OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Viasat History

lördag den 3 december

Blodspengar - Nazisternas ekonomi från insidan

Juni 1940: Hitler skickar pansardivisioner till Frankrike, Belgien och Nederländerna men Hitlers Tyskland 1940 var utfattigt. Hur kunde nazisterna inleda katastrofen som var andra världskriget?

Blodspengar - Nazisternas ekonomi från insidan

Bakom segern 1940 låg ett land i finansiella spillror. Vi får se hur den nazistiska ekonomin ritade upp Hungerplanen, ett oerhört projekt för att svälta 30 miljoner slaver så att arier kunde få mat.

Nedräkning till 1961: Berlinmurens uppgång

Berlinmurens uppbyggnad påbörjades kvällen den 12 augusti 1961 och det kom som en överraskning för såväl öst- och västtyskar som för hela världen. Vad ledde fram till händelsen?

Nedräkning till 1989: Berlinmurens fall

En händelsefattig presskonferens ledde till att Berlinmuren oväntat nog föll kvällen den 9 november 1989. Vi utforskar veckorna före fallet och bevittnar det som hände under dagen.

Hitlers okända SS-general

Nya bevis pekar på att Hans Kammler, mannen bakom Hitlers hemliga vapenprogam, överlevde kriget. Han ska ha tagits till USA under hemliga former och lyckats fly från anklagelserna som krigsförbrytare.

Krigsskepp

Femtonhundratalet kom att revolutionera krigsfartyget och skapade två legendarer: Sir John Hawkins och Sir Francis Duke. Vi följer deras berättelser om hur de försvarade England mot Spanska armadan.

Krigsskepp

Slaget vid Leytebukten brukar kallas för historiens största sjöslag. Här deltog bland annat krigsfartyg från Pearl Harbor och världens största slagskepp. Hur kommer det sig att USA till slut vann?

Krigsskepp

Vi tar en närmare titt på fartyg byggda för amfibieattacker, från landstigningsbåten som transporterade män till Normandies stränder, till fartyg som användes i Vietnam för att stå emot Viet Cong.

Ubåtar - historien om ett kontroversiellt vapen

Ubåtar gömmer sig och lurar i havens djup. När de först användes för över 100 år sedan trodde knappast någon på deras användbarhet. Men detta förändrades under första världskriget.

Ubåtar - historien om ett kontroversiellt vapen

Ubåten har under de senaste 100 åren utvecklats från ett enkelt nedsänkbart fartyg till en multifunktionell, högpresterande maskin utrustad med kärnvapen.

De dödas röster

Bettany Hughes avslöjar oroväckande bevis om mordet på Tutankhamons mor. Hon avslöjar ny information om malarian som han led av och hans fötters förlamande tillstånd.

De dödas röster

Vesuvius är på väg att få ett utbrott. Bettany följer fem offers öde: en liten pojke, en soldat, en gravid kvinna, en slav och en vaktmästare.

De dödas röster

Med senaste tekniken i geologisk och rättsmedicinsk forskning avslöjar Bettany händelser vid Vesuvius utbrott som kulminerar i våra karaktärers död och förstörelsen av Pompeji och Herculaneum.

Världskrigsrus

Följ med historikern James Holland i hans strävan att förstå hur användningen av amfetamin påverkade andra världskrigets förlopp och släppte lös världens första farmakologiska kapprustning.

Mussolini, den första fascisten

Under 30-talet blir Mussolini mer och mer radikal. Han allierar sig med Hitler och planerar att göra Italien till en krigarnation. Men folket är inte längre med honom och sakta förlorar han makten i ett illa sargat land.

Mussolini, den första fascisten

För 100 år sedan tog Mussolini makten i Italien, och han är en av 1900-talets mest kända diktatorer. I över 20 år utövade han total kontroll över sitt folk genom införandet av fascism. Det här är berättelsen om tyrannens uppgång och fall.

En planet av skatter

Historikern Christopher Clark reser till Egypten, Etiopien, Tanzania med sin fantastiska nationalpark Serengeti och till Lamu Island utanför Kenyas kust.

Forntida ingenjörskonst

Från det simplaste som att kasta spjut till dagens sofistikerade långdistansprojektiler har människor alltid satt sina bästa hjärnor på att förfina och utveckla konstruktioner för att få övertaget.

Forntida suprastrukturer

En undersökning av hemligheterna och tekniska mysterier bakom Kinesiska muren, Jordaniens pärla Petra, inkacitadellet Machu Picchu och det medeltida klostret Le Mont-Saint-Michel i Frankrike.

Megapolis: Avslöjanden från forntiden

År 3000 f.Kr: Aten är en liten småby som uppförs på övergiven mark. Men under 500-talet f.Kr. skulle byn komma att förvandlas till en av världens största forntida städer.