OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Viasat History

söndag den 10 december

Moder Jords historia - Gaia avtäckt

Med hjälp av forntida bevis och den senaste NASA-tekniken utforskar historikern Bettany Hughes idén om att jorden är en levande varelse och hur forntida civilisationer lärde sig att respektera jorden.

Salme: Forntida vikingagravskepp

Vi reser tillbaka till vikingatidens Europa för över tusen år sedan för att upptäcka vad det innebar att vara viking och för att utforska ett av den senaste tidens mest spännande arkeologiska fynd.

Salme: Forntida vikingagravskepp

Vikingatidsforskaren Neil Price tar oss med till Sverige varifrån vikingarna som hittades i Ösel troligen kom ifrån, och vi utforskar de möjliga orsakerna bakom spektakulära fartygsbegravningar.

Skatter med förbannelser

Det historiska kungariket Benin i Afrika förstördes 1897 med en nedbränd stad och plundrade dyrbara föremål. En granskninga av om detta blodiga och våldsamma slut ledde till en förbannelse.

Forntida apokalyps

Moche-kulturen blomstrade i Perus Anderna under 650 år (100-750 e.Kr.). Genom erövring och expansion blev Andernas greker snabbt den viktigaste kulturen före Inka.

Korstågen

Berättelsen om historiens blodigaste religionskrig. De brutala korstågens syfte var att få ett slut på det övriga krigandet. Men så blev det inte och korstågens brutalitet har dolts av religionens budskap.

Korstågen

I juli år 1192 var Richard Lejonhjärta redo för ett slag mot Jerusalem samtidigt som Saladin förberedde sina trupper för en attack. Dr Asbridge ser bortom legenderna om dessa medeltida gudomliga väsen.

Korstågen

Det här avsnittet förklarar hur 200 år av heligt krig avgjordes, inte i ett slag innan Jerusalem, utan genom en kampanj ledd av en fransk kung som senare smorde ett katolskt helgon... i Egypten.

Tempelriddarnas hemliga berättelse

Tempelriddarna etablerades som en speciell, religiös militärorder inom traditionen för medeltida riddarskap. Deras uppgång och fall innefattar en rad hemligheter och mysterier.

Tempelriddarnas hemliga berättelse

Lär dig mer om vad som ledde till att de kända Tempelriddarna först nådde extrem makt, och senare blev mål för en rad specifika anklagelser från fransk domstol.

Tempelriddarnas hemliga berättelse

Tempelriddarna gjorde flera avtryck. Dels rent visuellt, med slott, byar och kloster. Dels osynliga, som en långvarig tradition där människor hållit fast vid att individer från ordern överlevt.

Normandie: krigarnas land

Normandie har sitt namn att tacka för de hemska krigare som kom från norr: vikingarna. Dessa män härjade i de normandiska länderna till dess att det överläts till dem och blev deras territorium.

Normandie: krigarnas land

Vilhelm Erövraren blir hertig av Normandie och drar till sig de avundsjuka baronernas vrede och han måste slåss mot sina fiender för att erövra ett ännu större land, på andra sidan Engelska kanalen.

Normandie: krigarnas land

Filip II August, kung av Frankrike, har ett mål: att erövra Normandie från hertig Rikard Lejonhjärta. John Lackland, hertigen av Normandies egen bror och Philip står enade mot Rikard.

Det verkliga livet för en romersk soldat

Två platser är typiska för legionärernas liv under den forntida romerska tiden. Fortet Vindolanda och garnisonen Lugdunum. Här visar utgrävningar föremål som belyser livet på dessa platser.

Det verkliga livet för en romersk soldat

Nyligen genomförda utgrävningar i staden Lyon kastar ljus över romerska soldaters vardag. Många artefakter har grävts fram, som vapen från år 100e.Kr. och toalettartiklar och fritidsartiklar.

Atomisk mörkläggning

Vi utforskar efterdyningarna av kärnvapenangreppen på Nagasaki och Hiroshima och de förödande effekterna bombningarna hade på befolkningen i de båda städerna.

Världskrigsrus

Följ med historikern James Holland i hans strävan att förstå hur användningen av amfetamin påverkade andra världskrigets förlopp och släppte lös världens första farmakologiska kapprustning.

Hitlers superbilar

En berättelse om tekniska framgångar, Grand Prix-racing och nazistpropaganda. Men också om rivalitet som tog död på en av nazitysklands främsta förare, efter ett fartrekord som inte slogs på 79 år.

Forntida apokalyps

Moche-kulturen blomstrade i Perus Anderna under 650 år (100-750 e.Kr.). Genom erövring och expansion blev Andernas greker snabbt den viktigaste kulturen före Inka.