OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

söndag den 2 oktober

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Rymdforskningens framsteg

Mars 2020. År 2020 blev året då utforskningen av Mars inleddes på allvar. Både Kina och USA skickade farkoster dit.

Nassers uppgång och fall

I denna dokumentär ges ett nyanserat porträtt av den karismatiske presidenten Gamal Abdel Nasser från 1950-talet till hans död 1970. Vi får följa hans försök att reformera Egyptens ekonomi och ena arabvärlden.

Hela världens kameldjur

De små, puckellösa kameldjuren har historiskt sett varit till stor hjälp åt Andernas befolkning. Laman, alpackan, guanacon och vikunjan har bidragit med ull och kött och utgjort transportkaravan längs inkalederna.

Bryggaren

- 1844-1847. Lille Carl lever inte riktigt upp till J.C:s stora tankar om honom och hans ännu större planer för hans framtid – men J.C. pressar Carl så mycket som möjligt med sin "du kan göra vad du vill"-filosofi. J.C:s missnöje gäller även Laura i hög grad. Det är inte ett harmoniskt samliv som det gifta paret har.

Veckans bok - 2021

Handbok för fifflare. Hanne Kjöller är journalist och författare. I mer än 20 år har hon granskat de kryphål i den svenska lagstiftningen som ger brottslingar möjlighet att utnyttja välfärden för egen vinning. Det skriver hon om i boken Handbok för fifflare.

Veckans bok - 2021

Dante. Anders Cullhed är professor emeritus i litteraturvetenskap och Sveriges främste Dante-kännare. I hans senaste bok, Dante - Den förste författaren stiftar vi bekantskap med en av Europas litterära storheter. Men vem var egentligen personen Dante?. Han levde ett händelserikt liv, och trots att han ständigt utgick från hemstaden Florens i sina verk, var det en stad han under en stor del av sitt liv var förvisad ifrån.

Veckans bok - 2021

Judarnas historia. Vem var Sveriges första jude? Och den andra och den tredje? Det vet Carl Henrik Carlsson, verksam vid Riksarkivet och Hugo Valentin Centrum. Han samtalar med Catta Neuding om judarnas historia i Sverige.

Veckans bok - 2021

Tyrannens tid. Magnus Västerbro är författare och har skrivit flera verk om tunga perioder i svensk historia. 2018 belönades han med Augustpriset för en bok om 1800-talets svenska hungerkatastrof. I sitt nya arbete, Tyrannens tid, skildrar han livet i Sverige under det stora nordiska kriget 1700 – 1721. Det är Karl XII:s tid, men det är inte kungen utan svenska folket som står i centrum. Hur var det att leva i ett evigt krigstillstånd där ständigt nya kullar soldater skulle rekryteras? Hur klarade sig kvinnorna när männen dog i fjärran land? Hur betalades kriget? Hur stod människor ut?

Veckans bok - 2021

Kulturkriget. Lotta Gröning samtalar med Andreas Johansson Heinö som är doktor i statsvetenskap och förläggare på Timbro. Hans bok Anteckningar från Kulturkriget handlar om en kamp om hur liberala värden kan förenas med nationella. Religionen, existentiella frågor och invandring möblerar om det politiska landskapet.

Veckans bok

Tanke och dröm - Svensk idéhistoria från 1900. Svante Nordin är idéhistoriker och professor emeritus. I sin senaste bok, "Tanke och dröm - Svensk idéhistoria från 1900" beskriver han ett århundrade av debatter och konflikter i svensk offentlighet, från Strindbergfejden till 1990-talets diskussioner om globalisering.

Engelsbergsseminariet 2022: Liberty

An Authoritarian World Order?. Ett internationellt tredagarsseminarium från Engelsbergs bruk, inspelat 9-11 juni 2022. Talare: Sergey Radchenko - Our Long Game with Russia, Hal Brands - What if China Wins?, Roel Sterckx - Liberty: A View From Ancient China, Adrian Bradshaw - Building Western Deterrence Strategy. Moderator: Ulf Wickbom.

Vem skrev Bibeln?

När skrevs Bibeln? Av vem? Under vilka förhållanden?. Efter upptäckten av Dödahavsrullarna och tack vare stora vetenskapliga framsteg håller ett av historiens största mysterier gradvis på att lösas.

Tågstaden Paris

Paris järnvägsstationer är en blandning av moderna katedraler och arkitektoniska pärlor som varje dag välkomnar fler än tretusen tåg och över en miljon passagerare. Sex byggnader som har förvandlat stadslandskapet och fått miljoner människor att resa och drömma. Sex stationer som har gjort Paris till en av de vackraste städerna i världen.

Stridsvagnarnas historia

Det är september 1914 och tiotusentals europeiska soldater förlorar sin liv. För att få ett slut på slakten försöker Frankrike och England konstruera ett pansarfordon. När brittiska stridsvagnar tränger igenom den tyska fronten inleds en ny era i krigets historia.

Juveler bland världsarven

- Spanien. Spanien är en mosaik av kulturer, formad av iberer, kelter, fenicier, romare, ottomaner och judar. I detta avsnitt besöker vi det magnifika palatset i Alhambra för att sedan ta oss till Barcelona och Salamanca.

Beethoven i Palermo

Omer Meir Wellber dirigerar Ella Milch-Sheriffs verk Der Ewige Fremde samt Beethovens mässa i C-dur, op. 86, från 1807. Sopran är Laura Giordano och mezzosopran Marinna Pizzolato. Konserten spelades in på Teatro Massimo i Palermo 2020.

Global Axess 2022: Liberty

- NATO och den skandinaviska strategin. De nordiska länderna har alltid haft en speciell roll inom Nato, konstaterar professor Mary Elise Sarotte från Johns Hopkins School of Advanced International Studies, som nyligen utkommit med den prisbelönta boken Not One Inch: America, Russia, and the Making of Post-Cold War Stalemate. Iain Martin intervjuar.

Våra osäkra elnät

Dokumentär från 2020. Enligt experter står världen inför ett långvarigt och mer omfattande strömavbrott – även i rika och välutvecklade länder. Frågan är inte om utan när och hur länge det kommer att vara.

Engelsbergsseminariet 2022: Liberty

The Endurance of Western Values. Ett internationellt tredagarsseminarium från Engelsbergs bruk, inspelat 9-11 juni 2022. Talare: Matthew Goodwin - The Universities and the Future of the West, Juliet Samuel - The Enemy Within, Jesse Norman - Freedom and Responsibility. Moderator: Ulf Wickbom.

Studio Axess

PJ Anders Linder intervjuar en aktuell gäst.

Atombomben som försvann

En fiskares vittnesmål kommer att få stor betydelse i sökandet efter den fjärde bomben i havet utanför Palomares. Spaniens minister för turism och information, Manuel Fraga, besöker byn för att bada i vattnet och på så sätt få slut på rykten om radioaktiv kontaminering.

Borgarnas uppgång och fall

- Storhetstid och förfall. Under 1300-talet fick fästningarna en ny utformning med fokus på försvarsanläggningar. Men när krut och kanoner började användas uppstod frågan om hur länge dessa majestätiska byggnader skulle förbli en del av det franska landskapet.