OmTVSvensk tv-guide till över 70 kanaler.

Viasat History

lördag den 28 januari

Spännande uppfinningar

En titt på några av de vanligaste bruksföremålen som omger oss utforskar sätten de skapades på. Vi upptäcker fängslande historier om dessa vardagsföremål, ursprungligen skapade för krig och utforskning.

Förbjuden historia

Bermudatriangeln är en löst definierad region i den västra delen av Nordatlanten. Här sägs det att ett antal flygplan och skepp har försvunnit spårlöst.

Andra världskriget: Kapplöpning mot seger

Teheran den 29 november 1943. De tre stora ledarna möts. De verkar ge varandra stöd men de har också sina egna intressen, hur kommer de att arbeta tillsammans?

Andra världskriget: Kapplöpning mot seger

Den 6 juni 1944 - Dagen D. I den största havsburna invasion som någonsin har försökt genomföras transporteras mer än 156 000 brittiska, amerikanska och kanadensiska soldater över Engelska kanalen.

Andra världskriget: Kapplöpning mot seger

Februari 1945. De allierade kan känna smaken av seger. De tre stora ses ansikte mot ansikte för sista gången i Jalta för att besluta hur framtiden kommer att se ut efter att kriget äntligen är slut.

Uppgång och fall: vändpunkterna under andra världskriget

I första världskrigets efterdyningar skriver segrarna på Versaillesfreden. Vi inleder serien genom att utforska de 20 åren efter det första världskriget och händelserna som ledde fram till det andra.

Uppgång och fall: vändpunkterna under andra världskriget

Vi utforskar de första åren på det europeiska slagfältet - från invasionen av Frankrike och den efterföljande evakueringen av Dunkerque fram tills Hitler bröt pakten med Stalin.

Andra världskriget - slagen om Europa

September 1944: Montgomery lägger fram en djärv plan som går ut på att korsa Rhen och omringa Tysklands industriella hjärta. Om planen lyckas, så kan kriget vara över till jul.

Andra världskriget - slagen om Europa

Oktober 1944: De allierade ställs inför en stor brist på förnödenheter och livsviktigt bränsle och ammunition måste fortfarande nå Normandies stränder. När Antwerpen befrias kan krisen vara över.

Andra världskriget - slagen om Europa

November 1944: De allierade tar sig in i Tyskland där de möts av betongbunkrar, stridsvärn, minfält och stridsvagnshinder. De tyska soldaterna kämpar för att försvara sitt hemland.

Andra världskriget - slagen om Europa

December 1944: Hitler planerar en stor offensiv i Ardennerna. Överraskningsanfallet som ska ledas av elitförband får till en början de amerikanska förbanden att vackla.

Andra världskriget - slagen om Europa

Mars 1945: De allierade har nått Rhen. Montgomery planerar en stor operation som går ut på att korsa floden i norr, men amerikanerna har tur och får tillgång till en bro vid Remagen.

Forntida Egypten - krönikor om ett imperium

Det forntida Egypten är känt för sina stora gravar, mumier och begravda skatter som väcker människors fantasi än i dag. Vilka insikter om egyptiernas liv kan forskare få från de döda?

Forntida Egypten - krönikor om ett imperium

För cirka 5000 år sedan uppstod ett av historiens mäktigaste imperier, det forntida Egypten. Vi utforskar härskarna, metropolerna, pyramiderna och den första, avancerade civilisationens undergång.

Forntida Egypten - krönikor om ett imperium

Det forntida Egyptens kvinnor erhöll en speciell fascination. Det fanns kungliga mödrar som övertog makten åt sina söner. Och det fanns drottningar som Kleopatra, som regerade ensam över Nilens rike.

En dag i Auschwitz

Denna dokumentär berättar historien om en typisk dag 1944 i koncentrationslägret Auschwitz. Den baseras på ett unikt dokument som förvaras på den israeliska minnesplatsen Yad Vashem.

Barnrepubliken

Budapest, 1945: Den protestantiske pastorn Gabor Sztehlo skyddar föräldralösa barn bland spillrorna i den ungerska huvudstaden. En dag föreslår han att de bygger sin egen demokrati.

Turkiskt pass

Under andra världskriget räddade turkiska diplomater i Frankrike och andra europeiska länder tiotusentals judar genom att utfärda turkiska pass åt dem.

Glömda frontlinjer

Slaget vid Schloss Itter är den märkligaste striden i andra världskriget som världen aldrig har hört talas om. Och den enda striden där de allierade gick samman med tyskar för att besegra nazisterna.

Världskriget: 1914-1945

Kriget i Europa slutar med att ryska och amerikanska trupper omringar den tyska armén. I Stilla havet krävs de förödande atombomberna i Hiroshima och Nagasaki för att tvinga japanerna att kapitulera.

D-dagens seger bakom kulisserna

Den 6 juni 1944, hur lyckades de allierade - britter, fransmän, amerikaner och kanadensare - fylla himlen med 11000 flygplan? Se hur en av de mest vågade aktionerna under andra världskriget avslöjas.

Megapolis: Avslöjanden från forntiden

År 3000 f.Kr: Aten är en liten småby som uppförs på övergiven mark. Men under 500-talet f.Kr. skulle byn komma att förvandlas till en av världens största forntida städer.