OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

lördag den 2 juli

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Javas försvunna tempel

Det buddhistiska monumentet Borobudur, byggt runt 750-850 e.Kr på ön Java i Indonesien, är ett enormt byggnadsverk som mäter 55 000 kvadratmeter. I över 1000 år låg det mer eller mindre övergivet och bortglömt. Idag beskrivs det som världen åttonde underverk och är upptaget på Unescos världsarvslista.

Stjärnornas biologi

Vid någon tidpunkt uppstod levande organismer på vår planet. Var det en unik händelse eller en naturlig utveckling i universums kemiska utveckling?. För att kunna ge svar blir det nödvändigt att gå 4500 miljoner år tillbaka i tiden.

Björnarnas rike

I Slovenien, på gränsen till en av Europas sista urskogar, lever människa och björn i fredlig samverkan på ett sätt som gjort detta lilla land till ett föredöme. Hur har slovenerna lyckats?

Den store Hadrianus

Hadrianus var romersk kejsare under år 117-138 e.Kr. Han stod bakom flera viktiga juridiska och sociala reformer men var också en stor förespråkare av konst och arkitektur.

Bild från filmen Berlin 1945
Berlin 1945

Franska, brittiska och amerikanska styrkor väntar på att ta sig in i Berlin. Under tiden organiserar Sovjetunionen livsmedelsförsörjning och går på jakt efter krigsförbrytare. Berlins öde avgörs slutligen vid Potsdamkonferensen och bland ruinerna öppnar åter teatrar och konserthallar. Men banden mellan de allierade klipps av och det kalla kriget inleds.

Magiska musikhändelser

Efter 60 års frånvaro återvänder den världsberömde pianisten Vladimir Horowitz till Ryssland och Moskva år 1986.

De största romerska kejsarna

- Augustus. Caesars militära geni byggde ett nytt Rom men August skapade ett imperium. När senaten slutligen utsåg honom till kejsare inleddes en period av enastående välstånd och konstnärliga höjdpunkter.

Svenskarna och det heliga landet

Seminarium från American Colony Hotel i Jerusalem 17-18 februari 2020. Åsa Karlsson talar om ”Spåren efter Guds fötter” – Karoliner på resa i det Heliga landet.

Ett år med eken

- Höst och vinter. Professor George McGavin visar hur eken anpassar sig efter årstiderna. Under hösten drar dess rötter näring ur jorden och under vintern anpassar den sig för att klara storm och kyla. Eken har spelat en viktig roll i arkitektur och historiska byggnader.

Curt Nicolin

Curt Nicolin var under många år en av Sveriges mest kända och högprofilerade företagsledare. Som vd för företag som STAL, SAS och ASEA och som stridbar SAF-ordförande väckte han starka känslor i alla läger. Han skulle ha fyllt 100 i år och lagom till jubiléet den 10 mars ger Förlaget Näringslivshistoria ut en ny biografi av Anders Johnson som skildrar både mediabilden av Nicolin och människan bakom masken.

Skidåkningens historia

Länge var skidåkning bara ett transportmedel. Nu är den en del av vår fritid.

Sjukdomsjägarna

- Bakterier. Kampen mot bakterier har pågått i många hundra år. Till exempel dör även i våra dagar 1,5 miljoner årligen i turberkolos. Upptäckten av antibiotika har räddat ett oräkneligt antal liv, men hur kan vi ligga steget före när resistenta "superbaciller" uppstår?

Venedig - vad turisterna inte får se

Bevara och återuppfinna. Denna tredelade dokumentär utforskar vad som döljer sig bakom de vackra, historiska fasaderna i Venedig. I det första avsnittet besöks bland annat.

Folktro: En besjälad värld

Avtrollningen av världen. Talare: Kristina Ekero Eriksson: Gamla Uppsala – från gudomlig kultplats till himmelskt ärkesäte, Joel Halldorf: Om upplysningens pris och vikten av att återförtrolla. Moderator: Lotta Gröning.

Folktro: En besjälad värld

Folktro i forntida Indien och Rom. Talare: Per-Johan Norelius: Kropp, själ och kosmos i det vediska Indien, Andreas Winkler: Gudomligt beskydd, magi och tvivel fornegyptisk folktro, Britt-Mari Näsström: Mithras mysterier. Moderator: Lotta Gröning.

Krönikan

Året är 1958. Erik återvänder från USA, om än tillfälligt, för att hjälpa Bella, som håller på att expandera - och för första gången är samarbetet mellan far och son lyckligt.