OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

torsdag den 13 februari

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Bild från filmen Den polska motståndsrörelsen
Den polska motståndsrörelsen

Hitlers nederlag börjar i Stalingrad. I Warszawa slutade det tidigare upproret i Warszawas getto i en blodig massaker.Men polackerna måste agera igen och Warszawaupproret bryter ut. Den 2 oktober 1944, efter 63 dagars strid, undertecknade general Tadeusz Komorowski stadens kapitulation.Stora delar av centrala och norra Warszawa demolerades. Av 1,3 miljoner invånare återstod 300 000.

Bild från filmen Familjen Shtisel
Familjen Shtisel

Familjen bekymrar sig över Ruchamas plötsliga äktenskap och Giti återvänder för att få hem henne. Detta får Giti att återkalla gamla kärleksminnen.Akiva får ett stipendium för sina teckningar men Shulem är inte imponerad av hans prestationer.

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe (1809-1849) är utan tvekan en av de mest kända, och gåtfulla, amerikanska författarna.Han kan sägas ha uppfunnit såväl detektiv- som science fiction-romanen, men under sin livstid fick han inte någon större uppmärksamhet. I nutid har han dock fått status som en litterär ikon.

Bild från filmen Vad händer i Vatikanen?
Vad händer i Vatikanen?

En institution som Vatikanen, med sitt traditionella sätt att göra affärer baserat på förtroende, har tvingats göra stora förändringar för att leva upp till 2000-talets internationella standarder.Men alla har inte varit villiga att göra det. I september 2020 blir påven informerad om att kardinal Angelo Becciu ska ha förskingrat pengar från Vatikanens utrikessekretariat.

Solen – vår egen stjärna

Allt liv på jorden upprätthålls av solen. Den ger oss energi, D-vitamin och stimulerar vår ämnesomsättning, men den är samtidigt ett hot.Så hur hanterar vi solen bäst? Hur kan vi utnyttja dess kraft och hur kan vi kontrollera den? Astrofysiker, meteorologer, läkare, agronomer och biologer försöker svara på dessa frågor.

Veckans bok

Hjalmar Söderberg har genom romaner som Doktor Glas, Martin Bircks ungdom och Den allvarsamma leken kommit att bli en av våra mest lästa och älskade författare.I sin bok Hjalmar Söderberg och eftervärlden berättar David Andersson om hans liv och verk. Här möter han Erik Jersenius på bokmässan 2024.

Copernicus triumf

I 30 år bodde Copernicus i Frauenburg (dagens Frombork i Polen) och vågade inte gå ut med sina kunskaper.Först när hans hushållerska och partner Anna Schilling och den unge matematikprofessorn Georg Joachim Rheticus övertygade honom publicerades hans verk "De revolutionibus orbium coelestium" (Om de himmelska sfärernas revolutioner) kort före hans död 1543.

Masterworks

Konstexperter analyserar ett känt konstverk. Inspelat i templet Chishaku-in i Kyoto.

Den siste kejsaren

Karl I blev kejsare efter Frans Josef I:s död 1916 – mitt under första världskriget.Han försökte rädda monarkin, men till slut emigrerade han med sin familj till Schweiz. Österrikes siste kejsare kom att spela en otacksam roll i slutet av det hundra år långa habsburgska styret.

Lunnefåglarnas Island

Den charmiga lunnefågeln är med sitt karaktäristiska utseende en av Islands främsta symboler.Varje år återvänder de till Vestmannöarna utanför den isländska kusten för att häcka, efter en lång och riskabel period till havs.

Livet bakom järnridån

I slutet av andra världskriget undertecknade Stalin Warszawapakten och en järnridå kom att dela Europa under 37 år.Den här dokumentären kastar ljus över järnridåns ursprung och dess inverkan på de tre generationer tyskar, tjecker och polacker som bodde i gränsområdena.

Kungadömet Bhutan

Matthieu Ricard är en hyllad författare, buddhistisk munk och passionerad fotograf.I den här dokumentären återvänder han till Bhutan, ett litet undangömt kungarike i Himalaya där han har tillbringat 10 år av sitt liv.Hans ingående kunskap om Bhutan och dess invånare möjliggör en unik tillgång till kloster, hemliga evenemang och de mest avlägsna delarna av landet.

Årtusendets fest

År 1971 firade Shahen av Iran 2 500 år av monarki genom att arrangera en fest där det inte sparades på några utgifter: En internationell flygplats och 80 kilometer motorväg byggdes och under ett år skapades en överdådig oas, med skog, blommor, fontäner och 50 000 importerade fåglar. Till och med världens då bästa restaurang, Maxim, stängde i två veckor för att står för maten på plats.

Inkafolkets stenstad Machu Picchu

Inkastaden Macchu Pichu är obebodd sedan många århundraden tillbaka, men fortfarande så gott som intakt.Den upptäcktes i början av 1900-talet och lockar en miljon besökare varje år som kommer för att beundra de flera dussin byggnader som ligger inbäddade mellan bergen.Deras konstruktion har trotsat århundraden av intensiva regn, frekventa jordskred och vanvård.

Bild från filmen I Odysseus spår
I Odysseus spår

Med hjälp av vetenskapen avslöjas verkligheten bakom myterna i de homeriska berättelserna.Till exempel kan man med hjälp av paleopatologi se att Polyfemos var en man som led av syndromet gigantism, och botaniken berättar vilka växter trollkvinnan Kirke hade i sina drycker och vilka effekter de kan ha haft.

Asmik Grigorian

Asmik Grigorian föddes i Vilnius och studerade vid Litauens musik- och teaterakademi.Hon var en av grundarna av Vilnius Stadsopera, men hennes internationella karriär började med Madama Butterfly på Kungliga Operan i Stockholm.Här framför hon stycken av bland annat Sergej Rachmaninov och ackompanjeras av pianisten Lukas Geniušas.

De fördrivnas kontinent

En tvådelad dokumentär som skildrar den kaotiska perioden omedelbart efter andra världskrigets slut.Nu börjar vägen tillbaka till hemlandet, men för många européer har detta land upphört att existera.

Masterworks

Konstexperter analyserar ett känt konstverk. Inspelat i templet Chishaku-in i Kyoto.

Frans G Bengtsson – nya perspektiv

Talare: Johan Asp - Frans G. Bengtssons bibliotek, Eva Hættner Aurelius - Frans G.Bengtsson och 20-talets svenska poesi, Lars Lönnroth - Röde Orm och den isländska sagan. Moderator: Stina Otterberg Engdahl.