OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

onsdag den 2 juli

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Bild från filmen Vad händer i Vatikanen?
Vad händer i Vatikanen?

En institution som Vatikanen, med sitt traditionella sätt att göra affärer baserat på förtroende, har tvingats göra stora förändringar för att leva upp till 2000-talets internationella standarder.Men alla har inte varit villiga att göra det. I september 2020 blir påven informerad om att kardinal Angelo Becciu ska ha förskingrat pengar från Vatikanens utrikessekretariat.

Korsfararnas borgar

I slutet av 1000-talet kom de första korstågen ner mot Mellanöstern.Efter erövringen av Jerusalem 1099 kontrollerade de ett kristet territorium med skiftande gränser som de försvarade fram till 1291.För att skydda sig byggde de de största och starkaste fästningar som någonsin byggts vid den tiden.

Copernicus triumf

I 30 år är astronomen Nicolaus Copernicus säker på att jorden kretsar runt solen.Samtidigt plågas han av tvivel eftersom hans matematiska beräkningar inte sammanfaller med astronomiska observationer. Och framför allt motsäger hans fynd den bibliska skapelseberättelsen.Copernicus kämpar med sig själv och sin tro.

Igelkottens resa

Detta taggiga lilla djur har funnits i miljontals år men riskerar nu på många håll att utrotas på grund av landsbygdens avfolkning.Många igelkottar flyttar mot mer urbana grönområden på grund av våra jordbruk. Här får vi följa en igelkott vars förmåga att anpassa sig hela tiden testas.

De profundis

On the Orphic Underworld.

Akademiker i dialog

Paul Bishop, hedersprofessor vid University of Glasgow, och Gabriel Trop, docent i tyska vid University of North Carolina samtalar om hur idén om underjorden har utformats genom den intellektuella historien – särskilt i ljuset av romantiken.

I Salvador Dalís fotspår

1965 spelade filmskaparen Jack Bond in filmen Dalí i New York, den enda film som någonsin gjorts med den legendariske konstnären Salvador Dalí.Nu reser Jack till Stockholm och Moderna Museet för att se en utställning av Dalís verk.Genom resan upptäcker Jack vilket inflytande Dalí hade på hans eget filmskapande och lär sig mer om den store surrealistens personlighet.

Bild från filmen Den polska motståndsrörelsen
Den polska motståndsrörelsen

Hitlers nederlag börjar i Stalingrad. I Warszawa slutade det tidigare upproret i Warszawas getto i en blodig massaker.Men polackerna måste agera igen och Warszawaupproret bryter ut. Den 2 oktober 1944, efter 63 dagars strid, undertecknade general Tadeusz Komorowski stadens kapitulation.Stora delar av centrala och norra Warszawa demolerades. Av 1,3 miljoner invånare återstod 300 000.

Bild från filmen Dygder och laster
Dygder och laster

Finns det gemensamma nämnare i den indiska och västerländska moralen, och går de indiska dygderna överhuvudtaget att jämföra med de västerländska?. Jessica Frazier som arbetar på Oxford Centre for Hindu Studies berättar om Sydasiens mångfacetterade idéer om gott och ont.

Människans unika utveckling

Vad fick våra förfäder att utvecklas så exceptionellt jämfört med alla andra djur?. Filmen jämför människan med en mängd andra djurarter och konstaterar att varken intelligens eller språk och liknande är unikt för vår art.Vad som däremot är unikt är fantasin, förmågan att föreställa sig världen annorlunda och att samarbeta med andra för att åstadkomma denna förändring.

Naturen efter Fukushima

Den 11 mars 2011 orsakade en tsunami en enorm kärnkraftsolycka. Tre av kärnkraftverket Fukushimas block exploderade.460 000 människor fick lämna sina hem. Men städerna var inte övergivna länge. Det visade sig att vissa djur inte bara överlever utan faktiskt trivs mot alla odds i den giftiga miljön.

Kongos blodiga järnväg

Under 1800-talet grundades ett franskt kolonialvälde i Ekvatorialafrika.För att transportera och exploatera områdets värdefulla resurser, såsom gummi, kaffe, elfenben och trä, genomförde den franska regeringen ett projekt som var lika kolossalt som det var förödande.År 1921 inleddes byggandet av Congo–Ocean Railway från Brazzaville till Pointe-Noire på Atlantkusten.

Masterworks

Konstexperter analyserar ett känt konstverk. Inspelat på Museé National du Louvre i Paris.

Barenboim och Beethoven

En konsert som spelades in i Staatsoper unter den Linden i Berlin 2020.Den kände argentinsk-israeliske dirigenten Daniel Barenboim dirigerar orkestern Staatskapelle som framför Beethovens fjärde symfoni, op 60 i b-dur.

Bild från filmen I unionens tjänst
I unionens tjänst

Kriget mellan parlamentet och kommissionen fortsätter. Det är dags för andra ronden. Fransk-tysk komediserie från 2023.

Bild från filmen I Odysseus spår
I Odysseus spår

Vad kan vi lära oss om Homeros samtid genom att läsa Odysséen?. Det visar sig att vetenskaplig förståelse och metafysiskt tänkande var högt utvecklat redan på denna tid.Kunskapen om universum, himlen, havet och det antika Greklands metafysiska värld speglas i Odyséen tillsammans med grekernas liv och vardagliga upplevelser.

Luthersson läser världslitteraturen

Hinduismen är inte en enhetlig religion med en enda helig skrift. Historiskt har den likväl utvecklat tyngdpunkter.En sådan är att sky tvåfald och splittring och söka enhet. Dess myller av gudar kan betraktas som skilda manifestationer av en och samme gud.

Drönarkriget är här

Kamikazedrönaren Switchblade blev känd sedan USA skickat den till den ukrainska militären.Det bedrivs också forskning på hela svärmar av drönare, som ska agera som flygande minfält. Hur mycket autonomi har dessa system redan?. En sak är säker: utvecklingen kommer att påskyndas av artificiell intelligens.

En polarforskares arv

Den 5 januari 1922 dog den världsberömda Antarktis-utforskaren Ernest Shackleton av en hjärtattack i sin hytt ombord på fartyget The Quest.Det skulle bli hans sista expedition till Sydpolen. Besättningen återvände hem och The Quest skrotades, men en av hamnarbetarna var förutseendet nog att bevara Shackletons hytt.Han tog med den hem och den fungerade som hans familjs trädgårdsskjul i tre generationer. Idag vårdas den av en tysk konservator och tillika Shackleton-beundrare.

På gränsen

Den vackra floddalen utmed floden Kupa utgör en naturlig gräns mellan Kroatien och Slovenien.Nu har den dessutom förstärkts av taggtråd och staket för att hålla ute flyktingar, och lokalbor på var sida av gränser har fått anpassa sig till den nya verkligheten.