OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

måndag den 21 april

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Pantheon i Rom

Pantheon det antika templet i Rom byggdes av romarna redan under det första århundradet.Med sin anmärkningsvärt stora kupol är det ett exempel på verklig arkitektonisk skicklighet. Hur stöds kupolen utan en enda pelare i sikte?. Trots att det har förstörts mer än en gång står Pantheon fortfarande kvar.

Kejserlig glans i Alperna

Idag är Schladming en populär skidort i Österrrike, men inte många vet att rådhuset är inrymt i ett gammalt slott där ärkehertiginnan Leopoldinas ättlingar från Brasilien bodde.De lockade den internationella högadeln och konstnärer från hela det österrikisk-ungerska riket till denna alpstad.

Bild från filmen Istiden
Istiden

Hur formade istiden den värld vi nu lever i? Programledarna Steve Backshall och Michaela Strachan söker svaren.Det andra avsnittet handlar om när neandertalarna och Homo Sapiens båda tävlar om överlevnad på en ogästvänlig planet.

Bild från filmen Familjen Shtisel
Familjen Shtisel

En nygammal gäst återvänder för att bo hos Shulem och Akiva. Giti träffar en ungdomsvän som skakar om hennes värld.Unga Yosele sitter i kläm mellan mellan två flickor och två föräldrar.

Bild från filmen Väck betongen!
Väck betongen!

Efter den katastrofala jordbävningen 1963 blev Skopje en stad där framtidens arkitektur skulle ta plats.FN anlitade internationella experter för att delta i återuppbyggnaden. Den japanska avantgardearkitekten Kenzo Tange var tongivande i att skapa det nya centret.Femtio år senare söker Nordmakedonien sin identitet genom monumentala minnesmärken.

Natur mot ångest

Vad kan naturen ha för påverkan på vår hälsa? Kan den till och med vara ett alternativ till psykofarmaka och andra ångestdämpande medel?. I den här dokumentären förklarar forskare varför kontakt med naturen är avgörande för vår fysiska och mentala hälsa.Vi får också träffa försökspersoner i tre experiment i Grand-Est-regionen: en terapeutisk trädgård på ett äldreboende, en återanpassning genom trädgårdsodling och en skola där vissa lektioner äger rum utomhus.

Konsert i Weimar

Goethes, Schillers och Jacobis berömda dikter och ballader är välkända för alla.Här får vi uppleva dem i tonsättningar av Franz Schubert, framförda av sångaren Konstantin Krimmel och pianisten Daniel Heide i det historiskt betydelsefulla Anna-Amalia-biblioteket där originalen av dessa författare finns bevarade.

Hugenotterna

I 1500-talets Frankrike rasar religionskrigen för fullt och i slottet Mespech skär det rakt igenom en familj.

Viktoriansk ingenjörskonst

I det här avsnittet upptäcker programledaren Michael Buerk hur viktorianerna lade grunden till dagens kollektivtrafik.Han beger sig till Baker Street station, en av de första tunnelbanestationer som någonsin byggts. Än idag använder ingenjörerna samma principer som då i konstruktionen av nya tunnelbanelinjer.

Storartade upptäckter

I hjärtat av Kina ligger en av de största arkeologiska skatter som någonsin upptäckts. I över 2000 år var den begravd under marken.Det var först 1974 som en grupp lokala bönder hittade terrakottaarmén av en slump. Där stod tusentals soldater i naturlig storlek, redo för strid i livet efter detta.Dan Snow reser till Kina för att utforska historien om den slumpmässiga upptäckten, och de otroliga fynd som fortfarande görs.

Tema Axess

Tillsammans med akademiker och skribenter gör vi en etisk djupdykning i civilkurage – en egenskap som sätts på prov i en tid av gängkriminalitet, flockbeteende och självupptagenhet.

Sten för sten

Experter dekonstruerar och analyserar kända stenbyggnader runtom i Europa.

Global Axess 2024: Marknaden

Mary Bridges forskning undersöker kopplingarna mellan USA:s utländska relationer och företagshistoria.Hon talar om tävlan att ta kontroll över de sammankopplade nätverk som underbygger det moderna samhället. Justin Webb intervjuar Mary Bridges.

Livet under talibanerna

En unik dokumentär som ger en inblick i människors liv i Afghanistan efter talibanernas återkomst till makten 2021.Genom personliga berättelser porträtterar filmen både anhängare av den nya regimen och de vars liv har förändrats tragiskt, och fångar landets pågående kamp mellan hopp och förtvivlan.

Ut ur Berlin

Trots den hårda bevakningen lyckades fler än 5 000 människor ta sig över Berlinmuren. Denna dokumentär berättar om några av dessa flykter.Vissa människor grävde tunnlar, andra flög ballonger eller bar falska uniformer, för att ansluta sig till sin älskade, eller helt enkelt bara för att uppnå frihet.

Tyngdlagen gäller

Professor Jim Al-Khalili utforskar gravitationens fysik.Han intervjuar bland annat de som arbetar på ISS, Internationella rymdstationen, och undersöker hur människor påverkas av gravitationen eller bristen på densamma.Han träffar också den framstående fysikern Kip Thorne som belönades med Nobelpriset i fysik 2017.

Folkmordet i Bangladesh

Den 25 mars 1971 drabbades obeväpnade civila invånare i östra Pakistan av ett folkmord.Uppskattningsvis 3 miljoner människor dödades, 10 miljoner människor fördrevs till Indien som flyktingar och 400 000 kvinnor och flickor våldtogs av pakistanska soldater.Men hur började diskrimineringen av bengalerna som fick sådana fruktansvärda följder?

The Double Self in Religious Experience

Charles Stang talar under ett seminarium på Engelsbergs bruk den 9 november 2023.

Chanel No 5

Historien om Chanels parfym Chanel N°5 var komplicerad från det att den lanserades 1921.Den största striden ägde rum under andra världskriget då Coco Chanel stod på mycket god fot med de tyska myndigheterna som ockuperade Frankrike.Hon använde dessa band för att försöka bli av med bröderna Wertheimer - hennes medarbetare sedan 1924 och ägare till doftföretaget.