OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

söndag den 11 maj

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Psykisk ohälsa

Har vi kontroll över våra känslor? Och kan diskussionen kring psykisk hälsa hjälpa oss att ta itu med samhälleliga ojämlikheter?. I denna intervju undersöker historikern Rhodri Hayward förhållandet mellan psykisk hälsa, känslor och samhälle.Vi diskuterar psykiatrins historiska roll i rättssystemet, den massiva ökningen av depressioner och hur känslor formar – och formas av – världen omkring oss.

Picknickkonsert i Wien

På Kaiserwiese i Prater-park ger Wiener Symphoniker en mycket speciell utomhuskonsert.I år ger man sig tillsammans med sopranen Vera-Lotte Boecker och barytonen Rafael Fingerlos, ut på en musikalisk resa runt om i världen för att uppmärksamma 150-årsjubileet av världsutställningen i Wien 1873 med verk av kompositörer från denna era, från John Enscu och Port Gersh till George Stoles och John Colez.

Viktoriansk ingenjörskonst

I det här avsnittet upptäcker programledaren Michael Buerk hur viktorianerna lade grunden för masstillverkning, vilket innebär att varor kunde produceras i en takt som aldrig tidigare skådats.Men det var en vara som var viktigare än alla andra: bomull. Michael åker till Manchester och tar reda på anledningen till rivaliteten med grannstaden Liverpool.

Spinozas bannlysning

Regissören David Ofek tar oss med på en interkontinental resa för att spåra sex orsaker till varför den holländsk-judiske filosofen Baruch Spinoza bannlystes.Han gör några överraskande upptäckter och hittar spåren av en filosof som fortfarande fängslar oss med sina idéer, som förblir lika andliga och radikala än i dag.

Minnen ur Ben-Gurions liv

David Ben-Gurion (1886-1973) var Israels grundare och första premiärminister.Här berättar hans säkerhetsvakt, sekreterare, barnbarn och många fler sina minnen av hans personlighet och vanor.Fem kortfilmer kastar ljus över olika aspekter av Ben-Gurions liv: livet hemma i Tel Aviv, hans liv i Kibbutz Sde Boker, hans inställning till den judiska religionen och hans fru Paula.

Gustav Mahlers symfoni nr 4

Gustav Mahlers fjärde symfoni i g-dur komponerades mellan 1899 och 1901. Här framförs den av sopranen Lucy Crowe och London Symphony Orchestra.Dirigent är Kirill Karabits.

Hugenotterna

Pesten härjar regionen. Pierre är fjorton år gammal och hans far lär honom sina medicinska kunskaper.Familjens ärkefiende Fontenac ber om hjälp att behandla sin sjuka dotter Diane, något som får långtgående konsekvenser.François upptäcker medaljongen som Pierre bär till minne av sin mor och känner sig förrådd av hela sin familj.

Storartade upptäckter

För nästan 200 år sedan var Amerikas "vilda västern" skådeplatsen för en intensiv strid mellan fossiljägare som kämpade för att hitta lämningar av aldrig tidigare skådade dinosaurier.Programledaren Dan Snow reser i deras fotspår, från de enorma slätterna i Wyoming till Utahs Badlands och foten av Klippiga bergen.

Djurens djupa kunskap

Den här dokumentären följer forskningsprojekt över hela världen som undersöker vad som formar djurs liv och beteende.Hur kan deras rörelser varna oss för naturkatastrofer som vulkanutbrott och jordbävningar? Kan de hjälpa oss att förutse miljöförändringar och spridningen av pandemier?

Bild från filmen Familjen Shtisel
Familjen Shtisel

Akiva och Racheli kommer närmare varandra och Akiva får panik. Noaham och Nehama överraskar Shulem.Zvi Arie vill vara mannen i huset – men det är Toby som håller i ratten. Tredje säsongen av den prisbelönta dramaserien om den ortodoxa familjen Shtisel i Jerusalem.

Värre väder?

Allt längre värmeböljor, mer intensiva regnstormar, megabränder och fleråriga torka. USA drabbas av alla effekter från ett föränderligt globalt klimat.Samtidigt kämpar många i frontlinjen med innovativa lösningar, gammal visdom och visionära idéer. Deras lärdomar kan hjälpa oss alla att anpassa oss till nya väderförhållanden.

Lejonmannen

Jorge Alesanco är den första mannen som har accepterades av en lejonflock. Men att lära känna flocken har inneburit åratal av hårt arbete.Avsnittet visar Jorges förhållande till djuren, från det att han först kom till Afrika tills han blev accepterad av de stolta lejoninnorna.

Revolutionsåret 1979

Sommaren 1979 tog Khomeini brutalt makten i Iran och regeringen började sprida shiitisk propaganda i regionen.I Qatif, Saudiarabien, gjorde shiabefolkningen uppror. Parallellt med detta våldsamma uppror belägrade en grupp extremister den stora moskén i Mecka i över två veckor.1979 avslutas med den sovjetiska ockupationen av Afghanistan, en händelse som skulle orsaka uppståndelse i hela den muslimska världen och utlösa starten på ett globalt jihadistiskt uppror.

Sten för sten

Experter dekonstruerar och analyserar kända stenbyggnader runtom i Europa.

I historiens ljus

Sverige är ett annat land idag än det var för bara 30 år sedan.Mycket har förändrats, inte minst geopolitiskt, ekonomiskt och demografiskt – och med det också vår självbild. Hur har synen på svenskheten sett ut över tid, och hur ser vi på oss själva idag?. Adam Cwejman samtalar med Lars Trägårdh, professor i historia vid Marie Cederschiöld högskola.

Stalins långa skugga

Den 5 mars 1953 dör Stalin.Personkulten är i full gång: han är respekterad över hela världen för att ha besegrat Hitler och gjort Sovjetunionen till en supermakt. Men 1961 avslöjade Nikita Chrusjtjov Stalins övergrepp.Brezjnev var däremot rädd att detta skulle undergräva partiet. Rysk ovilja att acceptera det förflutna och genom desinformation manipulera sanningen har aldrig försvunnit. Hur har Stalins arv hanterats av hans efterträdare?

Nybyggarna som försvann

Arkeologer försöker nu finna svaret på ett över 400 år gammalt mysterium: Vad hände med de över hundra engelska nybyggare som slog sig ner på Roanoke Island utanför North Carolina 1587 för att sedan försvinna spårlöst bara tre år senare? Gåtan har inspirerat till otaliga konspirationsteorier, filmer och böcker, och gäckat historiker och vetenskapsmän genom tiderna.

Luthersson läser världslitteraturen

Hermann Broch (1886–1951) är en österrikisk författare vars ryktbarhet vilar i huvudsak på två omfattande romaner: Sömngångare och Vergilii död.I Sömngångare skildras hur 1800-talets värderingsvärld går under och 1900-talets bryter in. Romanens tre delar utspelas 1888, 1903 respektive 1918.Den segrande moderniteten kännetecknas av sin platthet, sin krasshet och sin fulhet. Vergilii död är å sin sida ett epitafium över själva litteraturen.

Harlems litterära stjärna

Detta är en djupgående biografi om den inflytelserika författaren Zora Neale Hurston vars banbrytande antropologiska arbete skulle utmana de antaganden om ras och kön som hade definierat fältet sedan 1800-talet.