OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

torsdag den 26 maj

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Vetenskapen och Gud

Evolution. Charles Darwin anses av många som den som begravde Gud. Men enligt hans levnadstecknare James Moore var han egentligen aldrig ateist. Likväl betraktas han som ateisternas skyddshelgon. Frågan om huruvida Darwins teorier vederlägger Guds existens diskuteras i detta avsnitt.

Panelen

Erik Thyselius och Axess-panelen analyserar aktuella frågor.

Napoleons krigsbyte

Dokumentär från 2021. När Hitler lämnar Paris 1940 ger han order om att plundra Hotel des Invalides och föra Napoleons krigsbyte till Berlin. Men vad hände egentligen med det?

Sant eller falskt - museiföremål berättar

- Silverskålen. En samling silverskålar på Rijksmuseum i Amsterdam väcker frågan om de verkligen tillverkades av silverlast från en spansk flotta som amiral Piet Heijn lade beslag på utanför Kuba. Museets forskare försöker ge svar.

Bild från filmen Big Ben
Big Ben

Renoveringen av världsberömda Big Ben är ett massivt projekt som har tagit år och kostat hundratals miljoner. För första gången på nästan 160 år plockades den enorma mekanismen isär.

Jakt på ljuset

Fransk dokumentär från 2020. Även om konsthistorien oftast beskriver Matisse som en konstnär som målade från sin studio var han ständigt på jakt efter ljuset. Det ledde honom söderut – till Spanien, Marocko, Algeriet och Polynesien.

El Greco - fantasins mästare

Spansk dokumentär från 2014. För många framstår El Grecos målningar som bisarra och svårbegripliga. Varför målade han som han gjorde?. För att förstå hur han skapade ett nytt artistiskt språk, en syntes av öst och väst, måste han sättas in i ett historiskt och religiöst sammanhang.

Över Paris broar

Dokumentär från 2020. Paris broar följer varandra längs floden Seine. Samtliga är olika eftersom de byggdes under skilda tidsåldrar och med olika tekniker som varje gång innebar nya kunskapssprång. Hur har de stått emot tidens tand?

Skeppsvrak

Fransk dokumentärserie från 2020. Operation Dragoon. Dagen D förknippas med de allierades invasion av Normandie. Men en annan invasion, av södra Frankrike, bidrog till att skynda på befrielsen av Paris. ”Operation Dragoon” den 15 augusti 1944 berättas utifrån ett undervattenperspektiv: i Engelska kanalen och Medelhavet där mängder av vrak vittnar om de strider som utkämpades.

Axess lunchseminarium

Vad bör Väst i allmänhet och Sverige i synnerhet göra för att hjälpa Ukraina och stoppa Putin? Vad finns att lära från kriget i Georgien?. Diana Janse har varit ambassadör i flera länder, bland annat i Georgien 2010-2014. Hon inleder ett samtal som modereras av PJ Anders Linder.

Bild från filmen Idioten
Idioten

Rysk dramaserie från 2003. Tillvaron blir allt svårare för Mysjkin, vars mentala balans redan till stor del har underminerats. Ångesten förvärras efter hans möte med Aglaja. Ryskt kostymdrama från 2003 baserat på Fjodor Dostojevskijs roman med samma namn.

Framtidens energikällor

Luft. Luft antar många former och kan variera i kraft och rytm. Den kan ändra temperatur och åstadkomma underliga naturfenomen. I det här avsnittet möter vi de som bestämt sig för att kontrollera och utnyttja luften, till exempel för att producera el och transportera varor.

Förklara din forskning

Opera som ett spel. Vad händer om vi förhåller oss till opera som om det vore ett spel där besökaren får vara med och påverka förloppet?. Hedvig Jalhed är operasångerska och nydisputerad forskare inom scenisk gestaltning vid Göteborgs universitet. Hon är idag verksam på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens universitet. Genom sin avhandling har hon undersökt hur opera kan utgöra ett lämpligt fält för hur vi reagerar på stimuli och vilka val vi gör.

Bach, Brahms och Bartók

Iván Fischer dirigerar Budapest Festival Orchestra med JS Bachs tredje Brandenburgkonsert, Johannes Brahms tredje symfoni och Béla Bartóks Musik för stränginstrument, slagverk och celesta.

Nazisternas valkampanj

Naziregimen ville att Tyskland skulle bli självförsörjande på fett och mellan 1936 och 1939 slaktade tyska valfångare åtminstone 15 000 sill- och blåvalar. De var ytterst nära att utrotas.