OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Axess TV

tisdag den 11 februari

Svensk och internationell idédebatt, samhällsvetenskap och kultur - varje dag

Den siste kejsaren

Karl I blev kejsare efter Frans Josef I:s död 1916 – mitt under första världskriget.Han försökte rädda monarkin, men till slut emigrerade han med sin familj till Schweiz. Österrikes siste kejsare kom att spela en otacksam roll i slutet av det hundra år långa habsburgska styret.

Livet bakom järnridån

I slutet av andra världskriget undertecknade Stalin Warszawapakten och en järnridå kom att dela Europa under 37 år.Den här dokumentären kastar ljus över järnridåns ursprung och dess inverkan på de tre generationer tyskar, tjecker och polacker som bodde i gränsområdena.

Igelkottens resa

Detta taggiga lilla djur har funnits i miljontals år men riskerar nu på många håll att utrotas på grund av landsbygdens avfolkning.Många igelkottar flyttar mot mer urbana grönområden på grund av våra jordbruk. Här får vi följa en igelkott vars förmåga att anpassa sig hela tiden testas.

Virtues and vices

Talare: Marie Kawthar Daouda – We Need Self-help Books, But Self-help Books Don’t Help, Fredrik Svenaeus – Transhumanism and AI: The Ultimate Pride?. , Sten Widmalm – Why Sweden’s Plural Society Creates Space for Radical Conservatism, Hanno Sauer – Scaling up Morality. Moderator: Ulf Wickbom.

Veckans bok

Hjalmar Söderberg har genom romaner som Doktor Glas, Martin Bircks ungdom och Den allvarsamma leken kommit att bli en av våra mest lästa och älskade författare.I sin bok Hjalmar Söderberg och eftervärlden berättar David Andersson om hans liv och verk. Här möter han Erik Jersenius på bokmässan 2024.

Årtusendets fest

År 1971 firade Shahen av Iran 2 500 år av monarki genom att arrangera en fest där det inte sparades på några utgifter: En internationell flygplats och 80 kilometer motorväg byggdes och under ett år skapades en överdådig oas, med skog, blommor, fontäner och 50 000 importerade fåglar. Till och med världens då bästa restaurang, Maxim, stängde i två veckor för att står för maten på plats.

Bild från filmen Den polska motståndsrörelsen
Den polska motståndsrörelsen

Från 1942 och framåt genomförde den polska motståndsrörelsen flera lyckade aktioner.Bland annat sprängde man en järnvägskorsning i oktober 1942 och året därefter stal man en värdetransport från tyskarna i den lyckade operation Góral.I Storbritannien tränades specialtrupper som bland annat genomförde en attack mot fängelset i Pinsk där flera motståndsmän fritogs.

Bild från filmen I Odysseus spår
I Odysseus spår

I det här avsnittet ser vi hur Homeros innovativa användning av tillbakablickar och övergångar fortfarande påverkar våra filmer och litteratur.I andra avsnittet undersöks också teorier om homerisk geografi. Med hjälp av Victor Bérards avhandling försöker vi följa i Odysseus spår.

Isetemkhebs sarkofag

Den unika Isetenkheb-kistan hittades i västra Thebe och dateras till omkring 650-500 f.Kr.Genom intervjuer med experter, konstkuratorer och restauratörer följer vi arbetet med att återställa den till sin forma glans och får veta mer om hur den kom från Egypten till Lyon.

Den här visan

Svante Lindqvist föddes i Malmberget, Norrbottens, 1957. Han är en svensk musiker och dramatiker som och blev riksspelman 1977.Här samtalar och spelar han med musikern Björn Johansson.De framför egenkomponerade visor men också kända mer kända visor som Rim i juli (Olle Adolphson), Som sker vid sommarvakan (Birger Sjöberg) och Så länge skutan kan gå (Evert Taube).

Mental health

Exploring the Role of Gut Microorganisms in Mental Health.

Bild från filmen Familjen Shtisel
Familjen Shtisel

Familjen bekymrar sig över Ruchamas plötsliga äktenskap och Giti återvänder för att få hem henne. Detta får Giti att återkalla gamla kärleksminnen.Akiva får ett stipendium för sina teckningar men Shulem är inte imponerad av hans prestationer.

Masterworks

Konstexperter analyserar ett känt konstverk. Inspelat i templet Sambo-in i Kyoto.

Bild från filmen Under London
Under London

Tim Dunn och Siddy Holloway utforskar två av Londons minst kända stationer: St Mary's och den ursprungliga Aldgate East.De ligger bara några hundra meter från varandra men tågen har inte stannat vid någondera sedan 1938.

Solen – vår egen stjärna

Allt liv på jorden upprätthålls av solen. Den ger oss energi, D-vitamin och stimulerar vår ämnesomsättning, men den är samtidigt ett hot.Så hur hanterar vi solen bäst? Hur kan vi utnyttja dess kraft och hur kan vi kontrollera den? Astrofysiker, meteorologer, läkare, agronomer och biologer försöker svara på dessa frågor.

Bild från filmen Vad händer i Vatikanen?
Vad händer i Vatikanen?

En institution som Vatikanen, med sitt traditionella sätt att göra affärer baserat på förtroende, har tvingats göra stora förändringar för att leva upp till 2000-talets internationella standarder.Men alla har inte varit villiga att göra det. I september 2020 blir påven informerad om att kardinal Angelo Becciu ska ha förskingrat pengar från Vatikanens utrikessekretariat.

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe (1809-1849) är utan tvekan en av de mest kända, och gåtfulla, amerikanska författarna.Han kan sägas ha uppfunnit såväl detektiv- som science fiction-romanen, men under sin livstid fick han inte någon större uppmärksamhet. I nutid har han dock fått status som en litterär ikon.

Kungadömet Bhutan

Matthieu Ricard är en hyllad författare, buddhistisk munk och passionerad fotograf.I den här dokumentären återvänder han till Bhutan, ett litet undangömt kungarike i Himalaya där han har tillbringat 10 år av sitt liv.Hans ingående kunskap om Bhutan och dess invånare möjliggör en unik tillgång till kloster, hemliga evenemang och de mest avlägsna delarna av landet.

Copernicus triumf

I 30 år bodde Copernicus i Frauenburg (dagens Frombork i Polen) och vågade inte gå ut med sina kunskaper.Först när hans hushållerska och partner Anna Schilling och den unge matematikprofessorn Georg Joachim Rheticus övertygade honom publicerades hans verk "De revolutionibus orbium coelestium" (Om de himmelska sfärernas revolutioner) kort före hans död 1543.