OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

torsdag den 31 juli

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Akademiker i dialog

Peter Forshaw samtalar med Christopher McIntosh.

Bild från filmen Förbudstidens bakrus
Förbudstidens bakrus

De flesta amerikaner ignorerade spritförbudet under 1920-talet och gangsters använde det som en ursäkt för att bygga upp sina kriminella imperier.Polisen står handfallen men den nye presidenten Herbert Hoover gör en kraftsamling mot de kriminella och speciellt gangstern Al Capone.

Kontroversiella böcker

Emmanuel Carrères bok om lögnaren och mördaren Jean-Claude Roman, mannen som ljög om hela sitt liv för alla i sin närhet, som hittade på att han var en läkare i Geneve, och som mördade hela sin familj när hans skamliga hemlighet höll på att avslöjas. Boken är en sorts fransk In Cold Blood, kontroversiell därför att författaren ansågs förminska brotten i sin ansträngning att förstå.

Svensk försvars- och säkerhetspolitik under 100 år

Försvarsberedning och försvarsbeslut.

Beethovens nionde symfoni

Den sista satsen av Beethovens symfoni nr 9 har blivit en symbol för fred och broderskap, och Europeiska unionens officiella hymn sedan 1985.Uruppförandet av symfonin 1824 blev en triumf för Beethoven – som vid den tiden var helt döv.Upplev det älskade mästerverket i denna kraftfulla föreställning med von Karajan och Berlinerfilharmonikerna.

Bild från filmen Familjen Shtisel
Familjen Shtisel

Shulem och Nukhem sörjer sin mor. Libbi hittar hennes överraskande testamente. Giti skickar Lipa till Zefad för att få ut skilsmässopapper.Andra säsongen av den prisbelönta dramaserien om den ortodoxa familjen Shtisel i Jerusalem.

Stella – En historia om krig

Svenska Stella Kuylenstierna träffar en ungersk greve och flyttar till Ungern redan som 17-åring.När hon efter andra världskriget bestämmer sig för att skriva en bok om sina upplevelser där väjer hon inte för det allra svåraste och det som hittills tystats ner: Beskrivningarna av de sexuella övergreppen mot kvinnorna under kriget. Boken ”Pustan brinner” ges ut 1948 och blir en försäljningssuccé – men också en skandal. Detta eftersom Stella är en av de första kvinnorna någonsin som beskriver det mest skambelagda.

Bild från filmen Historiens ansikten
Historiens ansikten

I det här avsnittet reser programledaren Derek de Lint till den turkiska staden Demre (tidigare Myra) för att berätta historien om ett viktigt helgon.Han kallas ofta Nikolaus undergöraren och berättelsen om hans givmildhet har legat till grund för den figur som vi idag känner som Sinterklaas, Santa Claus och jultomten.Få människor vet att han är av turkisk härkomst och vad säger det om hans utseende?

Luthersson läser världslitteraturen

Witold Gombrowicz (1904–1969) var en polsk journalist och författare som befann sig på resa i Sydamerika när andra världskriget bröt ut.Han bestämde sig för att stanna i Buenos Aires.Här påbörjade han den dagbok som blev hans främsta litterära verk, en dagbok som från början av 1950-talet fortlöpande publicerades i en polsk exiltidskrift.

Bild från filmen Pejl på Nilen
Pejl på Nilen

Nilen användes bland annat för att transportera tempel och statyer i bitar nedför floden från stenbrotten där stenarna utvanns.I det här avsnittet får vi reda på hur transporterna gick till och följer också med på ett dyk utanför ön Elefantine där man har hittat den äldsta Nilometern, som användes för att mäta vattenståndet.

Slottet Blenheim bakom kulisserna

Fredagsfrukost är en veckotradition som samlar hela Blenheims personal. Den här veckan är det HR-teamets tur att servera de andra.Butikschefen Judy håller tummarna för att deras nya produkter anländer innan blomsterutställningen.Palatsvärden Ian tar med sig några besökare på en magisk tur runt området, och Kate ser fram mot återlämnande av en ovärderlig skulptur. Slutligen är takrestaureringsprojektet ett hett ämne i Blenheim. Efter år av förberedelser och insamlingar ska det äntligen förverkligas.

Bild från filmen Väck betongen!
Väck betongen!

Det modernistiska bostadskomplexet Split 3 skapades på 1970-talet av det slovenska arkitektteamet Music, Bezan och Starc.Det skulle följa de modernistiska principerna för fristående städer men kom att bli en plats där planering och kaos möts.

Kant och hans arv

Immanuel Kant var redan under sin livstid en av upplysningstidens viktigaste tänkare och är än idag en av de mest inflytelserika personerna inom västerländsk filosofi.Kant ville förklara världen, men var samtidigt medveten om att han själv – liksom alla människor – bara hade en begränsad förmåga att förstå.

Bild från filmen Världens bibliotek
Världens bibliotek

Vatikanstatens bibliotek var inte ens stängt under första och andra världskriget.Här skyddades böcker undan kriget och många unika historiska dokument är nu bevarade här. Nu pågår arbetet med att digitalisera och tillgängliggöra delar av bibliotekets enorma bokskatt.

Sanningen om vikingarna

Nya arkeologiska upptäckter förändrar vår bild av vikingarna.De var inga barbarer, utan välbeställda handelsmän och skickliga hantverkare som klädde sig snyggt och var fåfänga. De uppskattade musik och konst. Deras långskepp var överlägsna alla andra.

Tjajkovskijs symfonier

Philippe Jordan dirigerar Orchestre de l'Opéra national de Paris.Här framför de Pjotr Tjajkovskij symfoni nr 3 i D-dur även kallad Polonaise (Den polska) op. 29 komponerad 1875.

Bild från filmen Familjen Shtisel
Familjen Shtisel

Shulem och Nukhem sörjer sin mor. Libbi hittar hennes överraskande testamente. Giti skickar Lipa till Zefad för att få ut skilsmässopapper.Andra säsongen av den prisbelönta dramaserien om den ortodoxa familjen Shtisel i Jerusalem.

Svensk försvars- och säkerhetspolitik under 100 år

Nordisk-baltisk samverkan i säkerhetsfrågorna.

Indiska tågäventyr

I den andra delen av sin åtta dagar långa resa på Maharajas' Express besöker journalisten Trevor McDonald ett ovanligt tempel där lokalbefolkningen dyrkar råttor.Han besöker också Taj Mahal och får reda på att den massiva mängden föroreningar nu hotar monumentets framtid. Han avslutar sin resa på platsen där Mahatma Gandhi mördades.

Bild från filmen Litterära landskap
Litterära landskap

Mariella Frostrup utforskar Cornwall för att upptäcka hur dess dramatiska landskap inspirerade Daphne Du Maurier att skriva romaner som Rebecca och Värdshuset Jamaica.Berättelser som också tog Hollywood med storm. Mariella upptäcker hur attackerna mot Cornwall under andra världskriget gav Du Maurier idén till Fåglarna som sedan blev en filmsuccé i Hitchcocks tappning.