OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

söndag den 12 januari

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Kungahusets trädgårdar

Följ med på en rundvandring i Storbritanniens kungliga trädgårdar.I första delen håller vi oss i London och besöker Buckingham Palace, Kensington Palace och Hampton Court Palace.

Barockmusik i kyrkomiljö

I denna konsert möts två av barockmusikens mest kända profiler: Flöjtisten Dorothee Oberlinger och violinisten Dmitry Sinkovsky.Programmet kretsar kring barockens musikutveckling med tillkomsten av operan och sonaten, illustrerat av en rad italienska sång- och instrumentalstycken.

Bild från filmen Familjen Shtisel
Familjen Shtisel

Farmor Malka är fortfarande nedsövd på sjukhuset och hennes tillstånd är allvarligt.Shulems bror kommer med sin vackra dotter till Israel och besöker Shulem och Akiva. Lipa och Giti väntar barn och upptäcker en konstig annons i tidningen.Ruchama ser genom synagogans fönster att en pojke är försjunken i Toran dag och natt.

På gränsen

På varje sida om gränsen mellan Litauen och den ryska enklaven Kaliningrad finns en ornitologisk station som studerar de miljontals fåglar som korsar just denna gränsregion, obekymrade om den hårda gräns som människorna i de två regionerna måste förhålla sig till. Nu ska de båda ornitologiska stationerna för första gången försöka genomföra ett gemensamt fågelforskningsprojekt. Kommer de att kunna arbeta tillsammans?

Bland Gabons gorillor

2019 inledde Gabon ett ambitiöst projekt för hållbar förvaltning av sina skogar.I dessa centralafrikanska skogar leder Max Huderbourcq nu sin sista gorillaexpedition samtidigt som han kämpar för att föra samman människor och natur i områden där den biologiska mångfalden är hotad.

Bild från filmen Vin världen över
Vin världen över

Bland Indiens växande unga urbana medelklass har vin dykt upp som en ny favoritdryck.I det här programmet möter vi passionerade entreprenörer som har gett sig in på lokal vinframställning för att möta ett indiskt samhälle i förvandling.

Botswana – i Damernas detektivbyrås spår

Botswana är spelplatsen för de populära böckerna om Damernas detektivbyrå.Botswana är ett naturskönt land med orörd vildmark och stora diamantfyndigheter.Hit kommer varje år böckernas skotske författare Alexander McCall Smith för att få inspiration och hitta miljöer och människor till nya mysterier som detektiven Mma Ramotswe ska lösa. Programmet ger också svar på allas fråga: finns Mma Ramotswe i verkligheten?

The Double Self in Religious Experience

David Thurfjell talar under ett seminarium på Engelsbergs bruk den 9 november 2023.

Katastrofer till sjöss

Två tankfartyg har gått till historien för att ha skapat katastrofala oljeutsläpp i Europa: Erika och Amoco Cadiz.

Veckans bok

Vart tog Konsum vägen? Det medlemsägda företaget som närde, klädde, möblerade och uppfostrade folkhemsgenerationerna.Ett gigantiskt industrikonglomerat. En av välfärdsstatens bärande pelare. I dag en tynande dagligvarukedja kallad Coop i skuggan av ärkerivalen Ica.Fallet speglar historien om det svenska 1900-talet, en resa från fattigdom till välfärd. Sara Kristoffersson berättar om drömmar, folkrörelser, moral, ideologiska konflikter och existentiella kriser. Om utopier som slutar i sorg över det förlorade paradiset.

The Double Self in Religious Experience

Piers Vitebsky talar under ett seminarium på Engelsbergs bruk den 9 november 2023.

Rumäniens stulna revolution

Under hösten 1989 föll många av diktaturerna i Östeuropa. För det mesta gick det oväntat lugnt till men så var inte fallet i Rumänien.Våldsamma protester med dödsoffer följdes av en summarisk rättegång mot diktatorn Nicolae Ceaușescu och hans fru, som avrättades den 25 december 1989. Men vad var det egentligen som hände?. Här utforskas kuppen som förkläddes till en folklig revolution och leddes av före detta kommunistiska eliter.

Mumiens gåta

Det antika Egypten har alltid fascinerat både forskare och lekmän. Vissa upptäckter orsakar stor kontrovers bland experter på ämnet.1992 gjordes en sensationell upptäckt: Undersökningar fann spår av kokain och tobak i en mumies kropp. Två ämnen som är endemiska för Amerika och inte borde förekomma i det antika Egypten.Hur förklarar man det?

Imperiebyggare – Inka

Inkafolket var en civilisation som blomstrade från 1100-talet fram till spanjorernas intåg i deras land, i trakterna av dagens Peru.De är kända för sin avancerade teknologi, sin magnifika konst och imponerande arkitektur, men däremot led inkafolket brist på militär teknologi och motståndskraft mot europeiska sjukdomar.

Naturens ingenjörer

Medan människor fortfarande levde i grottor utvecklade vissa djurarter sofistikerade samhällen med flerbostadshus.I det här avsnittet träffar vi myror, råttor, fåglar och fiskar som har skapat enorma bostadsprojekt och underjordiska städer.

Hopper – en amerikansk legend

Edward Hoppers tavlor hör till de mest kända i den amerikanska samtidskonsten.Otaliga målare, fotografer, filmskapare och musiker har influerats av Hopper – men vem var han, och hur kom det sig att en kämpande illustratör kom att bli så välkänd?

Fantastiska världar – från Carroll till Tolkien

I Noel Streatfeilds böcker är unga kvinnor i centrum liksom teman som prestation och personlig utveckling.Rudyard Kipling skrev bland annat Djungelboken och Just så-historier för sin lilla dotter Josephine, som han sedan förlorade. Även hans son dog alltför ung.De och många andra nyskapande författare utgör en gyllene period i den brittiska barn- och ungdomsbokseran.

Bild från filmen Spelet i krigens kulisser
Spelet i krigens kulisser

Efter 10 års strider, den 15 februari 1989, drog sig sovjetiska trupper äntligen tillbaka från Afghanistan.De hade kämpat mot en jihadistisk rebellstyrka, finansierad av USA och Storbritannien. I vilken utsträckning kan man säga att USA är skyldig till uppkomsten av islamisk terrorism?

The Double Self in Religious Experience

David Thurfjell talar under ett seminarium på Engelsbergs bruk den 9 november 2023.

Bild från filmen Jorden runt med Magellan
Jorden runt med Magellan

På 1400-talet var både Spanien och Portugal angelägna om att utöka sitt inflytande i världen och lanserade stora expeditioner till Amerika och Indien.Deras drivkraft för hegemoni ledde till att de delade världen mellan sina riken längs en tänkt linje: Portugal skulle ha öst och Spanien skulle ha väst.