OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

måndag den 10 oktober

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Stridsvagnarnas historia

Efter första världskrigets slut avväpnas Tyskland. Men i hemlighet tillverkar tyskar och ryssar en ultramodern och snabb stridsvagn för ett nytt krig. I september 1939 invaderar Tyskland Polen med hjälp av stridsvagnen Panzer.

Rymdforskningens framsteg

Commercial Crew Program. Nasa har låtit kommersiella aktörer som Spacex och Boeing ta över en del av rymdprogrammen. Det har inte alltid skett utan problem.

Vita slavar

År 1724 kidnappades en 14-årig pojke av pirater och kom sedan att leva som slav i Algeriet. Men historien fick ett gott slut. Han blev en rik man och återvände till Europa efter 11 år. 1935 skrev han sin självbiografi.

Klosterkyrkan i Cluny

Den medeltida klosterkyrkan i den franska staden Cluny var kristenhetens största kyrka fram till 1500-talet. Klostret stängdes under den franska revolutionen och förstördes 1810. Tack vare datorgenererade bilder kan vi idag se hur nya byggprocesser användes som kom att revolutionera arkitektur och andlighet.

Bruken som byggde Sverige

- Svanå. Vi börjar vår resa i 1600-talets Svanå, ett järnbruk med långa anor invid Svartån ett par mil utanför Västerås. Ägarlängden till Svanå visar på ett flertal av stormaktstidens mest kända familjer och här har järn producerats sedan medeltiden. På Svanå får vi stifta bekantskap med Magnus Brahes dotter, grevinnan Ebba, som med tiden blev både brukspatron och entreprenör. Svanå bruk har ett rikt arkiv om järnproduktionen i den här delen av Sverige. På herrgården får vi studera de välbevarade interiörerna och höra om både olycklig ungdomskärlek och vikten av en engelsk park.

Juveler bland världsarven

- Frankrike. Frankrike lockar till sig nästan 90 miljoner turister om året och inte heller Unesco har motstått dess charm. Fler än 40 av landets kultur- och naturmiljöer är världsarvsklassificerade.

Thatcher och Reagan

Den brittiske journalisten Charles Moore beskriver Margaret Thatchers nära politiska och vänskapliga förhållande till Ronald Reagan, två politiska ledare som prövades under det kalla kriget och hotet om ett kärnvapenkrig.

Veckans bok - 2021

Tågen stannar inte här längre. Edvard Hollertz är agronom och politisk redaktör på ATL. I sin bok Tågen stannar inte här längre gör han en resa genom södra och mellersta Sveriges landsbygd. Han möter politiker och entreprenörer som berättar hur landsbygden ser ut inifrån. Han besöker gamla bruksorter som fått nytt liv och presenterar den nya trenden att köpa och renovera ödehus. Lotta Gröning intervjuar Edward Hollertz.

Global Axess 2022: Liberty

- Vad händer om Kina vinner?. Kinas anspråk och ambitioner växer. Vad skulle landet vilja göra med världsordningen ifall man tog över USA:s roll som den ledande nationen i världen?. De frågorna tacklas av Hal Brands, som innehar en Henry Kissinger-professur inom Global Affairs vid JHU-SAIS och är ledande forskare vid American Enterprise Institute samt krönikör för Bloomberg Opinion. Iain Martin intervjuar.

Tharaud spelar Goldbergvariationerna

Pianisterna Alexandre Tharaud och Stéphan Aubé samarbetar här för att skapa ett program där ljud och bild samspelar på ett perfekt sätt när Tharaud presenterar och framför ett urval av Bachs Goldbergvariationer.

Katedralen i Chartres

80 kilometer från Paris ligger en av Frankrikes vackraste och arkitektoniskt mest intressanta byggnader: katedralen i Chartres. Dess fönster anses hålla högre klass än Notre-Dames och dess innovativa järnkonstruktioner för tankarna till Eiffeltornet. Detta mästerverk tog knappt trettio år att fullborda.

Josef II - kejsare och rebell

Den tysk-romerske kejsar Josef II tog djupt intryck av upplysningen idéer och genomförde revolutionära reformer som förbättrade tillvaron för vanliga medborgare. Han var en despot, men en upplyst despot.

Och ändå flyter hon

Inom loppet av några månader drabbades Venedig av två händelser som blev snudd på katastrofala: en översvämning i november 2019 som orsakade fruktansvärd skada och våren 2020 Covid-19 pandemin som satte stopp för den livsviktiga turismen. Dess invånare frågar sig: Vilken framtid har Venedig?

Afrikas hotade horn

Flera av världens mest kända arter av vilda djur finns i södra Afrika. Men deras existens hotas av människans utbredning: städer, jordbruk och bostäder. Nya former för viltreservat visar att det ändå finns hopp för de vilda djuren.

Veckans bok - 2021

Tågen stannar inte här längre. Edvard Hollertz är agronom och politisk redaktör på ATL. I sin bok Tågen stannar inte här längre gör han en resa genom södra och mellersta Sveriges landsbygd. Han möter politiker och entreprenörer som berättar hur landsbygden ser ut inifrån. Han besöker gamla bruksorter som fått nytt liv och presenterar den nya trenden att köpa och renovera ödehus. Lotta Gröning intervjuar Edward Hollertz.

Bryggaren

- 1847-1848. Carl börjar sin skolgång på den välrenommerade Borgerdydskole, där han blir ett lätt offer för lärarnas förlöjligande och kamraternas förföljelser. J. C. arbetar nära med bygget av sitt nya bryggeri, Carlsberg i Valby – och tar samtidigt aktivt del i den politiska utvecklingen. Medan J.C. dignar under arbetsbördan känner Laura sig alltmer maktlös, både i förhållande till J.C. och Carl.

Panelen

I veckans avsnitt av Axess TV:s Panelen diskuterar Erik Jersenius, Sanna Rayman och Erik Hörstadius Putins misslyckade mobilisering, Svenskt Vattens larmrapport om tillståndet för landets VA-nät och om Sverige borde ta efter Danmark och införa en kulturkanon som omfattar allt från litteratur, byggnadsverk och värderingar. Programledare: Erik Thyselius.