Akiva och Racheli kommer närmare varandra och Akiva får panik. Noaham och Nehama överraskar Shulem.Zvi Arie vill vara mannen i huset – men det är Toby som håller i ratten. Tredje säsongen av den prisbelönta dramaserien om den ortodoxa familjen Shtisel i Jerusalem.
Gustav Mahlers fjärde symfoni i g-dur komponerades mellan 1899 och 1901. Här framförs den av sopranen Lucy Crowe och London Symphony Orchestra.Dirigent är Kirill Karabits.
Jorge Alesanco är den första mannen som har accepterades av en lejonflock. Men att lära känna flocken har inneburit åratal av hårt arbete.Avsnittet visar Jorges förhållande till djuren, från det att han först kom till Afrika tills han blev accepterad av de stolta lejoninnorna.
David Thurfjell talar under ett seminarium på Engelsbergs bruk den 9 november 2023.
Detta är en djupgående biografi om den inflytelserika författaren Zora Neale Hurston vars banbrytande antropologiska arbete skulle utmana de antaganden om ras och kön som hade definierat fältet sedan 1800-talet.
Pehr Granqvist talar under ett seminarium på Engelsbergs bruk den 9 november 2023.
Docent Peter Luthersson samtalar med gäster.
Allt längre värmeböljor, mer intensiva regnstormar, megabränder och fleråriga torka. USA drabbas av alla effekter från ett föränderligt globalt klimat.Samtidigt kämpar många i frontlinjen med innovativa lösningar, gammal visdom och visionära idéer. Deras lärdomar kan hjälpa oss alla att anpassa oss till nya väderförhållanden.
Två berättelser vävs samman i denna tvådelade dokumentär: Dels Dr.Hortons arkeologiska arbete på Hatteras Island i North Carolina och sökandet efter spår från nybyggarna som försvann tillsynes spårlöst för över 400 år sedan.Dels dåtidshistorien berättad genom att besöka viktiga platser på Roanoke Island och genom analys av historiska dokument och artefakter.
David Ben-Gurion (1886-1973) var Israels grundare och första premiärminister.Här berättar hans säkerhetsvakt, sekreterare, barnbarn och många fler sina minnen av hans personlighet och vanor.Fem kortfilmer kastar ljus över olika aspekter av Ben-Gurions liv: livet hemma i Tel Aviv, hans liv i Kibbutz Sde Boker, hans inställning till den judiska religionen och hans fru Paula.
För nästan 200 år sedan var Amerikas "vilda västern" skådeplatsen för en intensiv strid mellan fossiljägare som kämpade för att hitta lämningar av aldrig tidigare skådade dinosaurier.Programledaren Dan Snow reser i deras fotspår, från de enorma slätterna i Wyoming till Utahs Badlands och foten av Klippiga bergen.
Sommaren 1979 tog Khomeini brutalt makten i Iran och regeringen började sprida shiitisk propaganda i regionen.I Qatif, Saudiarabien, gjorde shiabefolkningen uppror. Parallellt med detta våldsamma uppror belägrade en grupp extremister den stora moskén i Mecka i över två veckor.1979 avslutas med den sovjetiska ockupationen av Afghanistan, en händelse som skulle orsaka uppståndelse i hela den muslimska världen och utlösa starten på ett globalt jihadistiskt uppror.
Hur har psykisk ohälsa beskrivits i litteratur och konst? Och hur har denna representation format vår förståelse av den?. Med fokus på André Bretons roman Nadja utforskar litteraturdocent Peter Degerman den surrealistiska rörelsens romantiserade syn på psykisk ohälsa.Ett perspektiv som kan spåras till antiken och Platons föreställning om Furor Poeticus, och som avslöjar en kulturell fascination för kopplingen mellan galenskap och kreativitet. Peter Degerman intervjuas av Patrik Hadenius.
Musik och samtal om den svenska vistraditionen.Medverkande: Hannah Svensson-Lundgren sång, Jan Lundgren piano, Mattias Svensson bas, Björn Skrotis Johansson sång.
I 1500-talets Frankrike rasar religionskrigen för fullt och i slottet Mespech skär det rakt igenom en familj.
Experter dekonstruerar och analyserar kända stenbyggnader runtom i Europa.
På 1550-talet gav Filip II av Spanien den venetianske målaren Tizian i uppdrag att skapa sex målningar.Dessa renässansmästerverk med teman som kärlek, död, passion, våld och svartsjuka har mycket att säga oss än idag.I denna dokumentär utforskas hans konstverk av samtida konstnärer, modeller, curatorer och konstkritiker.
Våren 2019 dyker en annorlunda vitval upp i nordligaste Norge. Han är sällskaplig och söker sig gärna till människor.Den sele han har på sig när han hittas är märkt med St. Petersburg. Är han en rysk spionval? Till slut döps han till Hvaldimir och blir ett viralt fenomen på sociala medier.Alla som korsar hans väg är fascinerade av honom. Bland dem finns en fransk forskare specialiserad på kommunikation mellan valar.
Den amerikanska pionjäreran, mer känd som vilda västern, har romantiserats i otaliga romaner och filmer.Men vilda västern som vi känner det iscensattes av äventyraren och showmannen William "Buffalo Bill" Cody som gick från att vara en vanlig bisonjägare till sin tids mest kända amerikan.Vissa äventyr iscensatta i hans show "Buffalo Bills vilda västern" hade han upplevt själv, andra var fiktiva. Cody suddade skickligt ut gränserna mellan sanning och fiktion.
Den 5 mars 1953 dör Stalin.Personkulten är i full gång: han är respekterad över hela världen för att ha besegrat Hitler och gjort Sovjetunionen till en supermakt. Men 1961 avslöjade Nikita Chrusjtjov Stalins övergrepp.Brezjnev var däremot rädd att detta skulle undergräva partiet. Rysk ovilja att acceptera det förflutna och genom desinformation manipulera sanningen har aldrig försvunnit. Hur har Stalins arv hanterats av hans efterträdare?