lördag den 4 februari
Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag
Sankta Helena är en av världens mest isolerade öar, något som medför en unik natur.
Medan kriget rasar på Jylland har J.C. Jacobsen installerat den första ångmaskinen på det nya Carlsberg-bryggeriet. För lille Carl är det en mardröm att gå till skolan. I överbefolkade Köpenhamn bryter kolera ut bland den fattiga befolkningen.
Iain Martin intervjuar Margaret MacMillan, professor emeritus i historia vid University of Toronto.
Iain Martin intervjuar Merryn Somerset Webb, chefredaktör för tidskriften Moneyweek.
Runtom i Namibia finns grottor dolda i marken. Kan ett forskarteam finna mänsklighetens ursprung där?
Ur dagboken är en både personlig och professionell skildring av Peter Luthersson. I programmet talar han om sina erfarenheter från dagspressen, litteraturen och bokbranschen.
The Flying Scotsman blev det första tåget att nå en hastighet över 160 km/tim. Dess ånglok, byggt 1923, revolutionerade det brittiska tågresandet och inspirerade andra länder att satsa på höghastighetståg.
Palazzo Contarini Polignac har utsikt mot Canal Grande i Venedig. Det var tidigare en samlingsplats för Europas musikaliska avantgarde men nu ägs det av familjen de Montebello och konstnären Roger de Montebello har sin ateljé här.
Ett seminarium från Engelsbergs bruk den 6 oktober 2022.
Intervjuer med personer som var med när Sovjetunionen föll samman i augusti år 1991. Vad händer när en stat försvinner?
Bettany Hughes undersöker förhållandet mellan krig och tro genom att studera krigsguden Mars. Hon börjar i Kartago där ett av de mest betydelsefulla och blodigaste slagen i det romerska imperiet utkämpades.
Året är 1974 och en publik i Orange i Frankrike väntar på uppförandet av Bellinis opera Norma med Montserrat Caballé i huvudrollen. Trots att en storm är i antågande väljer sångare och musiker att uppträda. Det blir en legendarisk föreställning.
Hur uppstår nästa pandemi? Hur bekämpas den? I tre avsnitt får vi följa ledande forskare och deras gemensamma ansträngningar.
Sedan antiken har stora civilisationer haft sitt säte i Turkmenistan, idag ett av världens mest slutna länder.
Samy börjar sin första dag som praktikant i Bryssel direkt efter Brexit-omröstningen.
I över tusen år var monumentet Borobudur på ön Java täckt av djungel. Nu har man börjar restaurera detta imponerande byggnadsverk.
I Istanbuls hamnområde Tophane finner man ett prov på den orientaliska badkulturen, närmare bestämt ett turkiskt hamam från det ottomanska rikets tider. Kilic Ali Pasa Hamani byggdes 1580 av Sinan, den viktigaste ottomanska arkitekten genom tiderna.
Åsa Karlsson samtalar med professor Mats Hallenberg och docent Magnus Linnarsson om hur den svenska staten byggdes.
Vulkanlandskapet på Kanarieöarna har bidragit till att en speciell flora och fauna har utvecklats.