OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

lördag den 8 oktober

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Afrikas hotade horn

Flera av världens mest kända arter av vilda djur finns i södra Afrika. Men deras existens hotas av människans utbredning: städer, jordbruk och bostäder. Nya former för viltreservat visar att det ändå finns hopp för de vilda djuren.

Idéer om Europas framtid

”Extra allt, tack”– ekonomins roll i coronans och klimatpolitikens tidevarv. Talare: Jonas Frycklund – Europas ekonomiska potential, John Hassler – En reformerad europeisk klimatpolitik. Moderator: PJ Anders Linder.

Atombomben som försvann

När den sista bomben som tappades bort efter olyckan i Palomares väl är återfunnen och bärgad försvinner de amerikanska militärstyrkorna lika snabbt som de kom. Men vad blev de långsiktiga konsekvenserna för den spanska byn?

Rymdforskningens framsteg

Commercial Crew Program. Nasa har låtit kommersiella aktörer som Spacex och Boeing ta över en del av rymdprogrammen. Det har inte alltid skett utan problem.

Bruken som byggde Sverige

- Ramnäs. Lona Lisa Söderhielm och hennes make Jakob Tersmeden köper så småningom ett eget järnbruk, i den anrika bruksorten Ramnäs. Här får vi stifta bekantskap med inte bara släkten Tersmeden, utan även med grannen på andra sidan strömmen - Schenström. Den bruksrörelse som Lona Lisa Söderhielm lämnar efter sig tas över av sonen Per Reinhold Tersmeden, och genom honom kan vi se vikten av att manifestera sin status och sin närvaro på orten på olika sätt, liksom värdet av att äga en herrgård.

Josef II - kejsare och rebell

Den tysk-romerske kejsar Josef II tog djupt intryck av upplysningen idéer och genomförde revolutionära reformer som förbättrade tillvaron för vanliga medborgare. Han var en despot, men en upplyst despot.

Tharaud spelar Goldbergvariationerna

Pianisterna Alexandre Tharaud och Stéphan Aubé samarbetar här för att skapa ett program där ljud och bild samspelar på ett perfekt sätt när Tharaud presenterar och framför ett urval av Bachs Goldbergvariationer.

Veckans bok - 2021

Framtidens historia. Henrik Brissman är idéhistoriker vid Lunds universitet. I "Framtidens historia" beskriver Brissman hur framtiden skildrats genom historien. Vare sig det har handlat om utopier eller dystopier har bilden av framtiden alltid varit beroende av sin samtid. Sättet vi blickar in i det okända säger oss något om den tid vi lever i. Adam Cwejman intervjuar Henrik Brissman.

Impressionismens beskyddare

Under många år fanns inget intresse för impressionismen. Konstnärer som Renoir, Degas och Monet förtalades och attackerades. Men sedan kom nya samlare till undsättning. En av dem var dansken och affärsmannen Wilhelm Hansen vars konstsamling har gått till historien.

Våra osäkra elnät

Dokumentär från 2020. Enligt experter står världen inför ett långvarigt och mer omfattande strömavbrott – även i rika och välutvecklade länder. Frågan är inte om utan när och hur länge det kommer att vara.

Studio Axess

Vladimir Putins mobilisering får ingen avgörande betydelse. Det menar militärhistorikern Antony Beevor, författare till en rad uppmärksammade böcker om Andra världskriget och Spanska inbördeskriget, i samtal med programledaren PJ Anders Linder.

Vita slavar

År 1724 kidnappades en 14-årig pojke av pirater och kom sedan att leva som slav i Algeriet. Men historien fick ett gott slut. Han blev en rik man och återvände till Europa efter 11 år. 1935 skrev han sin självbiografi.

Bryggaren

- 1847-1848. Carl börjar sin skolgång på den välrenommerade Borgerdydskole, där han blir ett lätt offer för lärarnas förlöjligande och kamraternas förföljelser. J. C. arbetar nära med bygget av sitt nya bryggeri, Carlsberg i Valby – och tar samtidigt aktivt del i den politiska utvecklingen. Medan J.C. dignar under arbetsbördan känner Laura sig alltmer maktlös, både i förhållande till J.C. och Carl.

Klosterkyrkan i Cluny

Den medeltida klosterkyrkan i den franska staden Cluny var kristenhetens största kyrka fram till 1500-talet. Klostret stängdes under den franska revolutionen och förstördes 1810. Tack vare datorgenererade bilder kan vi idag se hur nya byggprocesser användes som kom att revolutionera arkitektur och andlighet.

Katedralen i Chartres

80 kilometer från Paris ligger en av Frankrikes vackraste och arkitektoniskt mest intressanta byggnader: katedralen i Chartres. Dess fönster anses hålla högre klass än Notre-Dames och dess innovativa järnkonstruktioner för tankarna till Eiffeltornet. Detta mästerverk tog knappt trettio år att fullborda.

Veckans bok - 2021

Framtidens historia. Henrik Brissman är idéhistoriker vid Lunds universitet. I "Framtidens historia" beskriver Brissman hur framtiden skildrats genom historien. Vare sig det har handlat om utopier eller dystopier har bilden av framtiden alltid varit beroende av sin samtid. Sättet vi blickar in i det okända säger oss något om den tid vi lever i. Adam Cwejman intervjuar Henrik Brissman.

Stridsvagnarnas historia

Efter första världskrigets slut avväpnas Tyskland. Men i hemlighet tillverkar tyskar och ryssar en ultramodern och snabb stridsvagn för ett nytt krig. I september 1939 invaderar Tyskland Polen med hjälp av stridsvagnen Panzer.

Global Axess 2022: Liberty

- NATO och den skandinaviska strategin. De nordiska länderna har alltid haft en speciell roll inom Nato, konstaterar professor Mary Elise Sarotte från Johns Hopkins School of Advanced International Studies, som nyligen utkommit med den prisbelönta boken Not One Inch: America, Russia, and the Making of Post-Cold War Stalemate. Iain Martin intervjuar.