridik från hela Afrika i Botswana för att tävla i rättegångsförhandling. I tävlingen agerar de både åklagare och försvar i ett fiktivt fall om flyktingars rättigheter. Här tvingas studenterna utmana sina tidigare tankar om mänskliga rättigheter i jakt på det prestigefulla priset. En film i satsningen Dox: Generation Afrika. 08/07 år 2022 i SVT2.

Muslimsk högtid Eid al-Adha

Högtid från 2022. Vi följer den muslimska högtiden eid al-adha tillsammans med Anas Deneche och hans fru Oksana Gramatik och deras vänner. Ciceron: Johannes Söderberg. 12/07 år 2022 i SVT2.