söndag den 26 juni
Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag
Koreografen John Neumeiers version av Shakespeares berömda pjäs, med musik av Felix Mendelssohn-Bartholdy. I rollerna ser vi bland andra Anna Laudere, Edvin Revazov, Alexandr Trusch och Hélène Bouchet.
En ofta bortglömd del i den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia var rollen som svarta oberoende bönder spelade. Val och vapen i Mississippi räknas som en av de viktigaste dokumentärfilmerna om kampen för jämlikhet och rösträtt i USA under 1960-talet.
Den kinesiske pianisten Lang Lang är känd för sina tolkningar av Chopins verk. Här framför han den polske romantiske kompositörens fyra scherzi för piano: Scherzo nr 1 i B-moll, op. 20; Scherzo nr 2 in B-moll, op. 31; Scherzo nr 3 C-moll, op. 39; Scherzo nr 4 i E-dur, op. 54.
Seminarium från American Colony Hotel i Jerusalem 17-18 februari 2020. Roger Andersson talar om Heliga Birgittas pilgrimsresa till det Heliga landet.
Heitor Villa-Lobos är centralgestalten i brasiliansk konstmusik under det 20:e århundradet. Han var kompositör, musiker och poet med en bred repertoar, som under sin långa karriär lät sig inspireras av olika genrer och stilar. Detta är den första dokumentärfilmen om hans liv.
Familjen Nobels enastående framgångssaga som företagare i Ryssland fick ett dramatiskt slut genom revolutionen 1917. Starten var 1838 då universalsnillet Immanuel Nobel kom till S:t Petersburg. Där grundade han en mekanisk verkstad som levererade ångmaskiner och undervattensminor till ryska flottan. Sönerna Robert, Ludvig och Alfred växte upp i S:t Petersburg. Ludvig utvecklade verkstaden till en av Rysslands mest framgångsrika industrier. Robert for till Baku vid Svarta havet och grundlade Branobel, ett av världens största oljebolag. Alfred återvände till Stockholm där han och fadern inledde de försök som skulle leda fram till dynamiten.
Erik har varit tillbaka med sin far på Bella i drygt ett år - men han trivs inte och upplever att Kaj Holger fortsätter att trampa på honom. Ida vet inte vad hon ska göra med Eriks ombytliga humör och beteende. Palle håller på att ta sin examen och flyttar in på pensionat med egendomliga gäster.
Søs är förlovad med Thomas och planerar bröllop - samtidigt tvivlar hon på flera av de val hon gjort nyligen. På Bella orsakar Thomas den ena konflikten efter den andra - och Kaj Holger har några tuffa upplevelser framför sig. Det kraschar mellan Ida och Erik. Børge gör vad han kan för att locka Karen att flytta in hos honom mer permanent och Palle har kärleksbekymmer.
- Julius Caesar. Julius Caesar omsatte sina militära triumfer i politisk makt och grundade ett enormt imperium. Men även om han symboliserar makt och ära sågs han av de som levde under honom som en uppkomling och tyrann.
Den sista faraon. När farao Ramses II besegrar hettitiska trupper i slaget vid Kadesh inleds en ny period av stabilitet och rikedom. Men snart hotar åter fientliga styrkor samtidigt som vissa provinser börjar ifrågasätta sin lojalitet till imperiet. Efter Ramses II:s långa styre plundras de stora gravkamrarna systematiskt och inbördeskrig bryter ut. Egypten har ännu en gång delats.
30 april 1945 vajar Röda fanan över Riksdagshuset i Berlin. Adolf Hitler har begått självmord och nationalsocialismen är besegrad. För många innebär det en befrielse.
Den tyske typografen och kaligrafen Hermann Zapf (1918 2015) är en legend, en förbindelselänk mellan renässansen och den digitala tidsåldern. Under en nästan sjuttioårig karriär utformade han över tvåhundra typsnitt, flera av dem finns installerade på alla Appledatorer.
Talare: Jeremy Carrette - The Legacy of William James and his Phenomeology of the Religious Experience, Jessica Frazier - The Sacred in the Mundane: Modernitys Grail-Quest, Per Faxneld - The Sacred in Contemporary Secular Society. Moderator: Ulf Wickbom. Ett jämförande religionshistoriskt seminarium organiserat av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Inspelat på från Engelsbergs bruk den 25 november 2021.
Första världskriget förändrade inte bara hur vi för krig utan också hur vi äter. För att mätta soldater och försörja de civila mobiliserades hela världens resurser. Livsmedelsindustrin utvecklade produkter som sedan dess har etablerat sig som en självklar del av vår matlagning.