OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

söndag den 26 juni

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

En kväll med Montserrat Caballé

I ett specialarrangemang i St Johns vid Smith Square i London sjunger Montserrat Caballé, ackompanjerad av Manuel Burgueras, sina favoriter: Verk av Bellini, Mascagni, Leoncavallo, Donizetti och Massenet.

Krönikan

Det är 1956 och knappt ett år har gått sedan Ida och Erik skilts - och medan Ida har tagit över Karens lägenhet och fått ett bra jobb, bor och arbetar Erik i USA. Men plötsligt en sen natt står Erik utanför Idas dörr.

Krönikan

Søs har just återvänt efter ett besök hos Erik i New York, eftersom problemen på Bella blivit för mycket för Kaj Holger. Hela familjen involveras i en tillfällig lösning på den allvarliga situationen. Palle uppmuntras att ställa upp som kandidat till Folketinget och måste besöka valkretsen Kjellerup.

Polynesiens heliga ålar

När vi tänker på Polynesien ser vi framför oss sandstränder, kokospalmer och havet. Men varje ö i arkipelagen korsas av floder och sötvattensströmmar som är avgörande för växters, djurs och människors överlevnad. Dessa floder är hem för en ikonisk varelse: den heliga ålen. Legenden säger att hans närvaro är helig och ger löften om ett liv i överflöd.

Romarnas franska hamn

Narbo Martius, numera Narbonne, är inte lika känd som Nîmes och Arles. Inte så konstigt eftersom de flesta av dess lämningar inte är synliga. Men det var den första huvudstaden i Gallien, grundad av Rom 118 f.Kr. och fick smeknamnet "dottern till Rom". Denna dokumentärfilm visar en av de viktigaste städerna i det romerska imperiet.

Uffizierna inifrån

När 47-årige Eike Schmidt som förste utlänning utnämns till chef för Uffizierna i Florens är uppdraget klart: modernisera ett av världens mest berömda museer. Han möter snabbt motstånd.

Bild från filmen Berlin 1945
Berlin 1945

30 april 1945 vajar Röda fanan över Riksdagshuset i Berlin. Adolf Hitler har begått självmord och nationalsocialismen är besegrad. För många innebär det en befrielse.

Bokstavligen magiskt

Den tyske typografen och kaligrafen Hermann Zapf (1918 – 2015) är en legend, en förbindelselänk mellan renässansen och den digitala tidsåldern. Under en nästan sjuttioårig karriär utformade han över tvåhundra typsnitt, flera av dem finns installerade på alla Appledatorer.

Svenskarna och det heliga landet

Seminarium från American Colony Hotel i Jerusalem 17-18 februari 2020. Lars Wollin talar om Svenskarna och deras heliga skrift.

Liberalernas idéer

- Nutid. Talare: Jenny Sonesson – Liberal kamp mot könsrollerna; Lars Leijonborg – Liberalerna och internationalismen; Svend Dahl – Projektet som havererade. Moderator: Erik Thyselius.

Sjukdomsjägarna

- Virus. Covid-19 har fäst världens uppmärksamhet på dödliga virus. I det här avsnittet får vi följa forskare i olika länder i deras kamp att utveckla behandlingar och vaccin mot pandemin.

De största romerska kejsarna

- Augustus. Caesars militära geni byggde ett nytt Rom men August skapade ett imperium. När senaten slutligen utsåg honom till kejsare inleddes en period av enastående välstånd och konstnärliga höjdpunkter.

Ett år med eken

- Höst och vinter. Professor George McGavin visar hur eken anpassar sig efter årstiderna. Under hösten drar dess rötter näring ur jorden och under vintern anpassar den sig för att klara storm och kyla. Eken har spelat en viktig roll i arkitektur och historiska byggnader.

Meyerhold

Den 2 februari 1940 arkebuserades det ryska teatergeniet och den hängivne kommunisten Vsevolod Meyerhold av KGB:s bödlar. Han anklagades för att vara utländsk spion. Stalins ord ”vi behöver inte Meyerhold längre” blev i praktiken hans dödsdom. När hans unga hustru och framburen teaterskådespelerska Zinaida Reich protesterade mot makens arrestering höggs hon ihjäl i sin bostad i Moskva.

Hitlers Madonna

Under andra världskriget plundrade nazisterna konstskatter i alla länder som de ockuperade. I en saltgruva i Österrike förvarades över 22 000 stulna konstverk och mot slutet av kriget gavs order om att de skulle förstöras. Men det skedde aldrig. Varför? Vem låg bakom räddningen?

Immanuel Nobel & söner

Familjen Nobels enastående framgångssaga som företagare i Ryssland fick ett dramatiskt slut genom revolutionen 1917. Starten var 1838 då universalsnillet Immanuel Nobel kom till S:t Petersburg. Där grundade han en mekanisk verkstad som levererade ångmaskiner och undervattensminor till ryska flottan. Sönerna Robert, Ludvig och Alfred växte upp i S:t Petersburg. Ludvig utvecklade verkstaden till en av Rysslands mest framgångsrika industrier. Robert for till Baku vid Svarta havet och grundlade Branobel, ett av världens största oljebolag. Alfred återvände till Stockholm där han och fadern inledde de försök som skulle leda fram till dynamiten.